Beyaz önlük hipertansiyonu saptanan çocuk hastaların izleminde hipertansiyon gelişme sıklığı ve hedef organ değişikliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the frequency of hypertension development and target organ damage during follow-up in children diagnosed with white coat hypertension
- Tez No: 957102
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DENİZ KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: White coat hypertension, Pediatric hypertension, Ambulatory blood pressure monitoring, Glomerular filtration rate
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmada beyaz önlük hipertansiyonu (BÖH) olarak kabul edilen hastaların uzun dönem izleminde hipertansiyon (HT) gelişip gelişmediğini ambulatuvar kan basıncı izlemi (ABPM) ile incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: S.B.Ü İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nefrolojisi Polikliniği'ne Ocak 2016 ile Eylül 2019 tarihleri arasında başvuran ve HT ön tanısıyla ABPM uygulanması sonrasında BÖH saptanan ve 48 aylık izlemde kontrol ABPM uygulanan olgular çalışmaya dahil edildi. BÖH nedeniyle takipli olguların hasta dosyalarından, hastane veri tabanından ve hasta epikrizlerinden tıbbi verilerine ulaşılıp değerlendirme yapıldı. HT gelişti ise bunun çeşidi ve hastalarda hedef organ hasarının gelişip gelişmediğine bakıldı. Bu amaçla hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, laboratuvar bulguları, görüntüleme yöntemleri, sonrasında hastalığın seyri ve ABPM verileri incelendi. Kohort çalışması olarak planlanan çalışmamızda güven aralığı %95, güç %80 olacak şekilde en az 56 kişi olarak hesaplandı. Ocak 2016 ile Eylül 2019 tarihleri arasındaki hastalar en az %90 güç elde edecek şekilde hastalar tarandı ve sonuçları kayıt altına alındı. En az %90 güç elde etmek için %20 fazla hasta alacak şekilde 88 hasta çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Çalışmaya 88 olgu dahil edildi. BÖH saptanan hastaların izlem sonunda toplam 23 tanesinde HT geliştiği görüldü. Kronik hastalığı olanlarda yüksek kan basıncı (YKB) 4 hastada, Evre 1 HT 7 hastada, Evre 2 HT 1 hastada saptanırken altta yatan kronik hastalığı olmayan grupta ise YKB 6 hastada, Evre 1 HT 4 hastada ve Evre 2 HT 1 hastada saptandı. Hastaların %51,1'i erkek iken hastaların yaş ortalaması 12,2 ± 3,2 (ortanca:13,0, min:6,0, maks:17,0) olarak saptandı. Cinsiyet ile BÖH değerlendirildiğinde erkek çocuklarda BÖH görülme oranı kızlara kıyasla daha yüksek saptanmış ancak anlamlı fark bulunmamıştır. Her iki grubunun uyku sistolik yükleri ile vücut kitle indeksi (VKİ) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı ve uyku sistolik yükü artmış olanların VKİ'si daha yüksek olarak bulundu. Tüm gün sistolik ve uyanıklık sistolik yükleri artmış olanların başvuru glomerüler filtrasyon hızı (GFR) değerleri her iki grupta da anlamlı olarak yüksek saptandı. Çıkarımlar: Bulgular BÖH'ün çocuklarda tamamen benign bir klinik tablo olmadığını ve zamanla HT'ye dönüşebileceğini desteklemektedir. Literatürde saptanan bulgular ve çalışmamızda elde edilen veriler çocukluk çağındaki BÖH olgularının masum kabul edilmemesi gerektiğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate, through ambulatory blood pressure monitoring (ABPM), whether patients diagnosed with white coat hypertension (WCH) during childhood develop sustained hypertension (HT) over long-term follow-up. Materials and Methods: Pediatric patients who were referred to the Pediatric Nephrology Outpatient Clinic at S.B.U. Izmir Dr. Behçet Uz Children's Hospital between January 2016 and September 2019 and were diagnosed with WCH based on initial ABPM findings, followed by a control ABPM after 48 months, were included in this study. Clinical data were retrospectively obtained from medical records, hospital databases, and discharge summaries. In patients who developed HT, the subtype and any associated target organ damage were assessed. Data on demographic characteristics, clinical and laboratory findings, imaging results, disease progression, and ABPM parameters were analyzed. This cohort study was planned with a power analysis target of 95% confidence and 80% statistical power, yielding a minimum sample size of 56 participants. To reach ≥90% power, a total of 88 patients were ultimately included. Results: A total of 88 patients were enrolled. By the end of the follow-up period, 23 patients had developed HT. Among those with underlying chronic diseases, elevated blood pressure (EBP) was detected in 4 patients, stage 1 HT in 7, and stage 2 HT in 1. Among those without chronic conditions, 6 had EBP, 4 had stage 1 HT, and 1 had stage 2 HT. The mean age was 12.2 ± 3.2 years (median: 13.0; range: 6.0–17.0), and 51.1% were male. Although WCH was more frequently observed in males, the gender difference was not statistically significant. In both groups, a statistically significant association was observed between nighttime systolic blood pressure load and body mass index (BMI), with higher BMI noted in those with increased nocturnal systolic load. Additionally, baseline glomerular filtration rate (GFR) was significantly higher in patients with increased 24-hour and daytime systolic BP loads. However, no statistically significant relationship was found between dipping status and GFR, despite a trend toward lower GFR in nondipper patients. Conclusions: The findings of this study support that WCH in children should not be considered a completely benign condition, as it may progress to sustained HT over time. Both the present results and previously reported data suggest that WCH in pediatric patients warrants close monitoring, as BP load and variability may serve as early markers for long-term cardiovascular and renal outcomes.