Kemiğin dev hücreli tümörlerinde PD-L1 ekspresyonunun klinik, histopatolojik ve prognostik parametrelerle ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of PD-L1 expression with clinical, histopathological and prognostic parameters in giant cell tumors of bone
  1. Tez No: 1000580
  2. Yazar: TUĞBA KÖRPEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDAL ESENDAĞLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Dev hücreli tümörler, Kemik neoplazmları, Giant cell tumors, Bone neoplasms
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kemiğin dev hücreli tümörleri (KDHT'ler) klinik seyri öngörülemeyen, lokal agresif ve nadiren metastatik tümörlerdir. Bu çalışmada bu tümörlerin klinik seyrini öngörmede kullanılabilecek klinik ve histopatolojik prognostik parametrelerin araştırılması, yeni bir tanısal belirteç olan anti-histon H3.3 G34W antikorunun immünhistokimyasal boyanma özelliklerinin literatürle karşılaştırılması, immünoterapi için bir tedavi hedefi olan immün kontrol noktası inhibitörlerinden PD-L1 ekspresyon durumunun yanı sıra ekspresyon gösteren tümörlerin klinik ve histopatolojik özelliklerinin belirlenmesi ve PD-L1 ekspresyonunun prognoz ile ilişkisinin ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışmamızda 38 KDHT olgusuna ait 41 primer, 5 lokal nüks sonrası ve 2 malign dönüşüm sonrası tümör örneği incelenmiştir. Anti-histon H3.3 G34W ve PD-L1 antikorları immünhistokimyasal olarak çift boyama metoduyla birlikte boyanarak değerlendirilmiştir. Cerrahi yöntemle tedavi edilen 35 olguya ait 38 tümör örneğine yönelik hastalıksız sağkalım analizleri uygulanmıştır. Kombine pozitif skora (KPS) göre %48,8, tümör proporsiyon skoruna (TPS) göre %4,9, immün hücre skoruna (İH) göre 36,6, dev hücre skoruna (DH) göre %36,6 oranında PD-L1 ekspresyonu saptanmıştır. Hücre başına ≥50 nükleus içeren dev hücreleri, hafif hücresel atipisi ve 10 BBA'daki mitoz sayısı yüksek olan tümörlerde daha yüksek oranda PD-L1 ekspresyonu saptanmıştır. PD-L1 ekspresyonu ile lokal nüks arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Tanı esnasında patolojik kırık varlığı, tanı esnasından kemik dışına tümör uzanımı varlığı, hafif hücresel atipi, lenfovasküler invazyon varlığı ve hücre başına ≥50 nükleus içeren dev hücrelerin varlığı bağımsız prognostik faktör olarak saptanmış olup bu özellikleri taşıyan tümörlerin daha yüksek lokal nüks gösterdiği belirlenmiştir. Malign dönüşüm gösteren 2 olgunun 1'inde denosumab tedavisi öyküsü mevcut olup 2'sinin de primer tümör örneklerinde atipik mitoz ve hafif hücresel atipi gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Giant cell tumors of bone (GCTBs) are locally aggressive and rarely metastatic tumors with an unpredictable clinical course. The aim of this study was to investigating the clinical and histopathological prognostic parameters that can be used to predict the clinical course of these tumors, comparing the immunohistochemical staining properties of the a new diagnostic marker anti-histone H3.3 G34W antibody with the literature, as well as the expression status of PD-L1 one of the immune checkpoint inhibitors, which is a treatment target for immunotherapy. determine the clinical and histopathological features of tumors with expression and to reveal the relationship between PD-L1 expression and prognosis. In our study, 41 primary, 5 post-local recurrence and 2 post-malignant transformation tumor samples belonging to 38 GCBT cases were examined. Anti-histone H3.3 G34W and PD-L1 antibodies were evaluated immunohistochemically by staining with double staining method. Disease-free survival analyzes were performed for 38 tumor samples of 35 patients treated surgically. PD-L1 expression was found to be 48,8% according to the combined positive score (CPS), 4,9% according to the tumor proportion score (TPS), 36,6% according to the immune cell score (IC), and 36,6% according to the giant cell score (GC). A higher rate of PD-L1 expression was detected in tumors with giant cells containing ≥50 nuclei per cell, mild cellular atypia, and high mitotic counts in 10 HPF. No statistically significant correlation was found between PD-L1 expression and local recurrence. Presence of pathological fracture at diagnosis, presence of tumor extension beyond the bone at diagnosis, mild cellular atypia, presence of lymphovascular invasion and presence of giant cells with ≥50 nuclei per cell were determined as independent prognostic factors, and tumors with these features showed higher local recurrence. Of the 2 cases with malignant transformation, 1 had a history of denosumab treatment, and 2 had atypical mitosis and mild cellular atypia in primary tumor samples.