Ergenlerin yüksek güvenlikli adli psikiyatri servisinden yararlanımının ve ebeveynlerinin ruh sağlığının değerlendirilmesi
Assessment of adolescents' utilization of the high-security forensic psychiatry inpatient unit and the mental health of their parents
- Tez No: 957772
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Ergen Servisi, Suça Sürüklenen Çocuk, Ergenlerde Adli Psikiyatri, High-Security Forensic Adolescent Psychiatry Unit, Juvenile Offender, Forensic Psychiatry in Adolescents
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Yüksek güvenlikli adli psikiyatri servisinden ergenlerin yararlanımının ve bununla ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi, ebeveynlerdeki anksiyete, depresyon, saldırganlık düzeylerinin ve aile işlevinin belirlenmesi, suça sürüklenen çocukların ve ailelerinin sosyodemografik özelliklerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 05.01.2024- 30.04.2025 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Servisi'ne yatışı yapılan suça sürüklenmiş ergenler ve ebeveynleri dahil edildi. Ergenlerin ebeveynlerine; Güçler ve Güçlükler Anketi, Beck Depresyon Ölçeği, Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği ve Aile Değerlendirme Ölçeği uygulanmıştır. Suça sürüklenen ergenlere, aynı araştırmacı tarafından kliniğe kabul ve taburculuk sırasında Çocuklar İçin Genel Değerlendirme Ölçeği (CGAS), Klinik Gidiş Değerlendirme Ölçeği (HoNOSCA-TR) uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan 32 hastanın 25'i erkek 7'si kız ergendir. Yatış gerekçeleri değerlendirildiğinde; %46.9 gözlem altına alınma, %46.9 koruma ve tedavi, %6.3 sağlık tedbiri kapsamında olduğu görülmektedir. HoNOSCA-TR ve CGAS ölçeklerinde yatış ve taburculuk puanlarına göre işlevsellikte anlamlı iyileşmeler saptanmış, CGAS'da ortalama fark 11.31 puan iken HoNOSCA-TR'de ortalama fark -8.22 olarak tespit edilmiştir. Olguların ebeveynlerinin bildirimlerinden elde edilen verilere dayanan Güçler ve Güçlükler Anketi Ebeveyn Formu'nda toplam güçlük puanı ortalama 19.81±7.81'dır. Ebeveynlere uygulanmış olan ölçek sonuçlarına göre ortalama depresyon puanı 17.72±10.91, durumluk kaygı 46.03±10.50, sürekli kaygı 45.41±10.6, saldırganlık düzeyleri 68.69±19.38 olarak belirlenmiştir. Aile Değerlendirme Ölçeği alt boyut puanları incelendiğinde en sağlıksız işlev“Roller”ve“Gereken İlgiyi Gösterme”alt boyutlarında bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız adli ergen yataklı tedavi uygulamasının etkili bir müdahale yöntemi olduğunu ortaya koymaktadır. Ülkemizde YGAP Ergen birimlerinin hem sayıca artırılması hem de çok disiplinli ekip yapısıyla aile temelli müdahaleleri içerecek şekilde yapılandırılması, çocuk ve ergen adli psikiyatrik hizmetlerinin niteliğini artırmak açısından oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the utilization of a high-security forensic psychiatry inpatient unit by juvenile offenders, investigate associated factors, assess parental levels of anxiety, depression, and aggression, examine family functioning, and analyze the sociodemographic characteristics of these adolescents and their families. Material and Method: The study included juvenile offenders and their parents, admitted between January 5, 2024, and April 30, 2025, to the High-Security Forensic Psychiatry Unit of Adana City Training and Research Hospital. Parents completed the Strengths and Difficulties Questionnaire, Beck Depression Inventory, State-Trait Anxiety Inventory, Buss-Perry Aggression Questionnaire, and Family Assessment Device. Adolescents were evaluated by the same researcher using the Children's Global Assessment Scale (CGAS) and the Health of the Nation Outcome Scales for Children and Adolescents (HoNOSCA-TR) at both admission and discharge. Results: Of the 32 participants, 25 were male and 7 were female. Reasons for hospitalization included 46.9% court-mandated observation, 46.9% compulsory treatment and 6.3% health protection measures. Significant functional improvement was observed on both scales: the mean change was +11.31 on CGAS and -8.22 on HoNOSCA-TR. The mean Strengths and Difficulties Questionnaire total difficulties score reported by parents was 19.81±7.81. The mean depression, state anxiety, trait anxiety, and aggression scores were 17.72±10.91, 46.03±10.50, 45.41±10.60, and 68.69±19.38, respectively. The most impaired family domains were“Roles”and“Provision of Appropriate Involvement.”Conclusion: Findings indicate that inpatient forensic psychiatric care is an effective treatment approach for adolescents. Expanding the number of High-Security Forensic Psychiatry Units in Türkiye and integrating family-focused, multidisciplinary interventions may enhance the quality of forensic mental health services for youth.