1-4 yaş arası çocuklarda optimum entübasyon tüpü derinliğinin 4 farklı formülle (yaşa göre, boya göre, ağırlığa göre ve 3.parmak boyuna göre) karşılaştırılması ve fiberoptik bronkoskopi yardımıyla tüp derinliğinin doğrulanması
Comparison of optimal endotracheal tube depth using four different formulas (based on age, height, weight, and third finger length) in children aged 1–4 years and verification with fiberoptic bronchoscopy
- Tez No: 957063
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM CAN, DOÇ. DR. VOLKAN BAYTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Pediyatrik havayolu, endotrakeal tüp, entübasyon derinliği, orta parmak uzunluğu, Pediatric airway, endotracheal tube, intubation depth, middle finger length
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Endotrakeal entübasyon, genel anestezi uygulamaları ve havayolu yönetiminin gerekli olduğu durumlarda sıkça başvurulan, hayati öneme sahip bir girişimdir. Endotrakeal tüpün (ETT) trakeadaki optimal yerleşim yeri, vokal kordların distalinde, trakeanın orta üçte birlik bölümüdür.Klinik değerlendirmelere ek olarak ETT pozisyonunun doğrulanmasında akciğer grafisi (PAAC) ve fiberoptik bronkoskopi (FOB) gibi yöntemler kullanılabilmektedir. Bu çalışma, 1–4 yaş aralığındaki çocuklarda yaş, boy, vücut ağırlığı ve el orta parmak uzunluğu gibi fiziksel parametrelere dayalı formüllerle hesaplanan ETT derinliklerinin, FOB ile belirlenen ideal yerleşim ile uyumluluğunu araştırmayı amaçlamaktadır. Elde edilecek veriler doğrultusunda, bu yaş grubunda optimum tüp yerleşimini en doğru şekilde öngören formül veya formüllerin belirlenmesi hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnsan Araştırmaları Etik Kurulu'ndan alınan etik onay (Karar No: İ10-612-22) sonrasında, 01.06.2023 ile 30.07.2024 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Çocuk Hastanesi Ameliyathaneleri'nde yürütülmüştür. Çalışmaya, ebeveynlerinden veya yasal temsilcilerinden yazılı bilgilendirilmiş onam alınmış; 1–4 yaş aralığında, elektif cerrahi planlanan, genel anestezi altında endotrakeal entübasyon gerektiren ve Amerikan Anestezistler Derneği (ASA) sınıflamasına göre ASA I, II veya III fiziksel durumda olan 120 çocuk hasta dahil edildi Tüm çocukların yaş, boy, vücut ağırlığı ve sağ el 3. (orta) parmak uzunluğu kaydedildi. Entübasyon, yaşa göre uygun çapta hesaplanan kaflı endotrakeal tüplerle [(yaş/4) + 3.5 mm formülü] direkt veya video-laringoskopi yardımıyla gerçekleştirildi. Başlangıç tüp derinliği, ETT iç çapı × 3 (cm) formülü ile hesaplandı ve bilateral akciğer sesleri oskültasyonla doğrulandıktan sonra ETT ağız kenarına sabitlendi. Fiberoptik bronkoskopi ile ölçülen ön kesici diş–karina mesafesi ile ön kesici diş–vokal kord mesafesi arasındaki fark trakea uzunluğu olarak kabul edildi. Daha sonra, ETT yerleşim derinliğini öngörmek için aşağıda belirtilen dört farklı formül kullanılarak teorik derinlikler hesaplandı: 1. Orta parmak uzunluğuna dayalı formül: Orta parmak uzunluğu (cm) × 3 2. Yaşa dayalı formül: (Yaş / 2) + 12 3. Ağırlığa dayalı formül: (Ağırlık / 2) + 8 4. Boy uzunluğuna dayalı formül: (Boy (cm) × 0.1) + 5 Hesaplanan derinlikler, fiberoptik bronkoskopi ile belirlenen ideal entübasyon derinliği (trakeanın orta üçte birlik kısmı) ile karşılaştırıldı ve her formülün entübasyon yerleşimini doğru tahmin etme başarısı değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 120 çocuk dâhil edildi ve sonuçları analiz edildi. Tüm formüllere göre optimum entübasyon tüpü derinliği ortalaması bulundu. Formüllerle elde edilen ortalama ETT derinlikleri karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p = 0,001). Yapılan ölçümler ile çocukların boyu, ağırlığı, yaşı ve üçüncü parmak uzunluğu arasında pozitif ve yüksek düzeyde korelasyon saptandı. Bu parametreler içinde trakea uzunluğu ile en yüksek korelasyonu üçüncü parmak uzunluğu göstermiştir (r = 0,876; p > 0,05). Çalışmamızda boy formülü ((boy x 0,1) + 5) %96,7 oranıyla en yüksek doğruluk oranına sahip formül olarak öne çıkmıştır. Aynı zamanda en düşük yanlış yerleşim oranına sahip olması nedeniyle, klinik pratikte kullanım açısından en güvenilir yöntem olarak değerlendirilmektedir. Sonuç : 1-4 yaş aralığındaki çocukları kapsayan çalışmamızda, fiberoptik bronkoskopi (FB) ile yapılan trakea uzunluğu ölçümleri ile dört farklı formülle hesaplanan optimum entübasyon derinliklerinin; çocukların boy, yaş, ağırlık ve üçüncü (orta) parmak uzunluğu ile pozitif korelasyon içinde olduğu görülmüştür. Çalışmamızda kullanılan boy uzunluğuna dayalı Morgan formülü ile orta parmak uzunluğuna dayalı formülün, Türk çocukları için ideal ETT yerleşimini yüksek doğrulukla öngördüğü saptanmıştır. Çalışmamız Türk çocuklarında, Morgan'ın boy formülü ((boy x 0,1) + 5) ile orta parmak uzunluğuna dayalı formülün (orta parmak uzunluğu x 3), ETT için ideal yerleşim derinliğini yüksek doğrulukla öngördüğünü ortaya koymuştur. Bu yönüyle çalışmamız, ülkemizde bu alanda yapılan ilk çalışma olması açısından da önemli bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Endotracheal intubation is a vital procedure frequently employed in general anesthesia and airway management. The optimal position of the endotracheal tube (ETT) within the trachea is the middle third portion, distal to the vocal cords. In addition to clinical assessments, methods such as posteroanterior chest radiography (PA-CXR) and fiberoptic bronchoscopy (FOB) can be used to verify ETT placement. This study aims to evaluate the compatibility of ETT depth predictions, calculated using formulas based on age, height, body weight, and middle finger length, with the ideal positioning determined by FOB in children aged 1–4 years. Based on the collected data, the study seeks to identify the formula(s) that most accurately predict optimal tube placement in this age group. Materials and Methods: Following approval from the Human Research Ethics Committee of Ankara University Faculty of Medicine (Decision No: İ10-612-22), this study was conducted between June 1, 2023, and July 30, 2024, in the operating rooms of Ankara University Children's Hospital (Cebeci Campus). A total of 120 pediatric patients aged 1–4 years, scheduled for elective surgery under general anesthesia, and classified as ASA physical status I, II, or III according to the American Society of Anesthesiologists, were enrolled after obtaining written informed consent from their parents or legal guardians. Each child's age, height, body weight, and right-hand third (middle) finger length were recorded. Intubation was performed using cuffed ETTs with internal diameters determined by the age-based formula [(age/4) + 3.5 mm], using direct or video laryngoscopy. Initial tube depth was calculated using the formula ETT internal diameter × 3 (cm), and the tube was fixed at the mouth after confirming bilateral breath sounds by auscultation. The difference between the incisor-to-carina and incisor-to-vocal cord distances measured via FOB was accepted as the tracheal length. Subsequently, the theoretical ETT depths were calculated using the following four formulas: 1. Middle finger length-based formula: Third finger length (cm) × 3 2. Age-based formula: (Age / 2) + 12 3. Weight-based formula: (Weight / 2) + 8 4. Height-based formula (Morgan's formula): (Height (cm) × 0.1) + 5 The calculated depths were compared with the ideal intubation depth as determined by FOB (middle third of the trachea), and the predictive accuracy of each formula was evaluated. Results: A total of 120 children were included and their results analyzed. The mean optimal ETT depth was calculated for each formula, and statistically significant differences were found between the average depths (p = 0.001). A strong positive correlation was observed between tracheal length and the children's height, weight, age, and third finger length. Among these parameters, the strongest correlation with tracheal length was found with third finger length (r = 0.876; p > 0.05). In this study, the height-based formula [(height × 0.1) + 5] demonstrated the highest accuracy rate (96.7%) and had the lowest rate of misplacement, making it the most reliable method for clinical practice. Conclusion: In this study involving children aged 1–4 years, the tracheal lengths measured by fiberoptic bronchoscopy were found to be positively correlated with four different formulas based on height, age, weight, and third finger length. The height-based Morgan formula and the third finger length-based formula were identified as the most accurate predictors of ideal ETT placement depth in Turkish children. As such, our study provides valuable insight as the first of its kind in our country to examine this topic