Botulinum toksin tip A enjeksiyonu yapılan servikal distonili hastalarda kişiye özel egzersiz programının klinik bulgular ve hastanın yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of personalized exercise program on clinical findings and quality of life of patients with cervical dystonia who were treated with botulinum toxin type A injection
  1. Tez No: 957073
  2. Yazar: İBRAHİM DEMİRALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEHİM KUTLAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal distoni, Egzersiz tedavisi, Botulinum toksin tip A, Cervical dystonia, exercise therapy, Botulinum toxins type A
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Botulinum toksin tip A enjeksiyonu yapılan servikal distonili hastalarda kişiye özel egzersiz programının klinik bulgular ve hastanın yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi Amaç: Botulinum toksin tip A enjeksiyonu yapılmış servikal distonili hastalarda, tutulan kaslara yönelik kişiye özel egzersiz programının, genel egzersiz önerisi verilen kontrol grubuyla karşılaştırılarak, klinik bulgular ve hastanın yaşam kalitesi üzerine etkisinin araştırılması Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Hareket Bozuklukları Polikliniğinde botulinum toksin tip A enjeksiyonu yapılan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 46 servikal distonili hasta dahil edildi. Çalışma grubunda 23, kontrol grubunda 23 hasta olacak şekilde randomize edildi. Tüm hastalara botulinum toksin enjeksiyonu yapıldıktan sonra hastaların evde yapması amacıyla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalında profesyonel bir çekim ekibi ile hazırlanan egzersiz videoları verilmiştir. Çalışma grubuna servikal distoni tipine ve enjeksiyon yapan kaslarına uygun egzersizler, kontrol grubuna ise sözel olarak egzersizler verilmiştir. Tüm hastalar, Toronto Western Spasmodik Tortikolis Değerlendirme Skalası (TWSTRS) ve Kraniyoservikal Distoni Anketi-24 (CDQ-24) ile değerlendirilmiştir. Ayrıca egzersizleri yapmakta zorlanma düzeyi, botulinum toksin tip A enjeksiyonu sonrası egzersizden fayda görme düzeyi, yorgunluk sebebiyle günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlanma düzeyi ve ağrı nedeniyle egzersizin bırakılma durumu sorgulanmıştır. Tüm hastalar 0., 6. ve 12. haftada değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmayı her grupta 20 hasta olacak şekilde 40 hasta tamamladı. Çalışma grubunda TWSTRS şiddet, ağrı, özürlülük alt ölçekleri ve total skorda grup içinde 6. haftada anlamlı azalma saptanmıştır (sırasıyla p=0,002, p=0,019, p=0,004, p=0,001). Gruplar arası karşılaştırmada TWSTRS ağrı alt ölçeğinde 6. ve 12. haftadaki değerlendirmede başlangıca göre değişime bakıldığında çalışma grubunda anlamlı azalma saptanmıştır (sırasıyla p=0,001, p=0,028). TWSTRS total skorunda 6. haftadaki değerlendirmede başlangıca göre değişime bakıldığında çalışma grubu lehine anlamlı değişim vardı (p=0,043). Çalışma grubunda CDQ-24 stigma, emosyonel iyilik, ağrı, günlük yaşam aktiviteleri (GYA) ve total skorda grup içi deişimleri 6. haftada istatistiksel olarak anlamlı azalma saptanmıştır (sırasıyla p=0,045, p=0,012, p=0,018, p=0,027 p=0,010). Ancak gruplar arası değerlendirmede CDQ-24 total ve alt skorlarda anlamlı fark bulunmamıştır. Çalışma grubundaki hastalar kontrol grubuna göre egzersizleri yapmakta bir miktar daha fazla zorlanma ve ağrı nedeniyle egzersizi sonlandırma bildirmiştir. Ancak hiçbir hasta bu sebeple egzersiz programını bırakmamış ve çalışma boyunca egzersizlerine düzenli devam etmiştir. Yorgunluk açısından hastalar arasında hiçbir değerlendirme zamanında belirgin bir fark saptanmamış olup hastaların egzersizde fayda görme düzeyleri çalışma grubunda daha fazla gözlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, botulinum toksin tip A uygulanan servikal distonili hastalarda kişiye özel egzersiz programlarının özellikle ağrı üzerine etkili olduğunu, ayrıca şiddet, özürlülük ve yaşam kalitesinde de ek iyileşmeler sağladığını ortaya koymuştur. Botulinum toksin tip A enjeksiyonu sonrası düzenli egzersiz programlarının etkisine dair literatür sınırlıdır ve özellikle uzun vadeli sonuçlar için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effect of Personalized Exercise Program on Clinical Findings and Quality of Life of Patients with Cervical Dystonia Who Were Treated with Botulinum Toxin Type A Injection Objective: To investigate the effect of a personalised exercise programme for the involved muscles on clinical findings and quality of life in patients with cervical dystonia who received botulinum toxin type A injection, compared with a control group given general exercise recommendations. Materials and Methods: A total of 46 cervical dystonia patients who received botulinum toxin type A injection and met the inclusion criteria at Ankara University Faculty of Medicine, Department of Neurology, Movement Disorders Outpatient Clinic were included in the study. The patients were randomized into two groups: 23 in the study group and 23 in the control group. After botulinum toxin injection was administered to all patients, exercise videos prepared with a professional shooting team at Ankara University Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation were provided for home exercise. The study group received exercises appropriate to the cervical dystonia type and the muscles injected, while the control group received placebo exercises. All patients were assessed using the Toronto Western Spasmodic Torticollis Rating Scale (TWSTRS) and the Craniocervical Dystonia Questionnaire-24 (CDQ-24). In addition, the level of difficulty in performing the exercises, the perceived benefit of exercise after botulinum toxin type A injection, the level of limitation in daily living activities due to fatigue, and the discontinuation of exercise due to pain were questioned. All patients were evaluated at weeks 0, 6, and 12. Results: The study was completed by forty patients, with twenty patients in each group. In the study group, a significant decrease was found in the TWSTRS severity, pain, disability subscales and total score at week 6 (p=0.002, p=0.019, p=0.004, p=0.001, respectively). In the intergroup comparison, a significant decrease was found in the study group in the TWSTRS pain subscale at the 6th and 12th weeks (p=0.001, p=0.028, respectively). A significant change in favour of the study group was observed when the change in the TWSTRS total score at the sixth-week evaluation was compared to the baseline (p=0.043). In the study group, a statistically significant decrease was observed in CDQ-24 stigma, emotional well-being, pain, activities of daily living (ADL) and total score at week 6 (p=0.045, p=0.012, p=0.018, p=0.027, p=0.010, respectively). However, no significant difference was found in CDQ-24 total and sub-scores between the groups. Patients in the study group reported slightly more difficulty in performing the exercises and discontinuation of the exercise programme due to pain compared to the control group. However, none of the patients discontinued the exercise programme for this reason and continued their exercises regularly throughout the study. No statistically significant differences were observed between the patient groups with regard to fatigue levels at any of the assessment points. However, the study group demonstrated a higher level of benefit from exercise. Conclusion: This study demonstrated that personalized exercise programs in cervical dystonia patients who received botulinum toxin type A were particularly effective in reducing pain and also provided additional improvements in severity, disability, and quality of life. The literature on the effect of regular exercise programs after botulinum toxin type A injection is limited, and especially for long-term outcomes, further studies are needed.