Primer hiperparatiroidili hastalarda safra kesesi taşına sebep olan faktörlerin belirlenmesi, primer hiperparatiroidili hastalarda safra kesesi taşı sıklığının obez hasta profili ile karşılaştırılması
Determination of factors causing gallstones in patients with primary hyperparathyroidism, comparison of the frequency of gallstones in patients with primary hyperparathyroidism with the obese patient profile.
- Tez No: 957728
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Primer hiperparatiroidi, parathormon, obezite, safra taşı, kolesistektomi, Primary hyperparathyroidism, parathormone, obesity, gallstones, cholecystectomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Çalışmamızda, primer hiperparatroidi (PHPT) ve obezite nedeniyle takipli hastalarda safra kesesi taşı sıklığının belirlenmesi, safra kesesi taşı sıklığının birbiriyle kıyaslanması yapılarak, safra kesesi taşı oluşuma sebep olabilecek olası faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Şehir Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği'nde Eylül 2020-Ekim 2024 tarihleri arasında PHPT ve obezite tanısı ile takipli olan hastalara ait veriler hastane sisteminden retrospektif olarak toplanarak, demografik veriler, klinik özellikler, görüntüleme sonuçları, laboratuvar sonuçları tıbbi kayıtlardan belgelenerek; 317 PHPT, 302 obezite hastası çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: 317 PHPT hastasının %83,5'i kadınlardan, %16,5'i erkeklerden oluşmaktaydı. 302 obeziteli hastanın %78,15'i kadınlardan, %21,85'i erkeklerden oluşmaktaydı. PHPT hastalarının yaş ortalaması 57,23 ± 11,64 yıl, obezite hastalarının yaş ortalaması 42,86 ± 13,177 yıl olarak saptandı. PHPT grubunda obezite grubuna kıyasla yaş, PTH, Ca, 25(OH)D3 vitamini değerleri daha yüksek saptandı. Obezite grubunda PHPT grubuna kıyasla P, albümin, GFR ve BKİ değerleri daha yüksek saptandı. PHPT hastalarında safra kesesi taşı görülme sıklığı %41,96, obezite hastalarında safra kesesi taşı görülme sıklığı %31,46 olarak saptandı. PHPT hastalarında kolesistektomi yapılma sıklığı %21,1, obezite hastalarında kolesistektomi yapılma sıklığı %14,6 olarak saptandı. Erkek hastalarda: PHPT grubunda safra kesesi taşı görülme sıklığı %38,46, obezite grubunda ise safra kesesi taşı görülme sıklığı %22,73 olarak saptandı. Kadın hastalarda: PHPT grubunda safra kesesi taşı görülme sıklığı %42,64, obezite grubunda ise safra kesesi taşı görülme sıklığı %33,90 olarak saptandı. PHPT ve obezite gruplarıyla yaş, BKİ değeri, Ca seviyeleri, PTH seviyeleri, P seviyeleri, safra kesesi taşı varlığı ve kolesistektomi yapılma durumu arasında anlamlı bir ilişki saptandı. Safra kesesi taşı varlığı ile yaş, BKİ değeri, Ca seviyeleri ve kolesistektomi yapılma durumu arasında anlamlı bir ilişki saptandı. Grup (PHPT–obezite) değişkeni ve BKİ değişkeninin safra kesesi taşı varlığını açıklamada istatistiksel olarak anlamlı bir faktör olduğu saptandı. Yaş değişkeni, safra kesesi taşı varlığını açıklamada anlamlılık sınırında bir faktör olduğu saptandı. Sonuç: Yaptığımız bu çalışmada, hem PHPT'nin hemde obezitenin kadınlarda daha sık görüldüğü saptandı. PHPT'nin obeziteye kıyasla daha ileri yaşlarda görüldüğü saptandı. PHPT'de safra kesesi taşı sıklığının ve kolesistektomi yapılma oranlarının obezite grubuna kıyasla daha yüksek olduğu tespit edildi. Hem PHPT grubunda hemde obezite grubundaki kadınlarda safra kesesi taşı sıklığı ve kolesistektomi yapılma oranları erkeklere kıyasla daha yüksek olduğu bulundu. Yaş ilerledikçe, serum Ca ve PTH seviyesi arttıkça, BKİ seviyesi yükseldikçe safra kesesi taşı sıklığının arttığı saptandı. Yaş değişkeninin safra kesesi taşı varlığını açıklamada sınırda anlamlı bağımsız bir risk faktörü olduğu bulundu. PHPT'nin ve BKİ seviyesinin safra kesesi taşı riskini arttıran en önemli bağımsız risk faktörleri olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to determine the frequency of gallbladder stones in patients followed up for primary hyperparathyroidism (PHPT) and obesity, to compare the frequency of gallbladder stones with each other, and to determine the possible factors that may cause gallbladder stone formation. Materials and Methods: In this retrospective study, data on patients diagnosed with PHPT and obesity who were followed up at the Endocrinology and Metabolic Diseases Clinic of Bursa City Hospital, Health Practice and Research Center, University of Health Sciences, between September 2020 and October 2024 were retrospectively collected from the hospital system, and demographic data, clinical features, imaging results, and laboratory results were documented from medical records. 317 PHPT and 302 obesity patients were included in the study. Results: Of the 317 PHPT patients, 83.5% were female and 16.5% were male. Of the 302 obese patients, 78.15% were female and 21.85% were male. The mean age of PHPT patients was 57,23 ± 11.64 years, and the mean age of obese patients was 42,86 ± 13.177 years. Age, PTH, Ca, and 25(OH)D3 levels were higher in the PHPT group compared to the obesity group. PTH, albumin, GFR, and BMI values were higher in the obesity group compared to the PHPT group. The prevalence of gallbladder stones was 41.96% in PHPT patients and 31.46% in obese patients. The prevalence of cholecystectomy was 21.1% in PHPT patients and 14.6% in obese patients. In male patients: The prevalence of gallbladder stones was found to be 38.46% in the PHPT group and 22.73% in the obesity group. In female patients: The prevalence of gallbladder stones was found to be 42.64% in the PHPT group and 33.90% in the obesity group. A significant association was found between the PHPT and obesity groups and age, BMI value, Ca levels, PTH levels, P levels, presence of gallbladder stones, and cholecystectomy status. A significant association was found between the presence of gallbladder stones and age, BMI value, Ca levels, and cholecystectomy status. The group (PHPT–obesity) variable and the BMI variable were found to be statistically significant factors in explaining the presence of gallbladder stones. The age variable was found to be a factor at the limit of significance in explaining the presence of gallbladder stones. Conclusion: In this study, both PHPT and obesity were found to be more common in women. PHPT was found to occur at a later age compared to obesity. The prevalence of gallstones and the rate of cholecystectomy were found to be higher in PHPT compared to the obesity group. The prevalence of gallstones and the rate of cholecystectomy were found to be higher in women in both the PHPT and obesity groups compared to men. The prevalence of gallstones increased with increasing age, increasing serum Ca and PTH levels, and increasing BMI. Age was found to be a borderline significant independent risk factor for the presence of gallstones. PHPT and BMI were found to be the most significant independent risk factors increasing the risk of gallstones.