Tekerlekli sandalye basketbolcularında tabata antrenmanının fizyolojik etkileri
Physiological effects of tabata traning on wheelchair basketball players
- Tez No: 950743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKMEN ÖZEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Tabata, Spor, Tekerlekli Sandalye Basketbol, Fizyoloji, Engelli, Tabata, Sports, Wheelchair Basketball, Physiology, Disability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada tekerlekli sandalye basketbolcularında (WB) Tabata antrenmanının fizyolojik etkilerinin incelenmesi amaçlamıştır Araştırmaya 18 yaş üzeri 15 erkek tekerlekli sandalye basketbol sporcusu katılmıştır. Sporcular deney ve kontrol olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Deney grubu tekerlekli sandalye basketbol antrenmanın son bölümünde sonra 8 hafta boyunca haftada 2 kez tabata antrenmanı yapmıştır. Tabata antrenmanı, 20s aktivite ve 10s dinlenme döngüsünde 8 tekrar şeklinde tek set olarak yapılmıştır. Kontrol grubu ise aynı sürede rutin antrenmanlarına devam etmiştir. Sporcuların fizyolojik değerleri için kan parametreleri, solunum fonksiyonları, nabız değerleri, bazı fiziksel özellikleri değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları deney grubunda ön-son teste göre solunum, nabız ve bazı fiziksel parametrelerinde anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p0.05). Maksimal nabız, FEV1 %, FEV1/VC, FEV1/VC %, MVV %, maksimal laktat, vücut ağırlığı ve 20m sürat testlerinde zamansal olarak gruplara göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç olarak, mevcut araştırma, tabata antrenmanının maksimal nabız, solunum fonksiyonları, kan laktatı, vücut ağırlığı ve sprint performansı üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu gösterdi. Buna bağlı olarak, araştırma bulguları sporcuların daha şiddetli nabızda hareket yaparken kanda daha az laktat biriktiğini (laktat toleransı) gösterdi. Ayrıca tabata antrenmanının sporcuların maksimum nefes alışverişini geliştirdiği ve buna bağlı olarak sporcuların derin nefes alışında daha fazla oksijeni alabildiğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
This study examines the physiological effects of Tabata training on wheelchair basketball players (WB). The study included fifteen male wheelchair basketball athletes over 18. The athletes were divided into two groups: experimental and control. The experimental group completed Tabata training twice a week for 8 weeks, after finishing their wheelchair basketball sessions. Each Tabata session consisted of a single set with 8 repetitions, where 20 seconds of activity was followed by 10 seconds of rest. The control group maintained their regular training throughout the same period. Physiological parameters such as blood markers, respiratory functions, heart rate, and certain physical characteristics were evaluated. Research findings showed that there was a significant difference in respiration, pulse and some physical parameters in the experimental group according to the pre-post test (p0.05). Significant differences emerged between the groups over time in maximal heart rate, FEV1 %, FEV1/VC, FEV1/VC %, MVV %, maximal lactate, body weight, and the 20m sprint test (p0.05). The study demonstrates that Tabata training has positive effects on maximal heart rate, respiratory functions, blood lactate, body weight, and sprint performance. The findings suggest that athletes accumulate less lactate in the blood (lactate tolerance) during high-intensity exercises. Furthermore, Tabata training improves maximal breathing capacity, allowing athletes to take in more oxygen during deep breaths.