Menstrüel siklus boyunca gerçekleştirilen oral östrojen desteğinin ıvf sonuçlarına etkisinin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective analysis of oral estradiol primed ivf cycles
- Tez No: 896080
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ONUR KARABACAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, Tüm Siklus Östrojen Takviyesi, IVF, Infertility, Cycle Long Estrogen Supplementation, IVF
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
AMAÇ: IVF sikluslarında, tüm menstrüel döngü boyunca verilen oral östrojen takviyesinin IVF süreci ve sonuçları üzerine etkisini belirlemektir. GEREÇ-YÖNTEM: Bu çalışma 2017 – 2021 yılları arasında Gazi Üniversitesi Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezine başvuran hastaların retrospektif olarak incelenmesiyle gerçekleştirilmiştir. 577 infertil hasta IVF siklusları sırasında kendilerine uygulanan tedavi protokollerine göre iki farklı gruba ayrılmıştır. Çalışma grubunda ovaryan stimülasyon ajanı olarak rFSH veya HMG'ye ek olarak CC ve E2'nin kullanıldığı 119 siklus incelenmiştir. E2 foliküler fazın 1. gününden itibaren oral tablet şeklinde günde 3 kez toplamda 6 mg/gün olmak üzere bütün menstrüel siklus boyunca uygulanmıştır. Kontrol grubunda over stimülasyon ajanı olarak r-FSH ve HMG' nin kullanıldığı 458 siklus incelenmiştir. Her 2 grupta da sabit antagonist stimülasyon protokolü 75 IU ve katları olacak şekilde başlanmış ve uygulanmıştır. Pg ile luteal faz desteği YÜT protokollerinde kabul görmüş bir yaklaşım olup literatüre uygun şekilde gerçekleştirilmiştir. BULGULAR: Her 2 grubun ortalama VKİ, yaş, infertilite süresi, bazal LH, E2, Pg seviyeleri, maksimum E2 düzeyi, bazal sperm volüm, motilite ve konsantrasyonu istatistiki olarak benzer, Bazal FSH düzeyi (8.54 IU/l -9.95 IU/l), AFC (7.74 – 9.50, p=0.04), OS süresi (7.30 -9.41, p=0,00) ve gonadotropin dozu (1611.76 IU – 2973 IU, p=0,00) çalışma grubunda anlamlı olarak daha azdır. Toplam E2 dozu (88.40 pg/ml – 0.00 pg/ml, p=0.00), E2 verilme süresi (13.80 – 0.00, p=0.00), toplam CC dozu (571.01mg – 0.00mg, p=0.00), CC verilme süresi (5.53 – 0.00, p=0,00), maksimum serum LH düzeyi (10.12 -3.42, p=0,00) ve maksimum serum Pg düzeyi (1.52 – 1.00, p= 0.015) ise çalışma grubunda istatistiki anlamlı olarak daha yüksektir. Çalışma grubunda PCOS tanılı kadın hastalar, kontrol grubunda ise teratozoospermi tanılı erkek hastalar istatistiki anlamlı olarak daha fazladır. Aspire edilen oosit sayısı, M1 oosit sayısı, M2 oosit sayısı, M2 oosit oranı, ICSI sayısı, PN sayısı, klivaj sayısı, blast sayısı, fertilizasyon oranı, klivaj oranı, blast oranı, transfer edilen embriyoların transfer günü/sayısı, ikiz gebelik, tek doğum, ikiz doğum, kimyasal gebelik, ektopik gebelik, abortus ve intrapartum eksitus oranları her iki grup için benzer; FORT ve FOI oranları çalışma grubunda istatistiki anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. SONUÇ: Kaba klinik gebelik oranı (24.4 – 19.4), kaba tek gebelik oranı (21 – 16.4), transfer edilebilen sikluslardaki klinik gebelik oranı (35.4 – 25.6, p=0.09) ve transfer edilebilen sikluslardaki tek gebelik oranı (30.5 – 21.6, p=0.09) her 2 grup için istatistiki olarak benzer olmakla birlikte çalışma grubunda oransal artış göstermektedir. Güç analizi sonrası çalışma grubunda kaba gebelik hızının istatistiki anlamlı olarak yüksek olacağı hasta sayısı çalışma grubu için 671, kontrol grubu için 2436; tek gebelik hızının istatistiki anlamlı olarak yüksek olacağı hasta sayısı çalışma grubu için 481, kontrol grubu için 1747 ve transfer edilebilen embriyolar baz alındığında tek gebelik hızının istatistiki anlamlı yüksek olacağı hasta sayısı çalışma grubu için 211, kontrol grubunda için 844 olarak tespit edilmiştir.Çalışma grubundaki azalmış gonadotropin ihtiyacı IVF tedavisinin artmış maliyetinden hastaları kurtarıyor olması nedeniyle yüz güldürücüdür. Bütün bu sebeplerle, hali hazırda artmış gebelik ve canlı doğum oranlarıyla ilişkili olduğu gösterilmiş siklus boyunca E2 eşlikli over stimülasyonunun daha geniş bir hasta örneklemi alınarak gerçekleştirilecek prospektif bir çalışmayla incelenmesi gelecek vaat eden bir protokol olması nedeniyle önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: Aim of this study is to determine the effect of menstrual cycle long oral estrogen supplementation in IVF outcomes. MATERIAL - METHODS: This retrospective cohort study was conducted in a university based infertility clinic between 2017 – 2021. Couples with infertility, who was treated during 577 IVF cycles recieved two different ovarian stimulation protocols. Study group received r-FSH or HMG with CC and E2 during 119 cycles as stimulation agents where E2 is supplemented in form of oral tablets starting from the 1st day of the follicular phase and continued through the menstrual cycle. Control group recieved r-FSH and HMG during 458 cycles as stimulation agents. For both groups antagonist fix ovarian stimulation protocol performed. Luteal phase support with Pg is an accepted approach in ART protocols and was performed in accordance with the literature. RESULTS: Mean BMI, age, infertility duration, basal LH, basal E2, basal Pg levels, maximum E2 level, basal sperm volume, basal sperm motility and basal sperm concentration were statistically similar in both groups. Basal serum FSH level (8.54 IU/l -9.95 IU/l), AFC (7.74 – 9.50, p=0.04), ovarian stimulation duration (7.30 -9.41, p=0.00) and total gonadotropin consumption (1611.76 IU – 2973 IU, p=0.00) were significantly lower in the study group. Total E2 consumption (88.40 pg/ml – 0.00 pg/ml, p=0.00), total CC consumption (571.01mg – 0.00mg, p=0.00), E2 administration duration (13.80 – 0.00, p=0.00), CC administration duration (5.53 – 0.00, p=0.00), maximum serum LH level (10.12 -3.42, p=0.00) and maximum serum Pg level (1.52 – 1.00, p= 0.015) were significantly higher in the study group. In the study group, female patients diagnosed with PCOS and in the control group, male patients diagnosed with teratozoospermia were statistically higher. Number of aspirated oocytes, number of M1 oocytes, number of M2 oocytes, M2 oocyte ratio, number of ICSI, number of PN, number of cleavage, number of blasts, fertilization rate, cleavage rate, blast rate, transfer date and numbers of embryos, twin pregnancy, single birth, twin birth, chemical pregnancy, ectopic pregnancy, abortion and intrapartum exitus rate were similar for both groups hence FORT and FOI were significantly higher in study group. CONCLUSION: Although crude clinical pregnancy rate (24.4 – 19.4), crude live birth rate (21 – 16.4), clinical pregnancy rate for transferred embryo cycles (35.4 – 25.6, p=0.09) and live birth rate for transferred embryo cycles (30.5 – 21.6, p=0.09) were statistically insignificant in our sample size; there was an increasing trend in behalf of study group. When the power analysis performed: the crude pregnancy rate for study group shown to be significantly higher, if 671 patients included to study and 2436 patients included to the control group. Single pregnancy rate shown to be significantly higher, where the number of patients were 481 for the study and 1747 for the control group.Only the transferred embryo cycles were analyzed single pregnancy rate shown to be significantly higher for study group when 211 patients were accumulated to the study and 844 to the control groups. Also study group showed a statistically significant decrease in the gonadotropin consumption, which result a remarkable decrease in financial burden of the IVF process: a prospective design with a broad sample size is the correct way to implify the importance of cycle long E2 supplementation in IVF as a promising protocol.