Antagonist protokollerinde antagonist başlangıç günündeki serum LH düzeyleri ile taze embriyo transferi sonrası canlı doğum oranı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between serum LH levels on the day of antagonist initiation and live birth rate after fresh embryo transfer in antagonist protocols
- Tez No: 957050
- Danışmanlar: PROF. DR. RUHŞEN AYTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: GnRH antagonist, in vitro fertilizasyon, klinik gebelik, taze transfer, GnRH antagonist, in vitro fertilization, clinical pregnancy, fresh transfer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, GnRH antagonist protokolü uygulanan taze embriyo transferi yapılan infertil kadınlarda, antagonist başlama gününde ölçülen serum LH düzeylerinin gebelik sonuçları üzerindeki etkisini değerlendirmek; LH düzeylerinin ideal sınırlarını belirleyerek bireyselleştirilmiş tedavi yaklaşımlarına katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, 01.01.2020–30.06.2024 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Üreme Sağlığı Teşhis Tedavi Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne başvuran ve GnRH antagonist protokolü uygulanarak taze embriyo transferi yapılan 160 hastayı kapsamaktadır. Çalışmaya müllerian anomali, sistemik hastalık veya over cerrahisi öyküsü olan hastalar dahil edilmemiştir. Hastaların demografik, klinik, hormonal ve laboratuvar verileri hasta dosyalarından elde edilmiştir. Antagonist günü ölçülen E2, LH ve progesteron düzeylerinin gebelik sonuçlarıyla ilişkisi ROC analiziyle değerlendirilmiştir. Ayrıca LH düzeyleri ile toplam oosit ve M2 oosit sayıları arasındaki korelasyon incelenmiştir. İstatistiksel analizlerde p0.05). Antagonist günü LH düzeyi ile toplam oosit sayısı ve M2 oosit sayısı arasında da anlamlı bir korelasyon saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışma, antagonist protokol uygulanan hastalarda antagonist başlama günü ölçülen LH düzeyinin klinik gebelik oranlarını öngörmede potansiyel bir belirteç olabileceğini ortaya koymuştur. Elde edilen 3.35 mIU/mL cut-off değerinin üzerinde klinik gebelik oranlarının artması dikkate değerdir. Bulgular, tedavilerin bireyselleştirilmesinde antagonist başlama zamanının LH düzeyine göre belirlenmesinin klinik başarıyı artırabileceğini desteklemektedir. Bu ilişkinin doğrulanabilmesi için daha geniş örneklemli prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the impact of serum luteinizing hormone (LH) levels measured on the day of GnRH antagonist initiation on pregnancy outcomes in infertile women undergoing fresh embryo transfer. Additionally, the study aimed to determine the optimal LH thresholds and contribute to personalized treatment strategies in infertility management. Materials and Methods: This retrospective study included 160 patients who underwent GnRH antagonist protocols and fresh embryo transfers at Ankara University Reproductive Health Diagnosis, Treatment, Education, Research and Application Center between January 1, 2020, and June 30, 2024. Patients with Müllerian anomalies, systemic diseases, or a history of ovarian surgery were excluded from the study. Demographic, clinical, hormonal, and laboratory data were obtained from patient files. The relationship between E2, LH, and progesterone levels measured on the day of antagonist initiation and pregnancy outcomes was evaluated using ROC analysis. In addition, the correlation between LH levels and both total and M2 oocyte counts was assessed. A p-value of 0.05). Additionally, no significant correlation was found between antagonist day LH levels and either total oocyte count or M2 oocyte count. Conclusion: This study demonstrates that LH levels measured on the day of GnRH antagonist initiation may serve as a potential predictor of clinical pregnancy in patients undergoing antagonist protocols. The observed increase in clinical pregnancy rates above the cut-off value of 3.35 mIU/mL is noteworthy. These findings support the idea that determining the timing of antagonist initiation based on LH levels may enhance clinical success through individualized treatment approaches. However, further prospective studies with larger sample sizes are needed to confirm this association.