Pediatri hemşirelerinin etik kurallara bağlılık ölçeği'nin Türkçe versiyonunun psikometrik özellikleri
Psychometric properties of the Turkish version of the scale of adherence to ethic codes for pediatric nurses
  1. Tez No: 957496
  2. Yazar: NAZİME YAMAN ABAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜN AYRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlılık, Etik Kurallar, Geçerlik ve Güvenirlik, Pediatri Hemşiresi, Adherence, Ethical Rules, Validity And Reliability, Pediatric Nurse
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Pediatri Hemşirelerinin Etik Kurallara Bağlılık Ölçeği'nin (Pediatric Nurses' Adherence To Ethical Codes Scale) Türkçe versiyonunun psikometrik uyumunu değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Metodolojik tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Türkiye'nin doğu ve batısında yer alan dört büyük şehirdeki üniversite veya devlet hastanelerinin pediatri servislerinde çalışan pediatri hemşireleri oluşturmuştur. Örneklem kapsamına ise pediatri servislerinde çalışan araştırma kriterlerine uyan 313 pediatri hemşiresi oluşturmuştur. Ocak-Ağustos 2024 tarihleri arasında veriler toplanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında, tanımlayıcı form ve Pediatri Hemşirelerinin Etik Kurallara Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Verileri değerlendirmek için içerik ve yapı geçerliliği, madde analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve iç tutarlık kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalamasının 28,42±5,86 ve %75,1'inin kadın olduğu edilmiştir. Hemşirelerin %54,6'sının 1-5 yıl arasında hemşire olarak çalıştığı, %63,6'sının 1-5 yıl arasında pediatri hemşiresi olarak çalıştığı, %90,4'ünün servis hemşiresi olarak görev yaptığı ve %59,7'sinin hem gece hem gündüz vardiyasında çalıştığı bulunmuştur, Ölçeğin uzman görüşleri analiz edildiğinde kapsam geçerlilik indeksi 0.94 olarak hesaplanmıştır. Cronbach alfa katsayısı 0.973 olarak hesaplanmıştır. Tüm maddelerin madde-toplam test korelasyon değerleri 0,534–0,850 arasında olduğu tespit edilmiştir. Tüm maddelerin faktör yüklerinin 0,563-0,915 arasında olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ölçeğin uyum indeksi RMSEA 0,075 ile kabul edilebilir uyum; χ2 (Cmin/df) 2,734 ile mükemmel uyum gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç: Pediatri hemşirelerinin etik kurallara uyumunu değerlendirmek amacıyla geliştirilen Türkçe versiyonu kabul edilebilirdir ve iyi bir güvenilirlik ve geçerliliğe sahiptir. 2025, 59 Sayfa
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the psychometric consistency of the Turkish version of the Pediatric Nurses' Adherence to Ethical Codes Scale. Material and Methot: This is a methodological study. The study population consisted of pediatric nurses working in pediatric wards of university or state hospitals in four major cities located in eastern and western Turkey. The sample consisted of 313 pediatric nurses working in pediatric wards who met the study criteria. Data were collected between January and August 2024. A descriptive form and the Pediatric Nurses' Adherence to Ethical Codes Scale were used to collect the research data. Content and construct validity, item analysis, confirmatory factor analysis, and internal consistency were used to evaluate the data. Results: The mean age of the nurses was 28.42±5.86, and 75.1% were female. It was found that 54.6% of the nurses had worked as nurses for 1-5 years, 63.6% had worked as pediatric nurses for 1-5 years, 90.4% had worked as ward nurses, and 59.7% worked both day and night shifts. When expert opinions were analyzed, the content validity index of the scale was calculated as 0.94. The Cronbach's alpha coefficient was calculated as 0.973. The item-total test correlation values of all items were found to be between 0.534 and 0.850. The factor loadings of all items were found to be between 0.563 and 0.915. The scale was found to have an acceptable fit with an RMSEA fit index of 0.075 and an excellent fit with a χ2 (Cmin/df) of 2.734. Conclusion: The Turkish version, developed to assess pediatric nurses' compliance with ethical rules, is acceptable and has good reliability and validity. 2025, 59 Pages