Bazı tarım makinalarına ait ses düzeylerinin belirlenmesi
Determination of sound level belong to some agricultural machine
- Tez No: 95755
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA VATANDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sound, noise, acoustic, sound level meter, sound level belong to agricultural machines
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI TARIM MAKİNALARINA AİT SES DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ Mehmet Metin ÖZGÜVEN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mustafa VATANDAŞ Bu çalışmada, gerek traktörle çalıştırılan gerekse kendi güç kaynağına sahip tarımsal makina ve ekipmanlara ait gürültü düzeyleri tespit edilmiştir. Belirlenen değerler ulusal ve uluslararası standartlarda verilen sınır değerleriyle karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Araştırmada gürültü ölçümü yapılan kendi yürür biçerdöver, çekiçti yem kırma makinası ve traktörle çalıştırılan çayır biçme makinası, silaj makinası gibi makinalarda 90 dB(A)'nın üzerinde gürültü düzeyi belirlenmiştir. Bunların yanısıra balya makinası, mikser, selektör ve süt sağım tesisi gibi makinalarla çalışmada gürültü değeri 85 dB(A)'nın altında belirlenmiştir. Çalışma sonuçlan grafik gösterim yanında, gürültü haritalarına dayalı olarak da sunulmuştur. Diğer yandan gürültü sınırını aşan makinalarla çalışmada alınabilecek önlemler de tartışılmıştır. 2000, 92 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ses, gürültü, akustik, ses düzeyi ölçer, tarım makinalarının gürültü düzeyleri.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESİS DETERMINATION OF SOUND LEVEL BELONG TO SOME AGRICULTURAL MACHINES Mehmet Metin ÖZGÜVEN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Mustafa VATANDAŞ In this study, sound levels of agricultural machines & equipments having their own power source and also running via a tractor are determined. The determined values are analysed in contrasting with the given boundary values in national and international standarts. In the research, machines like self-propelled combine- harvester, hammer mill for feed, grass cutting machine running via a tractor, silage machine are examined and sound levels above 90 dB(A) were observed. Beside these, when running machines like haybalers, mixer, selector and milking machines, noise levels of less than 85 dB(A) were observed. The results of this study are shown graphically and also by noise maps. In addition of these, what measurements can be taken for working with the machines operating above noise limits are discussed. 2000, 92 pages