An investigation of the importance of recycled clothing in the fashion industry and its potential impacts on sustainability
- Tez No: 957226
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDAT ÖZYAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geri dönüşümlü giysiler, sürdürülebilir moda, hızlı moda, döngüsel ekonomi, tekstil atıkları, tüketici davranışı, Recycled clothing, sustainable fashion, fast fashion, circular economy, textile waste, consumer behavior
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tez çalışması, moda endüstrisinde giderek artan çevresel ve sosyal sorunlara çözüm sunan geri dönüşümlü giysilerin rolünü ve bu ürünlerin sürdürülebilirlik açısından potansiyel etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Hızlı moda tüketiminin doğaya, insan sağlığına ve kaynak kullanımına olan olumsuz etkileri, bu alanda sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımların önemini artırmıştır. Çalışmada, 2010-2024 yılları arasında yayımlanmış 14 bilimsel makale sistematik derleme yöntemiyle değerlendirilmiş; geri dönüşümlü giysilerin üretim, tüketim, çevresel ve ekonomik etkileri ile tüketici davranışları ve döngüsel ekonomi içindeki yeri detaylı şekilde analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, tüketici farkındalığı, markaların şeffaflık politikaları, geri dönüşüm teknolojileri ve yasal düzenlemeler bu süreci destekleyen önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Tez, sadece çevresel etkileri değil, aynı zamanda sosyo-ekonomik boyutları da ele alarak sürdürülebilir moda anlayışına çok boyutlu bir katkı sunmaktadır. Sonuç olarak, geri dönüşümlü giysiler, moda endüstrisinde sürdürülebilirliğe geçişte stratejik bir role sahiptir. Ancak bu potansiyelin tam anlamıyla hayata geçebilmesi için tüketici bilincinin artırılması, üretim süreçlerinin dönüştürülmesi ve politika desteğinin güçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the role of recycled clothing as a solution to the increasing environmental and social problems in the fashion industry and its potential impacts in terms of sustainability. The negative effects of fast fashion consumption on nature, human health, and resource use have highlighted the importance of sustainability-oriented approaches in this field. In the study, 14 scientific articles published between 2010 and 2024 were evaluated through a systematic review method. These articles were analyzed in detail in terms of production, consumption, environmental and economic impacts of recycled clothing, as well as consumer behavior and their place within the circular economy. According to the findings, consumer awareness, transparent production policies of brands, advancements in recycling technologies, and legal regulations are among the key factors that support this process. This thesis contributes to the understanding of sustainable fashion not only from an environmental perspective but also by addressing its socio-economic dimensions. In conclusion, recycled clothing plays a strategic role in the transition to sustainability in the fashion industry. However, to fully realize this potential, raising consumer awareness, transforming production processes, and enhancing policy support are essential.