Çocuklarda periferik intravenöz kataterizasyon sırasında oyuncak ve çizgi film karakterli maske kullanımının ağrı ve anksiyete üzerine etkisi
The effect of using toy and cartoon character masks on pain and anxiety during peripheral intravenous catheterization in children
  1. Tez No: 957419
  2. Yazar: SONGÜL TAŞTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Oyuncak, Çocuk, Figürlü Maske, Periferik İntravenöz Kataterizasyon, Pain, Toy, Child, Figured Mask, Peripheral Intravenous Catheterization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Araştırma, 4-6 yaş arası çocuklarda periferik intravenöz kateterizasyon sırasında hemşirenin çizgi film karakterli maske takmasının ve çocuğun sesli, ışıklı bir oyuncak ile oynamasının, çocuğun ağrısı ve ebeveynin anksiyetesi üzerine etkisinin araştırılması amacıyla randomize kontrollü deneysel olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, Mart 2022 – Mart 2023 tarihlerinde İstanbul'da bir üniversite hastanesinin çocuk acil servisine başvuran 4-6 yaş arası çocuklar, örneklemini ise seçim kriterlerine uyan 120 çocuk (40 oyuncak grubu, 40 çizgi film karakterli maske grubu ve 40 kontrol grubu) oluşturdu. İlgili kurumdan kurum izni, etik kurul izni ve katılımcılardan onam alındı. Verilerin toplanmasında sesli ışıklı oyuncak, çizgi film karakterli maske, Tanıtıcı Bilgi Formu, Wong Baker Yüzler Ağrı Ölçeği (WBYAÖ), Visual Analog Skala (VAS) ve Durumluk Kaygı Envanteri (DKE) kullanıldı. Oyuncak grubu işlemden 1 dk önce oyuncak ile oynamaya başladı, çizgi film karakterli maske grubunda işlemi yapacak hemşire 1 dk önce çizgi film karakterli maske takılı olarak çocukla tanıştı. Kontrol grubunda girişimi yapan hemşire beyaz cerrahi maske taktı. Tüm gruplarda işlem sırasında anne çocuğun yanında yer aldı. Gruplar tanımlayıcı özellikler açısından benzerdi. İşlem sırasında deney gruplarındaki çocukların WBYAÖ puanları anlamlı düzeyde daha düşüktü (p0,05). Periferik kateterizasyon sırasında sesli ışıklı oyuncak ile oynamanın ve hemşirenin çizgi film karakterli maske takmasının 4-6 yaş arası çocukların ağrısının azaltılmasında etkili olduğu sonucuna varıldı. Çocuk acil servislerinde ağrılı girişimler sırasında 4-6 yaş arası çocukların ağrısını azaltmak amacıyla çocukların ilgisini çeken ve dikkatini başka yöne çekebilecek materyallerin kullanılması önerilir. Temmuz 2025, 75 Sayfa
Özet (Çeviri)
The study was carried out as a randomized controlled experimental study to investigate the effect of the nurse wearing a cartoon character mask and the child playing with a sound and light toy on the child's pain and parental anxiety during peripheral intravenous catheterization in children aged 4-6 years. The population of the study consisted of children aged 4-6 years admitted to the pediatric emergency department of a university hospital in Istanbul between March 2022 and March 2023, and the sample consisted of 120 children (40 toy group, 40 cartoon character mask group and 40 control group) who met the selection criteria. Institutional permission, ethics committee permission and informed consent were obtained from the relevant institution. Toys with sound and light, masks with cartoon characters, Descriptive Information Form, Wong Baker Faces Pain Scale (WBFPS), Visual Analog Scale (VAS) and State Anxiety Inventory (SAI) were used for data collection. The toy group started to play with the toy 1 min before the procedure, and in the cartoon character mask group, the nurse who would perform the procedure met the child 1 min before the procedure with a cartoon character mask on. In the control group, the intervention nurse wore a white surgical mask. In all groups, the mother was with the child during the procedure. The groups were similar in terms of descriptive characteristics. During the procedure, the WBPF scores of the children in the experimental groups were significantly lower (p0.05). It was concluded that playing with a toy with sound and light and wearing a mask with cartoon characters by the nurse during peripheral catheterization were effective in reducing the pain of children aged 4-6 years. In order to reduce the pain of children aged 4-6 years during painful interventions in pediatric emergency departments, it is recommended to use materials that attract and divert the attention of children. July 2025, 75 pages.