Vertigo şikayeti olan hastalarda kortizol hormon düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of cortisol hormone levels in patients with vertigo complaints
- Tez No: 957143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZHAN DİZDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: vertigo, kortizol, stres, anksiyete, vertigo, cortisol, stress, anxiety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Vertigo ile kortizol hormonu arasındaki ilişki, stresin vücut üzerindeki etkileri bağlamında önemli bir araştırma konusudur. Kortizol, stres anında salgılanan bir hormondur ve vücudun“savaş ya da kaç”tepkisini düzenlemektedir. Bu hormonun uzun süreli yüksek seviyeleri, özellikle dengeyi sağlayan vestibüler sistem üzerinde olumsuz etkilere yol açabilmektedir. Çalışmanın amacı, periferik vestibüler hastalığı tanısı olan bireylerin kortizol hormonu ve anksiyete seviyelerinin değerlendirmektir. Çalışma grubunun tedavi öncesinde ve sonrasında değerlendirmeleri yapılmış olup arasındaki ilişki incelenmiştir.Çalışmaya, 20-69 yaş arası 52 hasta (34 kadın,17 erkek) dahil edilmiştir. Bireylere, Videonistagmografi, tükürükte kortizol testi ve Beck Anksiyete ölçeği uygulanmıştır. Meniere ve vestibüler hipofonksiyon hastalığı şüphesi olan hastalara ise bu hastalıkların tanısında kullanılan bitermal kalorik test uygulanmıştır. Hastaların vertigo şikayetlerinin başlamasından 1 gün sonrasında ve uygulanan tedavi sonrasında değerlendirmeleri tekrarlanmıştır. Hastaların 33'ünde (%63,5) BPPV, 3'ünde (%5,8) BPPV atağı sonrası vestibüler migren şüphesi, 3'ünde (%5,8) vestibüler nörinit, 3'ünde (%5,8) vestibüler hipofonksiyon, 4'ünde (%7,7) servikal vertigo, 2'sinde (%3,8) Meniere ve 4'ünde (%7,7) BPPV sonrası rezidüel vestibüler semptom bulgusu saptanmıştır. Hastaların tedavi öncesi kortizol düzeylerinin 0,58±0,29 µg/dL, tedavi sonrası kortizol düzeylerinin 0,50±0,29 µg/dL olduğu belirlenmiştir Hastaların tedavi öncesi anksiyete düzeylerinin 18,94±9,16 skor ve orta şiddette olduğu belirlenmiştir Hastaların tedavi sonrası anksiyete düzeylerinin 14,17±7,19 skor ve hafif şiddette olduğu istatistiksel olarak belirlenmiştir. Bulgular değerlendirildiğinde ise vertigo şikayeti olan hastalarda tedavi öncesi kortizol ve anksiyete düzeylerinin, tedavi sonrası düzeylerine göre yüksek olduğu belirlenmiştir. Vertigo şikayeti olan hastalarda kortizol hormonu düzeylerinin takibi, hastalığın seyrini anlamak ve tedavi etkinliğini gözlemlemek açısından önemli olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
The relationship between vertigo and the hormone cortisol is an important research topic in the context of the effects of stress on the body. Cortisol is a hormone secreted during stress and regulates the body's“fight or flight”response. Long-term high levels of this hormone can have negative effects, especially on the vestibular system, which provides balance.The aim of the study was to evaluate the cortisol hormone and anxiety levels of individuals diagnosed with peripheral vestibular disease. The study group was evaluated before and after treatment and the relationship between them was examined. 52 patients (34 women, 17 men) between the ages of 20-69 were included in the study. Videonystagmography, salivary cortisol test and Beck Anxiety Scale were applied to the individuals. Patients suspected of Meniere's and vestibular hypofunction were applied the bithermal caloric test, which is used in the diagnosis of these diseases. The patients evaluations were repeated during vertigo attacks and after the treatment. BPPV was detected in 33 (63.5%) patients, vestibular migraine in 3 (5.8%), vestibular neurinitis in 3 (5.8%), vestibular hypofunction in 3 (5.8%), cervical vertigo in 4 (7.7%), Meniere's disease in 2 (3.8%) and residual vestibular symptoms after BPPV in 4 (7.7%). It was determined that the patients' pre-treatment cortisol levels were 0.58±0.29 µg/dL and post-treatment cortisol levels were 0.50±0.29 µg/dL. It was determined that the patients' pre-treatment anxiety levels were 18.94±9.16 and moderate. It was statistically determined that the patients' post-treatment anxiety levels were 14.17±7.19 and mild. When the findings were evaluated, it was determined that the pre-treatment cortisol and anxiety levels in patients with vertigo were higher than the post-treatment levels.The monitoring of cortisol hormone levels in patients with vertigo may play a significant role in understanding the progression of the disease and evaluating treatment efficacy.