Bilgisayar destekli tasarım sürecinde peyzaj tasarım projelerinin sunum tekniklerinin Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlık Kampüsü Projesi örneğinde irdelenmesi
A research on the projection technics on landspace planning with computer aided design process on an example of Ankara University, Faculty of agriculture, the Campus of Dean's Office Project
  1. Tez No: 95761
  2. Yazar: AHMET BENLİAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Computer Aided Design, Presentation Techniques, Virtual Reality Pictures, Periods of Computer Aided Design
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde her alanda kullanılmaya başlanan bilgisayar, doğal olarak tasarım ve planlama çalışmalarına yönelik olarak da artan oranlarda kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle bilgisayar destekli tasarım (CAD, Computer Aided Design) konusunda gelişmiş ülkelerce kullanılan çok gelişmiş yazılımlar ortaya çıkmıştır. Diğer bütün konularda olduğu gibi tasarım ve planlama konularında da rekabete girildiğinde ancak yeni teknolojileri kullanan ve yenilikleri hızla kabul eden kuruluşlar ayakta kalacaktır. Bilgisayar desteği sayesinde hızlı, hatasız ve detaylı sonuçlar alınabilmekte ve hızla gelişen yazılım ve donanımlar sayesinde bir zamanlar hayal veya imkansız denilen çalışmalar artık dakikalarla sınırlı zamanlarda gerçekleşebilmekte ve gerçeğe çok yakın alanın tam olarak özelliklerini taşıyan çalışmaların gerçekleşmesine olanak vermektedir. Peyzaj Mimarlığı için yeni gelişmeler ve Peyzaj Mimarlığı'ndaki etkileri çok önemlidir. Bilgisayar destekli tasarım yazılımlarının, özellikle Peyzaj Mimarlığı'nda maliyet, zaman, malzeme ve işçilikten kazanılması yam sıra etkileyici ve gerçeğe yalan görüntülerin oluşturulmasında ne kadar etkili olduğu araştırılmıştır. Aynı zamanda bu yazılımlar sonucunda ne gibi çalışmaların ortaya çıktığı ve Peyzaj Mimarlığı açısından ne kazandırabileceği Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlık Kampusu düzenlemesi çalışması ile vurgulanmıştır. Anahtar kelimeler Bilgisayar Destekli Tasarım, Sunum Teknikleri, Sanal Görüntü, Bilgisayar Destekli Tasarım Süreçleri
Özet (Çeviri)
Computers, which are used in every field, naturally began to be used in design and planning studies in increasing proportions. Especially in the matter of CAD, developed software's are revealed used by the 3rd world countries. Like in every fields, firms that accepted the developments in new technology, will survive if rivalry in design and planning matters are considered. Rapid, correct and detailed results can be obtained under the auspices of computer and productivity and quality, increases with the developing software's and hardware's. Studies, that are considered to be impossible, are turned out to be ready in a short time, with the help of new hardware's, they make it possible for studies to be very similar to the real planning places. The developments in Landscape Architecture and their effect on Landscape Architecture are very important. In this work, it has investigated that, computer aided design software's efficiency in Landscape Architecture design period in cost, time materials and workmanship matters. Moreover, it is stated in the study of“Ankara University, Faculty of Agriculture, the campus Dean's Office Project”that with these software's, what kind of studies can be obtained and what Landscape Architecture can acquire with these software's.