Dı pırtûka Kurdîzan 1ê da hêmanên çandî û çar şîyanên bıngehîn ên zımanî
Kurdizan 1 Kitabı'nda kültürel öğeler ve dört temel dil becerisi
  1. Tez No: 957881
  2. Yazar: MUHSİN TURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEHMUS KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kürtçe öğretimi, Kitap değerlendirmesi, Dil ve kültür ilişkisi, Kurdizan 1, dört temel beceri, Kurmanci Kürtçesi, Kürtçe, Kürtçe dersi, Kurmanji Kurdish, Kurdish, Kurdish lesson
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
Özet
Kürtçenin geliştirilmesi amacıyla eğitime yönelik eserler, kaynaklar ve materyaller bulunmakta olup, gerek şahıslar gerekse kurum ve kuruluşlar tarafından çeşitli kitaplar hazırlanmıştır. Bu çalışmada yalnızca Mezopotamya Vakfı tarafından yayımlanan bir kitaba odaklanacağız. Daha önce Artuklu Üniversitesi Kürt Enstitüsü tarafından Mamoste 1 ismiyle yayımlanmıştır. Bu kitabın ismi Kurdîzan 1 Kurmanci'dir. Öğretimde okuma, yazma, dinleme ve konuşma dediğimiz dört temel beceri vardır. Bu nedenle Kurdîzan 1 kitabındaki konumuzun ismi kültürel ögeler ve dört temel dil becerisidir. Çalışmanın problemi Kürtçe öğretimi için eserler hazırlanması ve eserlerin zemininin belirli ölçütlere göre oluşturulmasıdır. İki temel ölçüt, söz konusu dört becerinin ve kültürel ögelerin eserlerde başarıyla kullanılmasıdır. Çalışmanın amacı, kültürel ögelerin ve dört temel becerinin Kurdîzan 1'de nasıl kullanıldığını analiz etmektir. Kurdîzan 1 üzerine yapılan eleştiri ve analizler daha başarılı çalışmalar geliştirmek için bir araç olacaktır. Belirli esaslara göre düzeltmeler ve iyileştirmeler ortaya çıkacaktır. Bu iyileştirme ve düzeltmeler, bundan sonraki çalışmalar için de bir rehber ve öncelik teşkil edecektir. Bu da bize çalışmanın önemini göstermektedir. Kurdîzan Zazaca için de yayımlandığından, çalışma Kurdîzan 1 Kurmanci ile sınırlandırılmış ve bu çalışmada yalnızca kültürel ögeler ve dört temel dil becerisinin analizi yapılmıştır. Bu çalışmada seçilen temel yöntem içerik analizidir. Bu çalışma sonucunda kültürel ögelerin başarıyla kullanıldığı tespit edilmiştir. Bazı eksiklikleri olmasına rağmen, Kurdîzan 1 kitabı temel dil becerileri açısından faydalı bir eserdir ve bu beceriler geliştirilecektir. Çalışma dört bölüme ayrılmış ve bu bölümlerin adları“teorik arka plan, Kurdîzan 1'in tanıtımı, Kurdîzan 1'deki kültürel ögeler ve Kurdîzan 1'deki dört temel beceri”olarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are educational works, resources, and materials available for the development of the Kurdish language, and various books have been prepared by individuals, institutions, and organizations. In this study, we will focus solely on a book published by the Mesopotamia Foundation. It was previously published by the Kurdish Institute of Artuklu University under the title Mamoste 1. This book is called Kurdîzan 1 Kurmanji. Teaching involves four basic skills: reading, writing, listening, and speaking. Therefore, the topic of Kurdîzan 1 is cultural elements and the four basic language skills. The study's challenge is to prepare works for teaching Kurdish and to establish the basis for these works according to specific criteria. Two key criteria are the successful use of these four skills and cultural elements in the works. The purpose of this study is to analyze how cultural elements and the four basic skills are used in Kurdîzan 1. Criticism and analysis of Kurdîzan 1 will serve as a tool for developing more successful studies. Corrections and improvements will emerge based on specific principles. These improvements and corrections will serve as a guide and priority for future studies. This demonstrates the importance of this study. Because Kurdîzan has also been published for Zazaki, the study was limited to Kurdîzan 1 Kurmanji, and this study only analyzed cultural elements and the four basic language skills. The main method chosen in this study is content analysis. The study determined that cultural elements were successfully used. Despite some shortcomings, Kurdîzan 1 is a useful work in terms of basic language skills, and these skills will be developed. The study is divided into four sections, each titled“Theoretical Background, Introduction to Kurdîzan 1, Cultural Elements in Kurdîzan 1, and Four Basic Skills in Kurdîzan 1.”