Koroner arter anatomik varyasyon ve anomalilerinin 256 kesitli dual enerji BT ile değerlendirilmesi
Evaluation of coronary artery anatomical variations and anomalies using 256 slice dual energy CT
- Tez No: 957727
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED TEKİNHATUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter, anomali, varyasyon, bilgisayarlı tomografi, Coronary artery, anomaly, variation, computed tomography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Koroner arter varyasyon ve anomali prevalanslarının 256 dual enerjili bilgisayarlı tomografi kullanılarak saptamak, sınıflandırmak ve önceki çalışmalarla karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Yerel etik kurul onayı alındıktan sonra, 03.01.2023- 04.05.2024 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine başvurup rekonstrüksiyon yazılımı ile donatılmış EKG tetiklemeli 256 dual enerjili bilgisayarlı tomografi (BT) cihazında koroner BT anjiografi çekimi yapılmış ardışık 1600 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 1600 hastanın %85.7'si sağ dominant, %9.2'si sol dominant ve %5.1'i kodominant olarak izlendi. Konus arteri %67.8 vakada proksimal RCA'dan orijin almaktayken, %26.2 olguda ostial RCA'dan, %4.5 olguda aortadan orijin almaktaydı. %1.5 vakada konus arter dalı değerlendirilemedi. Sinoatrial nodal arter (SANa) vakaların %68'inde RCA, %23.6 LCX, %0.68 ostial RCA, %0.25 RSV, %0.06 LMCA, %0.06 1.diagonal dal kaynaklı iken, %1.12 oranında RCA ve LCX'ten ayrı köken alan SANa duplikasyonu mevcuttur. %6.2 oranında SANa tespit edilemedi. Hastaların %24,7'sinde ramus intermedius tespit edildi. Olguların %22.7'sinde miyokardiyal köprüleşme saptanmış ve en sık etkilenen arterin LAD olduğu belirlenmiştir. Stepherd's crook (çoban asası) konfigürasyonundaki RCA, olguların %6.1'inde saptanırken; LCX'in akut çıkım varyasyonu ise %0.56 oranında tespit edilmiştir. Koroner arter anomalileri (CAA) hasta popülasyonumuzun %3.18'sinde tespit edilmiştir. En sık rastlanan anomali, %1.81 oranıyla orijin anomalisi olarak belirlenmiştir. Orijin anomalilerinde en sık etkilenen arter RCA olarak tespit edildi. 2 hastada (%0.12) RSV'den köken alan SCA bulunmaktaydı. 10 hastada (%0.62) interarteryal seyir belirlendi. 4 olguda (%0.25) yüksek çıkış gösteren RCA mevcuttu. 6 hastada (%0.37) duplikasyon anomalisi izlenirken etkilenen arterler 5 hastada LAD, 1 hastada ise RCA idi. 7 hastada (%0.43) LMCA yokluk anomalisi saptandı. 5 hastada (%0.31) sonlanma anomalisi saptanmış olup bu hastaların 4'ünde koroner arter fistülü, 1'inde ise 6 sistemik sonlanma ile koroner arter fistülün beraber olduğu kompleks oluşum mevcuttu. Olguların %2.44'ünde koroner arterlerde ektazi-anevrizma izlendi. Sonuç: Çalışmamız, bölgemizde koroner arter varyasyon ve anomalilerinin geniş bir dağılım gösterdiğini ortaya koymuş; %3.18'lik CAA prevalansı ile literatürdeki birçok çalışmadan daha yüksek bir oran saptanmıştır. Elde edilen bulguların literatürle kıyaslanması, bazı verilerin örtüştüğünü ancak çoğunun farklılık gösterdiğini ortaya koyarak bölgesel varyasyonların varlığına işaret etmiştir. Ayrıca, ÇKBT'nin gelişmiş görüntüleme teknikleri sayesinde CAA'ları daha duyarlı ve ayrıntılı biçimde tespit etmesi, bu yöntemi CCA'ya kıyasla üstün bir tanı aracı haline getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine and classify the prevalence of coronary artery variations and anomalies using 256 dual energy computed tomography and to compare with previous studies. Materials and Methods: Data of 1600 consecutive patients who applied to Dicle University Faculty of Medicine Hospital between 03.01.2023 and 04.05.2024 and underwent coronary CT angiography on 256 dual-energy computed tomography (CT) devices with retrospective ECG triggering equipped with reconstruction software were evaluated retrospectively. Findings: Of the 1600 patients included in the study, 85.7% were right dominant, 9.2% were left dominant and 5.1% were codominant. While the conus artery originated from the proximal RCA in 67.8%, it originated from the ostial RCA in 26.2%, from the aorta in 4.5%. The conus artery branch could not be evaluated in 1.5%. Sinoatrial nodal artery (SANa) originated from the RCA in 68%, the LCX in 23.6%, the ostial RCA in 0.68%, the RSV in 0.25%, the LMCA in 0.06% and the 1st diagonal branch in 0.06%, while there was a SANa duplication originating separately from the RCA and LCX in 1.12%. SANa could not be detected in 6.2%. Ramus intermedius was detected in 24.7% of the patients. Myocardial bridging was detected in 22.7% of the cases and the most frequently affected artery was determined to be LAD. RCA in the Stephend's crook configuration was detected in 6.1% of the cases; while acute angulation variation of LCX was detected in 0.56%. Coronary artery anomalies (CAA) were detected in 3.18% of our patient population. The most common anomaly was determined as origin anomaly with a rate of 1.81%. The most frequently affected artery in origin anomalies was determined as RCA. SCA originating from RSV was found in 2 patients (0.12%). Interarterial course was detected in 10 patients (0.62%). High-output RCA was present in 4 patients (0.25%). Duplication anomaly was observed in 6 patients (%0.37), while the affected arteries were LAD in 5 patients and RCA in 1 patient. LMCA absence anomaly was detected 8 in 7 patients (%0.43). Ending anomaly was detected in 5 patients (%0.31), 4 of these patients had coronary artery fistula, and 1 had a complex formation with systemic ending and coronary artery fistula. Ectasia-aneurysm was observed in the coronary arteries in 2.44% of the cases. Conclusion: Our study revealed a wide distribution of coronary artery variations and anomalies in our region, with a prevalence of CAA of 3.18%, which is higher than many studies in the literature. Comparison of the findings with the literature revealed that some data overlapped but most of the data differed, indicating the presence of regional variations. In addition, the fact that MDCT detects CAAs more sensitively and in detail thanks to advanced imaging techniques has made this method a superior diagnostic tool compared to CCA.