Agrotis segetum denis schiff. ( Lepidoptera ; Noctuidae) larvalarında malpighi tüplerinin ince yapısı ve bacillus Thurıngiensis var. Kurstaki'nin malpighi tüpü hücrelerine ve ürik asit metabolizmasına etkisi
- Tez No: 38328
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİYE SULUDERE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Agrotis segetum, Malpighi tüpleri, Ürik asit, Mikrobiyal insektisitler, Bacillus thuringiensis var. kurstaki, Transmisyon elektron mikroskobu, Agrotis segetum, Malpighian tubules, Uric acid, Microbial insecticides, Bacillus thuringiensis var. kurstaki, Transmission electron microscope
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
III AGROTIS SEGETUM DENIS & SCHIFF. (LEPIDOPTERA: NOCTUIDAE) LARVALARINDA MALPIGHI TÜPLERİNİN İNCE YAPISI VE BACILLUS THURINGIENSIS VAR. KURSTAKP NlN MALPIGHI TÜPÜ HÜCRELERİNE VE ÜRİK ASİT METABOLİZMASINA ETKİSİ DOKTORA TEZİ Yusuf KALENDER GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HAZİRAN 1995 ÖZ Bu çalışmada, Agrotis segetum (Lepidoptera:Noctuidae) larvalarında Malpighi tüplerinin ince yapısı ve bir mikrobiyal insektisit olan Bacillus thuringiensis var. kurstaki'rim A. segetum larvalarının Malpighi tüpü hücrelerine ve ürik asit metabolizması na etkisi incelendi. Mililitrede 1.85 x 105 bakteri bulunan solüs yondan, dördüncü evre larvaların hemosölüne 5 \ı\. enjekte edildi. Bakteri muamelesinden 1, 3, 6, 12, 18, 24, 36 ve 48 saat sonra A. segetum larvalarının Malpighi tüplerinde bulunan hücreler ile kontrol grubu larvaların Malpighi tüpü hücreleri transmisyon elektron mikroskobu ile karşılaştırılarak incelendi. A. segetum larvalarının Malpighi tüplerinde esas Malpighi hücresi, satellit hücresi ve kısa, düzensiz mikrovilluslara sahip hücre olmak üzere üç tip hücre bulunur. Bununla beraber Malpighi tüplerinin vesica urinaria bölgesinde kas hücreleri deIV bulunmaktadır. Bakteri muamelesinden 1 ve 3 saat sonra Malpighi tüpü hücrelerinde fazla bir hasar gözlenmedi. Muameleden 6 ve 12 saat sonra Malpighi tüpü hücrelerinin sitoplazmalarında erimeler, bazı mitokondrilerde şişmeler ve erimeler meydana geldi. Muameleden 18 saat sonra bazı epitel hücrelerinin çekirdek plazmasında erime, 24 saat sonra sitoplazmik erimelerin çaplarında büyüme, mikrovilluslarda şişme ve kopmalar gözlendi. Muameleden 36 ve 48 saat sonra Malpighi tüplerinde bulunan bütün hücrelerdeki organellerin eridiği, bazal zarın bozulduğu, çekirdekteki kromatinlerin eridiği ve mikrovillus- ların normal yapısını kaybettiği gözlendi. S. thuringiensis var. kurstaki muamelesinden sonra larvalarda ürik asit metabolizması da bozuldu ve muameleden 48 saat sonra Malpighi tüplerinin lümeninde bulunan ürik asitin son derece azaldığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
FINE STRUCTURE OF THE MALPIGHIAN TUBULES IN THE AGROTIS SEGETUM DENIS & SCHIFF. (LEPIDOPTERA: NOCTUIDAE) LARVAE AND EFFECT OF THE BACILLUS THURINGIENSIS VAR. KURSTAKİ ON THE CELLS OF MALPIGHIAN TUBULE AND URIC ACID METABOLISM Ph. Thesis Yusuf KALENDER GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY JUNE 1995 ABSTRACT In this study, fine structure of the Malpighian tubules in Agrotis segetum (Lepidoptera: Noctuidae) larvae and effect of a microbial insecticides Bacillus thuringiensis var. kurstaki on the Malpighian tubules and uric acid metabolism of the A. segetum larvae were examined. Five microlitres of a solution prepared as 1.85 X 105 bac./ml. were injected into haemocoei of fourth instar larvae. At the consecutive time intervals of 1, 3, 6, 12, 18, 24, 36 and 48 hours following treatment, Malpighian tubule cells in A.segetum larvae were compared with those in the control group, using transmission electron microscope. In the Malpighian tubules of A. segetum there exist three basic cell types namely, the principle cell, the satellite cell and the cell having short and irregular microvilli. However, vesica urinaria region of the Malpighian tubules have also muscle cell. After 1 and 3 hours following treatments there were no considerable damageVI observed the Malpighian tubules. After 6 and 12 hours following treatment lysis in cytoplasma, lysis and swelling in mitochondria of the Malpighian tubules cells were observed. After 18 hours following treatment lysis within nucleoplasma of some epithelium cells and after 24 hours, enlargements in the diameter of the cytoplasmic lysis and swelling and breaks in microvilli were recorded. After 36 and 48 hours following treatments lysis of basal membran, lysis of chromatins in nucleus and distortion in the structure of microvilli were observed in all cells. After the B.thuringiensis var. kurstaki treatment, the metabolism of the uric acid in the larvae was decomposited and after 48 hours following this treatment uric acid in the lumen of the Malpighian tubules were markedly decreased.