Agomelatin'in anti-kanser etkilerinin belirlenmesi
Determination of the anti-cancer effects of agomelatine
- Tez No: 957352
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN SELLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Agomelatin, Ovaryum Kanseri, miR-340-5p, Sisplatin, Agomelatine, Ovary Cancer, miR-340-5p, Cisplatin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Ecz) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya (Eczacılık) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Kanser, dünyada sıklığı giderek artan, kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan bir hastalıktır. Ovaryum kanseri, jinekolojik kanserler arasında en yüksek ölüm oranına sahip kanser türüdür. Agomelatin antidepresan ilaç olarak geliştirilmiş melatonin hormonunun sentetik analoğudur. Antidepresan etkileri dışında araştırılan çalışmalar giderek artmaktadır. Sisplatin, kanser tedavilerinde tek başına veya kombinasyon halinde kullanımı yaygın olan güçlü bir anti-kanser ajandır. miR-340-5p memeliler arasında yüksek oranda korunmuştur ve kanser patogeninde önemlidir. Tez çalışmamızda, SKOV-3 ovaryum kanseri hücrelerinde agomelatin ve sisplatin'in IC50 dozları ile uygun kombinasyon dozları belirlendikten sonra miR-340-5p transfeksiyonun işlemleri yapılmıştır. miR-340-5p transfeksiyonu yapılan SKOV-3 hücre hattına agomelatin IC50, sisplatin IC50 ve kombine % 40 dozları uygulanarak gerçek zamanlı analiz yöntemi (RTCA) yöntemi ile hücre proliferasyonuna ve migrasyonuna etkisi incelenmiştir. Elde edilen deneysel sonuçlarda miR-340-5p transfekte edilmiş SKOV-3 hücre hatlarında agomelatin IC50, sisplatin IC50 veya kombine % 40 ilaç uygulanan hücre gruplarında proliferasyonu oranını düşürdüğü, migrasyon oranının ise yalnızca agomelatin IC50 hücre gruplarında düştüğü belirlenmiştir. Annexin V-FITC ve Akridin oranj/Etidyum bromür boyama yöntemi ile elde edilen sonuçlar, miR-340-5p transfekte edilen ve ilaç uygulaması sonrasında, apoptotik SKOV-3 hücre sayısında artış gösterdiği saptanmıştır. Sonuç olarak, agomelatin'in anti-kanser etkili olabileceği ve kombine tedavinin ayrı ayrı kullanımına göre daha etkili olabileceği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Cancer is a disease that is increasingly common in the world, ranking second after cardiovascular diseases. Ovarian cancer is the type of cancer with the highest mortality rate among gynecologic cancers. Agomelatine is a synthetic analogue of the melatonin hormone developed as an antidepressant drug. Studies investigating its antidepressant effects are on the rise. Cisplatin is a potent anticancer agent. It is widely used alone and in combination in cancer treatments. miR-340-5p is highly conserved across mammals and plays a crucial role in cancer pathogenesis. In this thesis, miR-340-5p transfection procedures were performed after determining the IC50 doses of agomelatine and cisplatin with the appropriate combination doses on SKOV-3 ovarian cancer cells. Agomelatine IC50, cisplatin IC50, and combined 40% doses were applied to the miR-340-5p transfected SKOV-3 cells, and their effects on cell proliferation and migration were investigated by the real-time analysis (RTCA) method. In the experimental results obtained, it was determined that the miR-340-5p transfected SKOV-3 cell lines, a proliferation rate in agomelatine IC50, cisplatin IC50, and combined 40% drug-treated cell groups, while the migration rate decreased in the cell groups treated with agomelatine IC50. Apoptosis cell ratios were determined by the Annexin V-FITC kit and Acridine orange/Ethidium bromide staining method, and the apoptotic cell number increased in SKOV-3 cell lines transfected with miR-340-5p after application of the drug dose. The results obtained show that agomelatine may be effective in anti-cancer and that combining treatment may be effective in combination rather than using them separately in treatment.