Kayseri ili Yeşilhisar ilçesinde faaliyet gösteren sulama organizasyonlarının karşılaştırılması
A Research on a comparison of irrigation organizations operating in Yeşilhisar district of Kayseri
  1. Tez No: 95736
  2. Yazar: ESRA TOPAÇ (YILMAZ)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Irrigation management, Irrigation cooperative irrigation systems, irrigation association, municipality irrigation
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KAYSERİ İLİ YEŞİLHİSAR İLÇESİNDE FAALİYET GÖSTEREN SULAMA ORGANİZASYONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Esra TOPAÇ (YILMAZ) Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabiiim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ahmet TURAN Bu çalışmada Kayseri ile Yeşilhisar ilçesinde faaliyet gösteren sulama organizasyonları örnek olay olarak ele almmıştır. İlçede bulunan sulama kooperatifi, sulama birliği ve belediye sulamalarının faaliyetleri karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve bu sulamalardan yararlanan Tarım İşletmeleri ile sulama organizasyonları arasındaki ilişkiler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayın zamanda sulama organizasyonlanndaki su ücretleri, geri ödeme, denetim ve bakım onarım konularındaki çalışmaları da incelemiştir. Araştırmada esas olarak sulama kooperatifi, sulama birliği ve mahalli idare (belediye) sulamasının faaliyetlerinin karşılaştırılması amaçlandığından materyalin büyük bölümünü, Kayseri ili Yeşilhisar ilçesinde faaliyet gösteren sulama organizasyonlarına ortak olan tarım işletmelerinden tesadüfi örnekleme yönetimi ile seçilen örnek işletmelerden anket yoluyla toplanan veriler oluşturmuştur. Organizasyonların yöneticilerinden de organizasyonlar hakkında bilgi alınmıştır. Organizasyonlarında yöneticiler arasmdaki ilişkiler Khi-Kare testi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre bölgede faaliyet gösteren sulama organizasyonlarından yararlanan üreticilerin ortak özelliği genellikle yüzey sulama yönteminin kullanılmasıdır. Çalışmada sınama kooperatifinde ortalama işletme arazisi 59.48'da, sulama birliğinde 28.82'da. belediye sulamalarında ise 12.42'da olarak hesaplanmıştır. Sulama organizasyonlanndaki su ücretlerinin belirlenmesinde çiftçi katılımının yetersiz olduğu görülmüştür. Aynca su dağıtım planlarının hazırlanmasında.bakım onarını hizmetlerinde de ; çiftçi katılımının istenilen düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Su ücretleri, sulama kooperatiflerinde genelde TL/saat, sulama birliğinde TL/dekar, belediye sulamalarında ise TL/saat ve TL/m3 üzerinden alınmakta olduğu ve su ücretlerinin en yüksek sulama kooperatiflerinde olduğu belirlenmiştir. Sulama birliği ve sulama kooperatifinden sulama yapan çiftçilerin sulama zamanı ve sulama aralığından memnun oldukları, belediye sulamalarından yararlananlar ise memnun olmadığı görülmüştür. Sulama kooperatifi ortaklarının %72.14'ü, sulama birliği üyelerinin % 84.16'sı, belediye sulamalarından faydalanan üreticilerin % 6.49'u yararlandıkları organizasyonlardan memnun oldukları saptanmıştır. Sulama kooperatifi ortaklarının % 5 1.43 'üne göre yönetim kurulu, sulama birliği üyelerinin % 73.24'üne göre birlik meclisi ve belediye sulamalarından yararlanan üreticilerin ise % 66.23 'üne göre belediye encümeni yönetimde etkili olmaktadır. Üç organizasyonda da faaliyetlerden bütün üreticiler hemen hemen aynı düzeylerde yararlanmaktadır. İncelenen sulama organizasyonlarının sulama hizmeti dışında herhangi bir hizmeti söz konusu değildir. Sulamalardan yararlanan üreticiler organizasyonun girdi temininde bulunması, ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması, kredi temini konularında faaliyette bulunulsun istemektedirler. 2000, 115 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Sulama yönetimi, sulama kooperatifi, sulama sistemleri, sulama birliği, belediye sulamaları.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mater's Thesis A RESEARCH ON A COMPARISON OF IRRIGATION ORGANIZATIONS OPERATING IN YEŞİLHİSAR DICTRICT OF KAYSERİ Esra TOPAÇ (YILMAZ) Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agriculture Economics Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Ahmet TURAN This study examines the irrigation organizations operating in Yeşilhisar District of Kayseri City as sample cases. The activities of irrigation cooperative, irrigation association and municipality irrigation organizations of the district are inquired comparatively. Besides, the relationship between the above mentioned irrigation organizations and the agricultural facilities making use of the organizations. Also, the activities about the collection of fees, cost recovery and maintenance have been investigated. Since, in this research, the comparison of the activities of the irrigation cooperatives, irrigation association and municipality irrigation organizations has been aimed, most of the data have been derived from the agricultural farms associated with the irrigation organizations operating in Yeşilhisar District of Kayseri City. These agricultural farms have been selected randomly and the data have been derived by survey. Besides this the information about the organizations has been derived from the boarder of the organizations. The relationship between the organizations and the farmers has been described by Chi-square test. One of the common characteristics of the irrigating organizations of the area is that they mostly use surface irrigation method. In this work in the irrigation cooperatives the land of the administration 58.48'da, in the irrigation association 28.82'da and also in the municipality irrigation 12.42 da to has been evaluated. Participation of the farmers in the process of determination of the irrigation fees is low. Also, farmers participation is hardly seen in the preparation of water distribution plans and in the iiimaintenance process. Irrigation fee is taken TL/hours in irrigation cooperatives, TL/da in irrigation association, TL/m3 and TL/hours in municipality irrigation. Irrigation free is the highest in irrigation cooperatives. In respect of irrigation time and irrigation interval the farmers who irrigated their lands by irrigation cooperatives and irrigation association are pleased nevertheless the farmers who irrigated by municipality irrigation are not pleased 72.14 % of the partners of the irrigation cooperative, 84.16 % of the members of the irrigation association and 6.49 % of the farmers making use of the municipality irrigation organization stated that they are satisfied with the service supplied by the above mentioned organizations or unions. According to the 51.43 % cooperative members the most efficient organ in organization management is executive board, 76.24 % of irrigation association members is association essentially and 66.23 % of farmers and tilled municipality irrigation scheme is executive board of respectively. Member farmers utilize the activity of three different organizations appiuximately. Investigated irrigation organizations have no services other than irrigatioa The farmers making use of the organizations slated that the organizations should help them in supplying income, in processing and marketing of products and in supplying credit. 2000, 115 pages