Metastatik kemik tümörlerinde prognoz ve surveye etki eden faktörler
Factors affecting prognosis and surveillance in metastatic bone tumors
  1. Tez No: 957390
  2. Yazar: MEHMET CEMİL GÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİ SAĞLAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik, metastaz, MSTS, prognoz, tümör, Bone, metastasis, MSTS, prognosis, tumor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Metastatik kemik tümörlerinde prognoz ve sağ kalıma etki eden faktörlerin tamamını incelemek, özellikle başvuru esnasında metastatik tümörün primer köken aldığı malignitenin bilinip bilinmemesinin prognoz ve sağ kalımdaki etkisini değerlendirmek. YÖNTEM: 2021-2025 yılları arasında merkezimize başvuran, metastatik kemik tümörü tanısı alan ve kliniğimizce takip edilen hastalar retrospektif olarak tarandı. Tarama neticesinde metastatik kemik tümörü tanısı alan toplam 42 hasta kaydedildi. Bu hastaların 63 kemiğinde metastaz olmasından kaynaklı 63 olgu çalışmaya dahil edildi. Dahil edilme kriterleri şunlardı: (1) patoloji tanısı ile metastatik kemik tümörü olduğu kesinleşmiş olması, (2) en az 3 ay takip süresi olması, (3) ilk başvurunun nüks ile olmaması. Dışlanma kriterleri: (1) 3 aydan kısa takip süresi, (2) tümörün patolojik değerlendirme sonrası primer kemik tümörü olması, (3) vakanın pediatrik yaş grubunda olması. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen tüm hastalar sağ kalımı etkileyebilecek faktörler açısından istatistiksel olarak incelendi. Ayrıca sonrasında primer kaynağı bilinen ve bilinmeyen vakalar aynı şekilde prognoz ve survey açısından değerlendirildi. Tüm olgular değerlendirildiğinde elde edilen verilerin literatürle uyumlu olduğu görüldü. Primer karsinomun bilindiği ve bilinmediği şeklinde olgular iki ayrı grup halinde incelendiğindeyse sağ kalım ve prognoz adına istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi. Fonksiyonellik açısından MSTS skorlama sisteminin kullanıldığı bu çalışmada yaşam süresi ile skorlama arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görüldü. SONUÇ: Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlara göre metastatik kemik tümörü olan vakalarda primer karsinom tanısının başvuru esnasında bilinmemesi prognoz ve survey açısından olumsuz bir faktör olarak değerlendirilemez. Çalışmada bunun dışında elde edilen prognoz ve surveye etki eden faktörler literatür ile uyumlu olacak şekildedir.
Özet (Çeviri)
Factors affecting prognosis and surveillance in metastatic bone tumors INTRODUCTION AND AIM: The aim of study is evaluating all factors affecting prognosis and survival in metastatic bone tumors, with particular focusing whether knowing the primary origin of the metastatic tumor at time of presentation has an impact on prognosis and survival. METHODS: Patients present at our center between 2021 and 2025 were diagnosed with metastatic bone tumors, were followed up in our clinic were retrospectively reviewed. Total of 42 patients diagnosed with metastatic bone tumors were identified. Due to metastases involving 63 bones among these patients, 63 cases were included in the study. Inclusion criteria were: (1) a confirmed diagnosis of metastatic bone tumor through pathology, (2) a minimum follow-up period of 3 months, and (3) no recurrence at initial presentation. Exclusion criteria were: (1) follow-up period shorter than 3 months, and (2) diagnosis of primary bone tumor after pathological evaluation. RESULTS: The entire study population was statistically analyzed for factors that could affect survival. Additionally, cases with known and unknown primary tumors at presentation were separately evaluated in terms of prognosis and survival. Data obtained from all cases were found to be consistent with the literature. When the cases were grouped based on whether the primary carcinoma was known or unknown at the time of diagnosis, no statistically significant difference in survival or prognosis was observed. In this study, functional outcomes were assessed using the MSTS scoring system, and a statistically significant relationship was found between the MSTS score and survival duration. CONCLUSION: According to our study, the absence of a known primary carcinoma at the time of presentation in patients with metastatic bone tumors cannot be considered a negative prognostic factor for prognosis and survival. Other factors found to affect prognosis and survival in the study were consistent with literature.