Obstruktif uyku apne hastalarında preklinik kognitif etkilenmenin serebrospinal sıvı ve serumdaki biyobelirteçler ile incelenmesi
Investigation of preclinical cognitive impairment in patients with obstructive sleep apnea through cerebrospinal fluid and serum
  1. Tez No: 957891
  2. Yazar: GİZEM ÖZTÜRK YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. HATİCE SABİHA TÜRE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: OSAS, biyobelirteç, serum, BOS, OSAS, biomarker, serum, CSF
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş ve Amaç: Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) uyku sırasında üst hava yolunun tekrarlayan kollapsının neden olduğu obstrüktif apneler, hipopneler ve/veya solunum çabasına bağlı uyarılmalarla karakterize bir hastalıktır. OSAS hastalarında kognitif etkilenme olduğu bilinmekle birlikte henüz demansın preklinik döneminde tarama testi olarak kullanılabilen net bir biyobelirteç yoktur. Nörodejenerasyon biyobelirteci olarak Aβ42, amiloid beta42/40 oranı, tau, laktat, clusterin, NfL ve SV2A düzeylerini serum ve BOS'ta ölçerek erken dönemde demans gelişimini öngörebilmek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi nöroloji kliniği uyku laboratuvarında OSAS tanısı konan 30 hasta ve 26 kontrol grubu dahil edildi. Bu çalışma prospektif, kontrollü ve açık etiketli bir çalışmadır. Her iki gruba da lateral dekübit pozisyonunda lomber ponksiyon yapıldı ve ön kol veninden kan alındı. Alınan örnekler ELİSA yöntemiyle çalışıldı. Bulgular: OSAS yaş ortalaması 50,40±10,24, kontrol grubunun yaş ortalama 45,15±9,69idi. OSAS grubunun 22(%71.0)'si erkek, 9(%29.0)'u kadın, kontrol grubunun 18(%69,2)'i kadın, 8(%30,8)'i erkekti. ELİSA tabanlı yapılan protein ölçüm yönteminin sonucuna göre BOS'ta Aβ40, Aβ42 düzeyi ve Aβ42/40 oranı OSAS hastalarında kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak daha düşük bulundu, serumda ise OSAS grubunda Aβ40, Aβ42 düzeyi ve Aβ42/40 oranı anlamlı şekilde yüksek bulundu. Hem BOS hem serum tau, laktat, clusterin seviyeleri hasta grubunda anlamlı seviyede yüksek bulundu. BOS NfL düzeyi OSAS grubunda kontrol grubunun neredeyse iki katı oranında daha yüksek düzeyde tespit edildi ancak serumda ölçülemedi. SV2A ile ilgili anlamlı bir sonuç bulunamadı. Sonuç: OSAS hastalarında preklinik dönemde, serumda ya da BOS'ta Aβ42/40 oranı, Aβ42, laktat, clusterin, tau düzeyleri ölçülerek, kognitif kayıp erken ve geri döndürülebilir şekilde saptanabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Goals: Obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is a condition characterized by the repetitive collapse of the upper airway during sleep, leading to obstructive apneas, hypopneas, and/or arousals due to increased respiratory effort in patients.While cognitive impairment is known in OSAS patients, there is currently no clear biomarker that can be used as a screening test for the preclinical period of dementia. The aim is to predict the development of dementia in the early stage by measuring Aβ42, amyloid beta42/40 ratio, tau, lactate, clusterin, NfL, and SV2A levels as neurodegeneration biomarkers in serum and cerebrospinal fluid(CSF). Material and Method: Our study includes 30 patients diagnosed with OSAS at the Sleep Laboratory of İzmir Kâtip Çelebi University Neurology Clinic and 26 control subjects.This study is a prospective, controlled, and open-label study.Lumbar puncture was performed in both groups in the lateral decubitus position, and blood samples were taken from the forearm vein. The collected samples were analyzed using an ELISA method. Results: The mean age of OSAS is 50.40±10.24, and the mean age of the control group is 45.15±9.69.In the OSAS group, 22(71.0%) are male, and 9(29.0%) are female; in the control group, 18(69.2%) are female, and 8(30.8%) are male. According to the results of the ELISA-based protein measurement method, Aβ40, Aβ42 level, and Aβ42/40 ratio in CSF are found significantly lower in OSAS patients compared to the control group, while in the serum, Aβ40, Aβ42 level, and Aβ42/40 ratio are measured significantly higher in the OSAS group. Furthermore, both CSF and serum tau, lactate, and clusterin levels are found significantly higher in the patient group. CSF NfL level are almost twice as high in the OSAS group compared to the control group but Nfl could not be measured in our serum ELISA. No significant result was found regarding SV2A. Conclusion: In patients with OSAS, during the preclinical period, cognitive loss can be detected early and reversibly by measuring Aβ42/40 ratio, Aβ42, lactate, clusterin, and tau levels in serum or cerebrospinal fluid (CSF).