Malpighia emarginata (Aserola) ile zenginleştirilmiş yeşil çay; beslenme açısından değerlendirilmesi
Evaluation of green tea enriched with Malpighia emarginata(Acerola) in terms of nutrition
  1. Tez No: 957237
  2. Yazar: BUSE GÜRŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN TOKATLI DEMİROK, DOÇ. DR. SEYDİ YIKMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Malpighia Emarginata DC, Aserola, Barbados Kirazı, Antioksidan, Yeşil çay, Beyaz çay, Renk, Malpighia Emarginata DC, Acerola, Barbados Cherry, Antioxidant, Green Tea, White Tea, Color
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Toksik olmayan, besin değeri yüksek ve çeşitli sağlık yararları sunan bitkisel kaynaklar, insan beslenmesinde giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu bağlamda, yüksek askorbik asit (C vitamini) içeriği ile öne çıkan Malpighia emarginata DC. (aserola), başta bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olmak üzere, antioksidan kapasitesi nedeniyle fonksiyonel gıda bileşeni olarak değerlendirilmektedir. Aserola meyvesinin, yeşil ve beyaz çaylarla birlikte kullanılması, bu içeceklerin biyolojik aktivitesini artırmakta ve potansiyel sağlık faydalarını desteklemektedir. Söz konusu çaylar, özellikle fenolik bileşikler ve flavonoidler bakımından zengin içerikleri sayesinde oksidatif stresin azaltılmasına katkı sağlamakta ve koruyucu sağlık etkileriyle dikkat çekmektedir. Bu çalışmada Aserola ilaveli yeşil ve beyaz çay'ın tüketici beğenilirliğinin optimizasyonu ve biyoaktif bileşenlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Optimize aserola ilaveli çaylar elde etmek için RSM (yüzey yanıt metodu) kullanılmıştır ve 13 farklı deneme noktası içeren deneme deseni oluşturulmuştur.Yapılan analizler sonucunda optimize aserola ilaveli yeşil çay örneğinin 100 ml'de aserola miktarı 0.34 g, yeşil çay ise 0.80 g, aserola ilaveli beyaz çay örneğinin miktarları ise 100 ml'de aserola 0.4 g beyaz çay ise 0.76 g olduğu bulunmuştur. Yeşil çay, beyaz çay, aserola ilaveli yeşil ve beyaz çay olmak üzere dört farklı örneğe yapılan renk tayini sonuçlarına bakıldığında b* değerleri sırasıyla 5.09±0.16 ; 4.14±0.22 ; 4.31±0.04; 79±0 olduğu ve yeşil ve beyaz çay örneğine kıyasla yeşil ve beyaz çay örneklerine aserola ilavesi yapılmasının b* değerini anlamlı olarak azalttığı gözlemlenmiştir (p0.05). Tüm bu bulgular ile beğenilirliği yüksek ve biyoaktif komponentler açısından zengin içerikli ürün elde edilebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Non-toxic, nutrient-rich plant-based sources with various health benefits are gaining increasing importance in human nutrition. In this context, Malpighia emarginata DC. (acerola), known for its high ascorbic acid (vitamin C) content, is considered a functional food component, primarily due to its positive effects on the immune system and strong antioxidant capacity. The incorporation of acerola into green and white teas enhances the biological activity of these beverages and supports their potential health benefits. These teas, rich in phenolic compounds and flavonoids, contribute to the reduction of oxidative stress and are noted for their protective health effects.This study aimed to determine the bioactive components and optimize consumer acceptability of green and white teas enriched with acerola. To obtain optimized acerola-infused tea formulations, the Response Surface Methodology (RSM) was employed, and an experimental design including 13 different trial points was established.As a result of the analyses, the optimized green tea sample with acerola was found to contain 0.34 g of acerola and 0.80 g of green tea per 100 mL, while the optimized white tea sample contained 0.34 g of acerola and 0.76 g of white tea per 100 mL. Color determination tests performed on four different tea samples (green tea, white tea, acerola-enriched green tea, and acerolaenriched white tea) showed that b values* were 5.09±0.16, 4.14±0.22, 4.31±0.04, and 3.79±0.00, respectively. The addition of acerola significantly decreased the b* value in both green and white teas (p0.05).All these findings suggest that it is possible to develop a product with high consumer acceptability and rich bioactive content.