Perlit tabanlı hafif betonlarda granüler aerojelin kullanılabilirliği
Usability of granular airgel in perlite based lightweight concretes
- Tez No: 957629
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Granüler aerojel, Perlit, Hafif beton, Fiziksel özellik, Mekanik özellik, Granular aerogel, Perlite, Lightweight concrete, Physical property, Mechanical property
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez çalışmasında, perlit tabanlı hafif betonlarda granüler aerojelin kullanılabilirliğinin araştırılması hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda, yoğunluğu düşük, termal özelliği iyileştirilmiş hafif beton üretimi amaçlanmıştır. Çalışmada ilk olarak katkılı numunelerin kıyaslanması için Referans (REF) numunesi üretilmiştir. Ardından, belirli oranlarda (%2, %4, %6, %8 ve %10) granüler aerojel ikame edilerek hafif beton numuneleri üretilmiştir. Numunelerin fiziksel özelliklerinin tespiti için, yoğunluk, porozite, kompasite, Su emme (ağırlıkça), donma çözülmenin basınç dayanımına etkisi ve ısı iletim katsayısı tayini deneyleri uygulanmıştır. Mekanik özelliklerin tespiti için, basınç dayanımı ve yarmada çekme dayanımı deneyleri uygulanmıştır. Ayrıca numunelerin mikro yapısının incelenmesi için SEM analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, düşük yoğunluklu, yüksek poroziteli ve düşük ısı iletim katsayısına sahip hafif beton numuneleri elde edilmiştir. HB2, HB4, HB6 ve HB8 numunelerinin orta dayanımlı hafif beton, HB10 numunesinin az dayanımlı hafif beton sınıfında yeraldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it is targeted to investigate the usability of granular aerogel in perlite-based lightweight concretes. In line with this goal, the production of low density, thermally improved lightweight concrete was aimed. In the study, firstly, Reference (REF) sample was produced for comparison of the additive samples. Then, lightweight concrete samples were produced by substituting granular aerogel in certain ratios (2%, 4%, 6%, 8% and 10%). To determine the physical properties of the samples, density, porosity, compactness, water absorption (by weight), the effect of freezing and thawing on compressive strength and thermal conductivity coefficient determination tests were applied. To determine the mechanical properties, compressive strength and splitting tensile strength tests were applied. In addition, SEM analysis was performed to examine the microstructure of the samples. As a result of the study, lightweight concrete samples with low density, high porosity and low thermal conductivity were obtained. It was determined that HB2, HB4, HB6 and HB8 samples were in the medium strength lightweight concrete class, and HB10 sample was in the low strength lightweight concrete class.