Starkspur golden delicious elma çeşidinde şeker, aktif kömür ve ışığın in vitro androgenesis üzerine etkileri
Effect of sugar, activated charcoal and light on in vitro androgenesis of starkspur golden delicious apple cultivar
  1. Tez No: 95784
  2. Yazar: NURHAN KÖSALİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DUMANOĞLU, PROF. DR. YÜCEL GÜLŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Malus comminus L, in vitro androgenesis, sugar, light, activated charcoal, pre-treatment
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Tek çekirdekli mikrosporların bulunduğu çiçek tomurcukları bahçedeki ağaçlardan ve tetrat safhasından önce +4°C de 6 hafta soğuk uygulaması yapılan dallardan alınmıştır, %20'lik sodyum hipokloritte 20' sterilize edilen tomurcuklardan alınan anterler, %0.7 ağarla katılaştırılmış ve 1 mg/1 IAA ve kinetin, %3 ve %6 sakkaroz ve glikoz ile %0.10, 0.15 ve 0.30 aktif kömür kombinasyonlarını içeren MS (1962) temel besin ortamında (pH 5.8) kültüre alınmışlardır. Kültürler 25±2°C de ve devamlı karanlık ve 16 saat fotoperiyotta (2000 lüks), ayrıca 4 hafta karanlıktan sonra 16 saat fotoperiyotta (2. yıl) inkübasyona alınmıştır. Hem aktif kömürsüz ve hem de %0.I0 aktif kömür içeren besin ortamlarında kültüre alınan soğuk uygulaması yapılmış tomurcuklarda 2 adet (%0.17) globular embriyoid oluşmuştur. Ancak bu ortamlarda embriyoidler bir gelişme gösterememiş ve aktif kömürsüz ortamdaki anterlerin büyük bir çoğunluğu da karararak daha sonra ölmüşlerdir. Soğuk uygulaması yapılmayan anterlerde kallus ve embriyo oluşmamıştır. %3 sakkaroz ile %0.10 ve %0.15 aktif kömür içeren ortamlar, karanlık koşullarda anter canlılık oranını ve kallus oluşturan anter oranını artırmıştır. 2000, 44 sayfaANAHTAR KELİMELER: Malus comminus L., in vitro androgenesis, şeker, ışık, aktif kömür, soğuk uygulaması
Özet (Çeviri)
Flower buds were taken at the uninucleated microspore stage from trees grown in the orchard and bud woods stored at +4°C for 6 weeks before reaching the appropriate stage for anther culture. Extracted anthers from sterilized buds with 20% sodium hypochlorite for 20 min. were transfered into petri dishes containing MS (1962) basal medium (pH 5.8, 0.7% agar) supplemented with 1 mg/1 IAA and kinetin, 3 and 6% sucrose and glicose without and with activated charcoal (0.10, 0.15, 0.30%) for embryo induction. Culture were incubated at 25±2°C under continuous dark, 16 h photoperiod (cool white florescent, 2000 lux) and 16 h photoperiod after 4 weeks in the dark. Two globular embryoids (0.17%) were obtained only from cold pre-treated anthers cultured on the media without and with activated charcoal (0.10%). In medium without activated charcoal nearly all the anthers started to brown soon after inoculation, then died. 0.10 and 0.15% activated charcoal increased anther viability and callus formation rate with 3% sucrose under continuous dark condition. Non pre-treated anthers failed to produce callus and embryo. 2000, 44 pages