Klasik balede uygulanacak denge çalışmalarının parmak ucu tekniği üzerine etkisi
The effect of balance training on pointe technique in classical ballet
  1. Tez No: 957754
  2. Yazar: ASLI ÇİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDA AYVAZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bale ve Dans, Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Ballet and Dance, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Bale, Denge Çalışmaları, Parmak Ucu Tekniği, Classical Ballet, Balance Exercises, Pointe Technique
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Klasik bale, en teknik dans formlarından biri olarak, son derece kodlanmış hareketleri, vücut hizalamasına verdiği önem ve sanat ile bedensel çalışmalar arasındaki karmaşık etkileşimle karakterizedir. Bu, iyi gelişmiş kas gücü, denge ve koordinasyona bağlıdır. Klasik bale; teknik beceri, sanatsal ifade ve fiziksel kondisyonun bir birleşimidir. Klasik bale, gelişim süreci boyunca kültürel, politik ve sanatsal değişimleri yansıtan, zengin bir tarihe sahip olmuştur. Klasik balenin kökenleri, 17. yüzyılın başlarında Fransa'ya ulaştı. XIV. Louis'nin hükümdarlığı sırasında bale giderek kurumsallaştı. 1661'de Kraliyet Dans Akademisi (Académie Royale de Danse)'nin kurulması, eğitim standartlarını belirlemesi ve baleyi resmileştirmesi bir dönüm noktası oldu. 19. yüzyılın başlarında Romantizm, baleye yeni temalar ve stiller getirdi. Klasik balenin evrimi, duygusal derinlik ve teknik karmaşıklıkta yeni boyutlar getiren Rus balesinin etkisiyle 19. yüzyılın sonlarına kadar devam etti. 20. yüzyılda bale ABD'ye ulaştığında koreograflar, Rus ve Fransız balesinin katı kurallarından uzaklaşmaya başladı ve yeni formlar denedi. Klasik bale eğitimi, tarihsel olarak avrupa geleneklerine dayanan katı bir yapı ile karakterize edilmiştir. Çağdaş öğretim yaklaşımları, günümüz bale eğitiminde pedagojik yöntemlerin yeniden değerlendirildiği, dansçının bütünsel gelişimine kaymaktadır. Bale eğitimi küçük yaşlarda başlar ve öğrencilikten profesyonel dansçılığa geçiş, benzersiz zorluklar ve katı bir disiplin gerektirir. Klasik balede Fransız ekolünün özü, doğru vücut hizalaması, kol ve bacak kullanımının önemi, bacakların kalçadan dışa doğru döndürüldüğü klasik balenin önemli bir yönü olan turnout'a odaklanmasıdır. İngiliz ekolü, titiz eğitim, kritik vücut farkındalığı, güç ve esneklik ile estetik mükemmelliğe ulaşmak, aynı zamanda dansçının müziği yorumlaması ile gelişen hareket dinamiklerini kapsar. Cecchetti Metodu, teknik beceri, sanatsal yetenek ve müzikaliteyi geliştiren, denge, duruş ve hareketin biyomekaniğine odaklanır. Vaganova'nın, metodolojisinde, hizalama, temel güç, özellikle pelvis hizalaması ve dışa dönme önemlidir. Kalçaların aşırı dış rotasyonu gerekliliği, Vaganova'nın felsefesinin merkezindedir. Bournonville, kendine has metodu, teknik hassasiyet ile fiziksel sanatı iç içe geçiren sofistike bir sanat biçimi oluşturur. Bu metodoloji, klasik balede temel olan vücudun hizalanması, dengesi ve hareket kalitesinin önemini vurgular. Bale dansçılarının güç, denge, esneklik ve koordinasyonun bir karışımına sahip olmaları gerekir. Esneklik; bale dansçısı için en önemli özelliklerden biridir ve gerekli olan geniş hareket aralığını kolaylaştırır. Güç; esnekliği tamamlar ve kondisyon için vazgeçilmezdir. Koordinasyon; zamanlama, ritim ve sıralama açısından çok önemlidir. Denge; güç ve esnekliği birleştiren sistematik bir antrenmanın sonucudur. Klasik bale, olağanüstü denge ve kontrol gerektiren bir sahne sanatları türüdür ve çok sayıda fizyolojik, sinirsel ve psikolojik faktörden etkilenir. Bu faktörler, genellikle statik ve dinamik postür kontrolünü zorlayan hareketlerin gerçekleştirilmesini gerektiren balenin kendine özgü taleplerinden kaynaklanır. Kas gücü, esneklik, propriyosepsiyon (vücudunun uzaydaki konumunu, hareketini ve eklemlerinin pozisyonunu fark etme duyusu) ve performansın psikolojik boyutları, dansçının dengeyi koruma yeteneğini etkiler. Parmak ucu egzersizlerinin incelikleri, hareketler arasında geçiş yaparken vücudun kütle merkezi üzerindeki kontrolü vurgular. Bu egzersizler, içsel dikkat odaklanmasını kolaylaştırır ve bu da motor performans doğruluğunu arttırır. Parmak ucu egzersizleri sırasında denge kullanımı, performans yeteneklerini geliştirme, stabiliteyi koruma, sakatlanmaları önleme ve hareketleri zarafetle gerçekleştirme yeteneğini derinden etkiler. Parmak ucu egzersizleriyle ilişkili sakatlanma riskleri, bu disiplinin doğasında var olan talepler nedeniyle zorluk oluşturmaktadır. Bale sanatı, vücudun çeşitli bölgelerine, özellikle parmaklara ve alt ekstremitelere (bacaklar ve ayaklar) önemli mekanik baskı uygular. Tekrarlanan mekanik yükleme, sakatlanmalara yol açabilir. Biyomekanik farkındalık, anatomik eğitim ve aşamalı kondisyon stratejileri, parmak ucu egzersizleriyle ilişkili riskleri anlamada çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
Classical ballet, as one of the most technical forms of dance, is characterised by its highly codified movements, emphasis on body alignment, and the complex interplay between artistry and physical work. This relies on well-developed muscle strength, balance, and coordination. Classical ballet is a combination of technical skill, artistic expression, and physical conditioning. Classical ballet has a rich history that reflects cultural, political, and artistic changes throughout its development. The origins of classical ballet trace back to France in the early 17th century. During the reign of Louis XIV, ballet became increasingly institutionalised. The establishment of the Académie Royale de Danse in 1661, which set educational standards and formalised ballet, was a turning point. In the early 19th century, Romanticism brought new themes and styles to ballet. The evolution of classical ballet continued until the end of the 19th century, with Russian ballet bringing new dimensions of emotional depth and technical complexity. When ballet reached the United States in the 20th century, choreographers began to move away from the strict rules of Russian and French ballet and experimented with new forms. Classical ballet training has historically been characterised by a rigid structure based on European traditions. Contemporary teaching approaches are shifting towards the holistic development of the dancer, with a re-evaluation of pedagogical methods in today's ballet education. Ballet training begins at a young age, and the transition from student to professional dancer requires unique challenges and strict discipline. The essence of the French school in classical ballet is its focus on proper body alignment, the importance of arm and leg usage, and turnout—a key aspect of classical ballet where the legs are turned outward from the hips. The English school encompasses rigorous training, critical body awareness, strength and flexibility to achieve aesthetic perfection, as well as the development of movement dynamics through the dancer's interpretation of music. The Cecchetti Method focuses on balance, posture, and the biomechanics of movement, developing technical skill, artistic ability, and musicality. In Vaganova's methodology, alignment, basic strength, especially pelvic alignment and outward rotation, are important. The necessity of excessive outward rotation of the hips is central to Vaganova's philosophy. Bournonville's unique method creates a sophisticated art form that intertwines technical precision with physical artistry. This methodology emphasises the importance of body alignment, balance, and movement quality, which are fundamental to classical ballet. Ballet dancers must possess a combination of strength, balance, flexibility, and coordination. Flexibility is one of the most important qualities for a ballet dancer and facilitates the required wide range of motion. Strength complements flexibility and is essential for conditioning. Coordination is crucial in terms of timing, rhythm, and sequencing. Balance is the result of systematic training that combines strength and flexibility. Classical ballet is a form of performing art that demands extraordinary balance and control and is influenced by numerous physiological, neurological, and psychological factors. These factors stem from ballet's unique demands, which often require the execution of movements that challenge static and dynamic postural control. Muscle strength, flexibility, proprioception, and the psychological dimensions of performance all influence a dancer's ability to maintain balance. The nuances of pointe exercises emphasise control over the body's centre of mass during transitions between movements. These exercises facilitate internal attention focus, which in turn enhances motor performance accuracy. The use of balance during toe exercises profoundly affects the ability to develop performance skills, maintain stability, prevent injuries, and execute movements with grace. Injury risks associated with toe exercises pose challenges due to the inherent demands of this discipline. Ballet art applies significant mechanical stress to various parts of the body, particularly the toes and lower extremities. Repeated mechanical loading can lead to injuries. Biomechanical awareness, anatomical education, and progressive conditioning strategies are crucial in understanding the risks associated with pointe work.