Çocuklarda periferik intravenöz kateterizasyon girişimi sırasında ven görüntüleme cihazı ve sanal gerçeklik yönteminin kateter girişim başarısı, işlemle ilişkili duygusal görünüm, ağrı, korku ve anksiyeteye etkisi
The effect of vein imaging device and virtual reality method on catheter intervention success, procedure-related emotional appearance, pain, fear and anxiety during peripheral intravenous catheterization in children
- Tez No: 805018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN ÖZALP GERÇEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: çocuk, periferik intravenöz kateterizasyon, ven görüntüleme, sanal gerçeklik, dikkat dağıtma, ağrı, korku, anksiyete, child, peripheral intravenous catheterization, vein imaging, virtual reality, distraction, pain, fear, anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma çocuk acil servis ünitesinde 4-10 yaş arası çocukların periferik intravenöz kateterizasyon (PİK) girişim uygulaması sırasında ven görüntüleme cihazının ve sanal gerçeklik distraksiyonunun ilk denemede PİK yerleşim başarısı, girişim süresi, PİK girişimiyle ilişkili duygusal görünüm, ağrı, korku ve anksiyeteye etkisini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Araştırmaya tabakalı randomizasyon yöntemi ile gruplara atanan, periferik intravenöz kateter uygulanan 160 çocuk ile tamamlanmıştır. Araştırmada çocuklar 4 gruba atanmıştır; kontrol grubu, ven görüntüleme grubu, sanal gerçeklik grubu, ven görüntüleme ve sanal gerçeklik grubu. Araştırmaya alınan her hastaya uygulanan girişim süresi ve girişim sayısı kaydedilmiştir. Çocuklar için Duygusal Görünüm Ölçeği ile işlem öncesi ve sonrası çocuk değerlendirilmiştir. İşlem sonrası, çocuğun işlem sırasında hissettiği en ağrılı anı Yüz İfadelerini Derecelendirme Skalası ve Renkli Analog Skala ile değerlendirmesi, Çocuğa işlem sırasında ne kadar kaygılı olduğunu ve korktuğunu değerlendirmesi için Çocuk Korku Ölçeği ve Çocuk Anksiyete Skalası-Durumluluk gösterilmiştir. Kruskal Wallis analizi ile ölçeklerden elde edilen puan ortalamaları karşılaştırılmıştır. Girişim sayısı ve süresi açısından gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. İşlem öncesi gruplar arasında duygusal görünüm açısından istatistiksel bir farklılık saptanmamıştır. İşlem sonrası gruplar arasında duygusal görünüm, ağrı ve anksiyete puanları açısından istatistiksel olarak farklılık saptanmış olup, korku açısından farklılık saptanmamıştır. Sanal gerçeklik yönteminin ağrı ve anksiyeteyi azaltmada etkili olduğu saptanırken ven görüntüleme cihazının girişim sayısı ve süresini etkilemediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of a vein imaging device and virtual reality distraction on the success of peripheral intravenous catheter (PIC) placement, intervention duration, emotional appearance, pain, fear, and anxiety related to PIC intervention in children aged 4-10 years in a pediatric emergency unit. The study was conducted with 160 children randomly assigned to groups using stratified randomization and inserted peripheral intravenous catheterization. The children were divided into four groups: control group, vein imaging group, virtual reality group, and vein imaging and virtual reality group. The duration of the intervention and the number of interventions performed on each patient were recorded. The children were assessed before and after the procedure using the Emotional Appearance Scale for Children. After the procedure, the Child Fear Scale and Child Anxiety Scale-State were used to evaluate the most painful moment experienced by the child during the procedure using the Facial Expressions Rating Scale and Color Analog Scale. The scores obtained from the scales were compared using the Kruskal-Wallis analysis. There was no significant difference between the groups in terms of the number and duration of interventions. There was also no statistical difference in emotional appearance between the pre-procedural groups. However, there was a statistical difference in emotional appearance, pain, and anxiety scores between the groups after the procedure, but no difference was found in terms of fear. It was determined that the virtual reality method was effective in reducing pain and anxiety, while the vein imaging device did not affect the number and duration of interventions.