Dergi kapaklarının görsel kodları ve tüketici satın alma davranışları
Visual codes of magazine covers and consumer purchasing behavior
- Tez No: 957959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İHSAN EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: dergi, göstergebilim, tüketici davranışları, tasarım, görsel iletişim, magazine, semiotics, consumer behavior, design, visual communication
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Başlarda bilgi aktarım amacı ile var olan dergilerin süreç içerisinde değişime uğradığı ve toplumla beraber gelişerek çeşitlendiği bilinmektedir. Çeşitlenen dergiler ise hedef kitle doğrultusunda stratejilerine yön vermektedir. Bu bağlamda dergi kapaklarının ilk izlenimi aktarma yetisine sahip olması önem taşımaktadır. Dergi kapak tasarımlarının, hedef kitle ile etkileşimi sağlayan ilk unsur olması ise tüketici davranışları üzerinde nasıl bir rol üstlendiği konusunda merak uyandırmaktadır. Bu meraktan yola çıkarak gerçekleştirilen bu çalışmada KafkaOkur Fikir, Sanat ve Edebiyat Dergisi'nin Aralık 2024 (Sayı:94), Ocak 2025 (Sayı:95), Şubat 2025 (Sayı:96), Mart 2025 (Sayı:97), Nisan 2025 (Sayı:98) ve Mayıs 2025 (Sayı:99) incelenmiştir. Dergi kapak tasarımları Roland Barthes'ın göstergebilimsel analiz yöntemi kullanılarak görsel ve anlamsal bağlamda değerlendirilmiştir. Çalışmayı desteklemek ve hedef kitle ile dergi kapak tasarımlarının etkileşimlerini gözlemlemek adına; dergiye ait dijital platformlarda yer alan verilerden yararlanılmış, tablo ve grafiklerle incelenmiştir. Elde edilen veriler yoluyla hedef kitlenin ağırlıklı olarak etkileşimde bulunduğu dergi sayıları belirlenmiş, göstergebilim analizlerinden elde edilen bilgilerle birleştirerek ''Okuru çeken nedir?'' sorusu yanıtlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is well recognized that magazines, which initially served as vehicles for information dissemination, have evolved over time and diversified alongside societal development. These diversified magazines are understood to shape their strategies in accordance with their target audiences. In this context, it is essential that magazine covers are capable of conveying the first impression. The fact that magazine cover designs serve as the primary element facilitating interaction with the target audience prompts an inquiry into the role they play in influencing consumer behavior. Motivated by this inquiry, the present study examines the December 2024 (Issue 94), January 2025 (Issue 95), February 2025 (Issue 96), March 2025 (Issue 97), April 2025 (Issue 98), and May 2025 (Issue 99) editions of KafkaOkur Thought, Art, and Literature Magazine. The cover designs were analyzed visually and semantically using semiotic analysis. To further support the study and observe the interactions between the target audience and the magazine covers, data from the magazine's digital platforms were collected and examined through tables and graphs. Based on the collected data, the issues that garnered the highest engagement from the target audience were identified. By integrating these findings with the semiotic analysis results, the study attempts to answer the question:“What attracts the reader?”