Ankara Ünı̇versı̇tesı̇ Çocuk Hematolojı̇ klı̇nı̇ğı̇nde izlenen Fanconı̇ anemı̇sı̇ tanılı hastaların klı̇nı̇k bulgularının, laboratuvar sonuçlarının ve hastalık seyı̇rlerı̇nı̇n değerlendı̇rı̇lmesı̇
Evaluation of the clinical findings, laboratory results, and disease course of patients diagnosed with Fanconi anemia followed in the Pediatric Hematology of Ankara University
  1. Tez No: 957049
  2. Yazar: NAZLI MELİSA ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN FATİH ÇAKMAKLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Fanconi anemisi, Kromozom Kırığı, Genetik Testler, Mutasyon, Hematopoetik Kök Hücre Nakli, Graft Versus Host Hastalığı, Neoplazm, Konjenital Anomaliler, Fanconi anemia, Chromosome Breakage, Genetic Testing, Mutation, Hematopoietic Stem Cell Transplantation, Graft Versus Host Disease, Neoplasm, Congenital Anomalies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi Bilim Dalı'nda takip edilen Fanconi Anemisi (FA) tanılı hastaların klinik, laboratuvar, genetik ve hastalık seyrine ilişkin verilerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi ve elde edilen sonuçların literatürle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 1990–2024 yılları arasında FA tanısı konulmuş ve dosya bilgilerine ulaşılan toplam 59 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, tanı alma nedenleri, fiziksel bulguları, hematolojik parametreleri, genetik analiz sonuçları ve transplantasyon verileri incelenmiştir. Tanı klinik seyir, DEB/MMC testleri, FANCD2 monoubiquitinasyon testi ve genetik analizlerle doğrulanmıştır. Elde edilen veriler tanımlayıcı ve karşılaştırmalı istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların %52,5'i erkek, %47,5'i kız olup ortalama tanı yaşı 6,6±3,1 yıl, izlem süresi 10,48±7,11 yıldır. Tanı alma nedenleri arasında fiziksel anomaliler (%33), hematolojik bulgular (%28,9), aile taraması (%22) ve rastlantısal (%17) olarak tanı almışlardır. Tanı anında hastaların %91,5'inde en az bir sitopeni türü saptanmıştır. En sık trombositopeni (%79,7), ardından nötropeni (%57,6), makrositik anemi (%47,5) ve pansitopeni (%33,9) izlenmiştir. Fizik muayenede hastaların %88,1'inde en az bir dismorfik bulgu tespit edilmiştir. Mutasyon analiz, yapılan 33 hastanın %82'si FA-A, %9'u FA-Q, %3'ü FA-C, %3'ü FA-F ve %3'ü FA-I grubundadır. Tüm bireylerde biallelik mutasyon saptanmış, mutasyonların %82'si nokta mutasyonu, %18'i delesyon olup 2 mutasyon (FANCA: c.2470T>C, FANCI: c.2108A>G) ilk kez bu çalışmada tanımlanmıştır. Hastaların %49,1'ine hematopoetik kök hücre nakli uygulanmış, bu bireylerin %22,7'sinde akut, %18,1'inde kronik GVHH gelişmiştir. Toplamda 6 hastada (%10,2) malignite saptanmıştır. Genel mortalite oranı %18,6 olarak bulunmuştur. Mortalite nedenlerine bakıldığında sıklık sırasıyla; nakil komplikasyonları, malignite, kemik iliği yetmezliğine bağlı kanama, kronik GVHH ve bir hastanın eksitus nedeni kayıtlarına ulaşılamamıştır. Sonuç: Fanconi Anemisi, çok sistemli tutuluma yol açabilen, heterojen bulgularla seyreden genetik bir hastalıktır. Bu çalışmada değerlendirilen hasta grubunda, FA'nın klinik ve genetik özellikleri literatürle genel olarak uyumlu bulunmakla birlikte; tanı alma nedenleri, genetik varyasyon profili, nakil ve malignite sonuçları açısından ülkemize özgü farklılıklar da dikkat çekmiştir. Ülkemizden mutasyon dağılımının verildiği en büyük hasta grubundan oluşan çalışmadır. Bu veriler, FA hastalarının tanı ve izleminde multidisipliner yaklaşımın önemini bir kez daha vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to retrospectively evaluate the clinical, laboratory, genetic, and disease course-related data of patients diagnosed with Fanconi Anemia (FA) who were followed at the Pediatric Hematology Department of Ankara University Faculty of Medicine, and to compare the results with existing literature. Materials and Methods: A total of 59 patients diagnosed with FA between 1990 and 2024 and with accessible medical records were included in the study. Demographic characteristics, reasons for diagnosis, physical findings, hematological parameters, genetic analysis results, and transplantation data were reviewed. Diagnosis was confirmed through clinical course, DEB/MMC testing, FANCD2 monoubiquitination assay, and genetic analysis. Data were analyzed using descriptive and comparative statistical methods. Results: Of the patients, 52.5% were male and 47.5% were female. The mean age at diagnosis was 6.6±3.1 years, and the mean follow-up duration was 10.48±7.11 years. The reasons for diagnosis included physical anomalies (33%), hematological findings (28.9%), family screening (22%), and incidental findings (17%). At the time of diagnosis, 91.5% of the patients presented with at least one type of cytopenia. The most common was thrombocytopenia (79.7%), followed by neutropenia (57.6%), macrocytic anemia (47.5%), and pancytopenia (33.9%). At least one dysmorphic feature was detected in 88.1% of the patients on physical examination. Among the 33 patients who underwent mutation analysis, 82% were classified as FA-A, 9% as FA-Q, 3% each as FA-C, FA-F, and FA-I. All individuals had biallelic mutations; 82% were point mutations and 18% were deletions. Two novel mutations (FANCA: c.2470T>C, FANCI: c.2108A>G) were identified for the first time in this study. Hematopoietic stem cell transplantation (HSCT) was performed in 49.1% of patients. Among those, acute GVHD developed in 22.7% and chronic GVHD in 18.1%. Malignancy was detected in 6 patients (10.2%). The overall mortality rate was found to be 18.6%. The most common causes of death were transplant-related complications, malignancy, hemorrhage due to bone marrow failure, chronic GVHD, and in one case, the cause of death could not be determined. Conclusion: Fanconi Anemia is a genetic disorder characterized by multisystem involvement and heterogeneous clinical features. In this patient cohort, the clinical and genetic characteristics of FA were generally consistent with the literature; however, differences unique to the country were noted in terms of reasons for diagnosis, genetic variation profile, and outcomes related to transplantation and malignancy. This study represents the largest patient group in Türkiye to date in which mutation distribution data have been reported. These findings underscore the importance of a multidisciplinary approach in the diagnosis and follow-up of FA patients.