Bacillus sphaericus suşlarında bakteriyosin çeşitliliği
Bacteriocin diversity in strains of bacillus spharicus
  1. Tez No: 95722
  2. Yazar: SİBEL ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMHUR ÇÖKMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bacillus sphaericus, bakteriyosin, Native PAGE, Bacillus sphaericus, bacteriocin, Native PAGE ii tC TfteffiÖ?RETÎM KURU U» wfl^kmsmsfo® merkep
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 24
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Bacillus sphaericus SUŞLARINDA BAKTERİYOSİN ÇEŞİTLİLİĞİ Sibel ÇETİNKAYA Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞ Bacillus sphaericus 20 adet susundan 15'inde, aynı türün diğer suşlanna karşı antibakteriyal aktiviteye sahip olduklan bulunmuştur. ATCC 14577, 1-2, 2362 ve 1593 suşlan yüksek antibakteriyal aktivite göstermiştir, ancak Kellen Q, SSH-1, 2297, NCTC 9602, NRS 592 ve NRS 1198 suşlan hiç aktivite göstermemiştir. Diğer taraftan NRS 592, SSII-1, Kellen Q, ATCC 14577 ve NTCT 9602 oldukça duyarlı suşlar olarak kabul edilebilir. Buna rağmen 1593, 31-2, 34-2, IAB 59, IAB 460 ve IAB 467 suşlan oldukça benzer aktivite gösterirken diğerleri, özellikle ATCC 14577 susu farklı aktivite spektrumuna sahiptir. Native Poliakrilaroid Jel Elektroforezi (PAGE) Bacillus sphaericus suşlan tarafından üretilen bakteriyosinler arasındaki çeşitliliğin varlığım göstermiştir. 1593,2362,3 1-2,34-2, 1404 ve 1-2 suşlan yığma jel içerisinde kalan bir adet bakteriyosin bandına sahip iken,ATCC 14577,1 88 Isuşlann iki adet bakteriyosin bandına sahip olduklan gözlenmiştir. 2000, 24 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis BACTERIOCIN DIVERSITY IN STRAİNS OF Bacillus sphaericus Sibel ÇETİNKAYA Ankara University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Biology Supervisor: Prof.Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞ 15 of 20 Bacillus sphaericus were found that had antibacterial activity against other strains of the same species. ATCC 14577, 1-2, 2362 and 1593 strains demonstrated the highest antibacterial activity, but strains Kellen Q, SSII-1, 2297, NCTC 9602, NRS 592 and NRS 1198 did not show any activity. On the other hand, NRS 592, SSII-1, Kellen Q, ATCC 14577 and NTCT 9602 can be accepted as most sensitive strains. Although the strains 1593, 31-2, 34-2, IAB 59, IAB 460 and IAB 467 showed very close activities and others, especially strain ATCC 14577 had different activity spectrum from strains mentioned above. Non-denaturing polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE) revealed the presence of the diversity between bacteriocins produced by Bacillus sphaericus strains. While 1593,2362,31-2,34-2,1404 and 1-2 strains have one bacteriocin band in the resoving gel, ATCC 14577 and 1881 strains have showed two beetwen bands. 2000,24 pp.