Hamstring kas kısalığı olan bireylerde farklı miyofasyal gevşetme tekniklerinin esneklik, denge ve performans üzerine etkisi
The effect of different myofascial release techniques on flexibility, balance, and performance in individuals with hamstring shortness
  1. Tez No: 957988
  2. Yazar: AYÇA NUR KILINÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE YILMAZ MENEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Denge, Esneklik, Graston tekniği, Hamstring kısalığı, Manuel miyofasyal gevşetme, Performans, Balance, Flexibility, Graston Technique, Hamstring Shortness, Manual Myofascial Release, Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmamızın amacı hamstring (HT) kas kısalığı olan bireylerde farklı miyofasyal tekniklerin esneklik, denge ve performans üzerine etkilerini incelemekti. HT kas kısalığı olan 48 katılımcı randomize bir şekilde, Grup I (manuel miyofasyal gevşetme grubu), Grup II (Graston grubu) ve Grup III (Kontrol grubu) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Graston ve manuel miyofasyal gevşetme grubuna 4 hafta boyunca haftada 2 kez toplam 8 seans müdahale yapıldı ve ek olarak ev egzersiz broşürü verildi Kontrol grubuna ise yalnızca ev egzersiz broşürü verildi. Müdahale öncesi ve sonrası tüm katılımcılar denge, esneklik ve performans açısından değerlendirildi. Denge değerlendirmesi Tek ayak üstünde durma testi (SLST) ve Y denge testi (YDT) ile; esneklik değerlendirmesi V-otur uzan testi ile; çeviklik ve performans ise İllinois testi ve T Drill testi ile gerçekleştirildi. Başlangıç ölçümleri tüm parametrelerde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını, yalnızca YDT testinde sağ ayak posterolateral değeri dışında fark olmadığı görüldü (p>0,05). Tedavi sonrası değerlendirme ölçümleri gruplar arası karşılaştırıldığında, graston ve manuel miyofasyal gevşetme gruplarında özellikle V-otur uzan testi, Tek ayak üzerinde durma testi (SLST) ve İllinois testlerinde anlamlı gelişmeler tespit edildi (p0,05). Sonuç olarak miyofasyal gevşeme yöntemlerinin esneklik, denge ve performansı arttırmada etkili olduğu görüldü. Bu çalışma, hamstring kas kısalığına bağlı fonksiyonel kısıtlılıkların yönetiminde farklı tedavi yöntemlerinin kısa süreli etkilerini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of different myofascial release techniques on flexibility, balance, and performance in individuals with hamstring (HT) muscle shortness. A total of 48 participants with hamstring shortness were randomly assigned into three groups: Group I (Manual Myofascial Release Group), Group II (Graston Group), and Group III (Home Exercise Group). The Graston and manual myofascial release groups received interventions twice a week for 4 weeks, totaling 8 sessions, in addition to being provided with a home exercise brochure. The home exercise group received only the brochure. All participants were evaluated in terms of balance, flexibility, and performance both before and after the interventions.Balance was assessed using the Single Leg Stance Test (SLST) and the Y Balance Test (YBT); flexibility was assessed using the V Sit and Reach Test; agility and performance were assessed using the Illinois Agility Test and the T-Drill Test. Baseline measurements showed no statistically significant differences between the groups in all parameters except for the right foot posterolateral value in the YBT (p>0,05). Post-treatment evaluations revealed significant improvements in the Graston and manual myofascial release groups, particularly in the Sit and Reach Test, SLST, and Illinois Agility Test (p 0,05). In conclusion, myofascial release techniques were found to be effective in improving flexibility, balance, and performance. This study highlights the short-term effects of different intervention approaches in addressing functional limitations associated with hamstring muscle shortness.