Obstrüktif uyku apne hastalarında ortalama apne süresinin koroner arter hastalığı üzerine etkisi
The effect of mean apnea duration on coronary artery disease in obstructive sleep apnea patients
- Tez No: 979392
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMANUR OKYALTIRIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Uyku apne sendromları, Sleep apnea syndromes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Uyku sırasında gelişen obstrüktif apne, hipopne ve/veya solunum çabası ile karakterize bir hastalık olan obstrüktif uyku apne (OUA); kardiyovasküler, serebrovasküler ve metabolik pek çok komorbidite ile ilişkilidir. Apne/hipopne atakları; hipoksi, hiperkapni ve solunumsal asidoza sebep olarak sistemik enflamasyona zemin hazırlamaktadır. Sistemik enflamasyon; oksidatif strese yol açmakta, endotel fonksiyon bozukluğu ve ateroskleroz üzerinde rol oynamaktadır. Hastalığa eşlik eden komorbiditelerin ortaya çıkmasında oksidatif stresin önemli bir yeri olduğu düşünülmektedir. Günümüzde hastalığın şiddetini sınıflamada kullanılan Apne-Hipopne İndeksi (AHİ) sayısal olarak OUA ağırlığını gösterse de hastanın maruz kaldığı hipoksi süresini ve şiddetini objektif olarak göstermemektedir. Bu çalışmada, polisomnografi kayıtlarında ölçülen ortalama apne süresinin koroner arter hastalığı (KAH) gelişimi ile ilişkisini tanımlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Obstructive sleep apnea (OSA), a disease characterized by obstructive apnea, hypopnea, and/or respiratory effort during sleep, is associated with numerous cardiovascular, cerebrovascular, and metabolic comorbidities. Apnea/hypopnea attacks cause hypoxia, hypercapnia, and respiratory acidosis. Thereby setting the stage for systemic inflammation. Systemic inflammation leads to oxidative stress and plays a role in endothelial dysfunction and atherosclerosis. Oxidative stress is thought to play an important role in the emergence of comorbidities accompanying OSA. The Apnea-Hypopnea Index (AHI) is used to classify the severity of OSA numerically but it does not objectively show the duration and severity of hypoxia. This study aimed to reveal the effect of the mean apnea duration measured in polysomnography recordings on the development of coronary artery disease (CAD).