Yoğunbakım hastalarında serum sodyum değişkenliği ile mortalite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between serum sodiumvariability and mortality in intensive care patients
- Tez No: 957317
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERGİZ BAYRAKCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Disnatremi, Sodyum değişkenliği, Mortalite, YBÜ, Dysnatremia, Sodium variability, Mortality, ICU
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Çalışmamız, Kasım 2022 ve Eylül 2023 tarihleri arasında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi Dahiliye Yoğun Bakım ve Anestezi ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi'ne herhangi bir sebeple yatırılarak izlenen ve 72 saatten uzun süre yatışı devam eden erişkin hasta popülasyonunda yatış itibariyle 7 günlük klinik takip ve laboratuvar verileri hastane elektronik veri tabanından ve YBÜ izlem çizelgelerinden retrospektif taranarak serum sodyum düzeyinden bağımsız olarak serum sodyum değişkenliğinin, yatış serum sodyum değerinin ve disnatremi durumunun kısa dönem mortalite üzerine etkisini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmada 192 hasta, serum sodyum düzeylerine göre hiponatremi, normonatremi ve hipernatremi gruplarına ayrılmıştır. Hastaların 0., 1. ve 3. günlerdeki serum sodyum değerleri kullanılarak sodyum değişkenliğini gösteren ARV kuartilleri oluşturulup 4 gruba ayrılmıştır. Disnatremi grupları arasında ve sodyum değişkenlik kuartilleri arasında mortalite riskinin tahmini için Cox lojistik regresyon analizi ve Kaplan-Meier analizleri kullanılmıştır. Çalışmamızda exitus oranı %19,3'tür. YBÜ'ye kabulde olguların %29,7'si hiponatremik, %12'si hipernatremik saptanmıştır. Yaşayan gruba göre exitus olan grupta, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde SVO öyküsü oranı daha düşük; CRP düzeyi daha yüksek, disnatremi oranları benzer saptanmıştır. Sosyodemografik ve klinik özelliklerin, hemodinamik parametrelerin, YBÜ skorlarının ve diğer biyokimyasal parametrelerin mortalite açısından anlamlı korelasyon saptanmamıştır. Disnatremi gruplarının veya sodyum değişkenlik gruplarının exitus olan ve yaşayan gruplar arasında mortaliteye istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi saptanmamıştır. Mortalite için oluşturulan regresyon modelinde incelenen kabuldeki sodyumun, sodyum değişkenlik gruplarının, APACHE II, CRP ve pnömoni etkenlerinden hiçbirinin sağkalım üzerinde anlamlı etkisi olmadığı görülmüştür. Sonuç olarak; disnatremi ve sodyum değişkenliği YBÜ popülasyonunda sıklıkla görülen ve kısa dönemde mortaliteye sebep olabilen önemli olgular olup hastalar bu perspektiflerden değerlendirilmelidir. Bu konunun YBÜ popülasyonunun tedavi ve takibinde etkili stratejiler oluşturmakta önemli olabileceği düşünülmektedir. Literatürde bu konudaki çalışma sayısı hala sınırlı olduğundan gelecekte daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Our research aimed to study how changes in serum sodium levels, the first serum sodium measurement at admission, and dysnatremia affect short-term mortality while controlling serum sodium concentrations. We achieved this by retrospectively examining the electronic hospital records and ICU follow-up charts for adult patients admitted to the Internal Medicine Intensive Care and Anesthesia and Reanimation Intensive Care Unit at Tekirdağ Namık Kemal University Hospital from November 2022 to September 2023, particularly those who were hospitalized for more than 72 hours. The study split 192 patients into three groups based on their serum sodium levels: hyponatremia, normonatremia, and hypernatremia. Patients' serum sodium readings on days 0, 1, and 3 were used to construct ARV quartiles for sodium variability, which were separated into four groups. Cox logistic regression and Kaplan-Meier analyses were used to evaluate mortality risk for dysnatremia groups and sodium variability quartiles. In our study, mortality was 19.3%. On admission to the ICU, 29.7% of cases were hyponatremic, whereas 12% were hypernatremic. The exitus group had a considerably reduced rate of CVO history, higher CRP levels, and comparable dysnatremia rates to the surviving group. There was no significant relationship between mortality and sociodemographic and clinical characteristics, hemodynamic measures, ICU scores, or other biochemical indicators. Dysnatremia and sodium fluctuation did not have a statistically significant effect on mortality between the exitus and survival groups. In the mortality regression model, none of the covariates studied, including sodium at admission, sodium variability groups, APACHE II, CRP, and pneumonia, had a significant effect on survival. In conclusion, dysnatremia and sodium level changes are common in ICU patients and may result in short-term mortality; consequently, patients should be examined with these factors in mind. It is believed that overcoming this issue will be crucial in devising effective treatment and follow-up methods for ICU patients. Given the scarcity of research on this topic in the literature, further investigations are required in the future.