Palyatif bakım hastalarına bakım veren hasta yakınlarının algıladığı sosyal destek ve bakım verme yükü
- Tez No: 958030
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ERDOĞDU CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Palyatif Bakım, Bakım Yükü, Sosyal Destek
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Palyatif Bakım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Palyatif Bakım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Palyatif bakım sürecinin hasta yakınları için psikolojik, fiziksel, ekonomik ve sosyal açıdan zorlanmaları beraberinde getirdiği bilinmektedir. Palyatif bakım sürecindeki hastaya bakım veren hasta yakınlarının hastanın semptomlarını kontrol etme, hasta güvenliğini sağlama, sorun çözme, karar verme, destek verme, kriz anlarını yönetme gibi komplike görevleri vardır. Bu süreçte hasta yakınlarının algıladığı sosyal destek, bakım verme sürecinde hissettikleri bakım yükü ile yakından ilişkili olup, hayati önem arz etmektedir. Yapmayı planladığımız bu tez çalışmasında palyatif bakım hastalarına bakım veren aile bireylerinin yukarıda belirtilen sorunlar ve bakım verme yükünün, algıladıkları sosyal destek ile arasındaki ilişki çok boyutlu olarak araştırılacaktır. Bu çalışma ile palyatif bakımda, bakım veren kişinin algıladığı sosyal desteğin bakım verirken yaşadığı sorunlar ve bakım verme yükü üzerindeki önemi değerlendirilerek çalışmanın palyatif bakımdaki hastalara bakım veren aile bireylerine yaklaşımda yol gösterici olacağı düşünülmektedir. Yöntem: Bu araştırma Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi Palyatif Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezi' nde yatan hastası olan ve bu hastaya bakım veren hasta yakınlarının algıladığı sosyal desteğin bakım yükü ile ilişkisini incelemek amacı ile tanımlayıcı ve kesitsel olarak Aralık 2024-Haziran 2025 tarihleri arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi Palyatif Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezindeki hasta yakınları ile yapılmıştır. Palyatif bakım hastalarına bakım veren hasta yakınlarının algıladığı primer olarak sosyal desteklerinin ölçüldüğü çalışmada %80 güç, %5 yanılma payı ve 0,23'lük (Eker,Akar ve Yaldız, 2001) etki büyüklüğü ile toplamda araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 75 hasta yakını ile çalışılmıştır. Araştırmada, Kişisel Bilgi Formu, İnci ve Erdem (2006) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Bakım Verme Yükü Ölçeği, Eker, Arkar ve Yaldız (2001) tarafından Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeğinin Gözden Geçirilmiş Formu kullanılarak değerlendirme yapılmıştır. Çalışmada nicel değişkenler ortalama, standart sapma ile nitel değişkenler frekans ve yüzde kullanılarak sunulmuştur. Nicel değişkenlerin gruplara göre dağılımların farklılıkları iki grup olduğunda İki Ortalama Arasındaki farkın önemlilik testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi ile aranmıştır. Nitel değişkenleri için çapraz tablolar oluşturularak ilgili değişkenler arasındaki ilişkiler için Ki-kare testleri kullanılmıştır. p değerleri 0.05'in altında hesaplandığında istatistiksel olarak önemli kabul edilmiştir. Hesaplamalar hazır istatistik yazılımı ile yapılmıştır. (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 27.0. Armonk, NY: IBM Corp). Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 75 hasta yakınının %56'sının kadın, örneklem grubun yaş ortalamasının 49,24 yıl, %52'sinin evli, %30'unun üniversite mezunu, %49.3'ünün çalıştığı, %36'sının maddi durumunun iyi, %40'nın maddi durumunun orta ve %24'ünün maddi durumunun düşük olduğu, %69'unun ise daha önce başka bir hastaya bakım vermediği saptanmıştır. Yaptığımız çalışmada p0,05). Sonuç: Palyatif bakım hastalarına bakım veren hasta yakınlarının algıladıkları çok boyutlu sosyal destek ve bakım yükü arasında toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ancak ölçeklerdeki diğer değişkenlerden ve alt ölçek boyutlarından saptanan sonuçların literatüre katkıda bulunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is known that the palliative care process brings psychological, physical, economic and social difficulties for the relatives of the patient. The relatives of the patient who provide care to the patient in the palliative care process have complicated tasks such as controlling the patient's symptoms, ensuring patient safety, solving problems, making decisions, providing support and managing crisis moments. In this process, the social support perceived by the relatives of the patient is closely related to the care burden they feel during the caregiving process and is of vital importance. In this thesis study that we plan to conduct, the relationship between the above-mentioned problems and caregiving burden of the family members who provide care to palliative care patients and the social support they perceive will be investigated multidimensionally. With this study, it is thought that the importance of the perceived social support of the caregiver on the problems experienced during caregiving and the caregiving burden in palliative care will be evaluated and the study will guide the approach to the family members who provide care to the patients in palliative care. Method: This descriptive and cross-sectional study was conducted between December 2024 and June 2025 with the relatives of patients in the Palliative Care Application and Research Center of Tokat Gaziosmanpaşa University Hospital to examine the relationship between the perceived social support and the care burden of patients who are hospitalized and their relatives who care for these patients. In the study, which primarily measured the perceived social support of relatives of patients providing care to palliative care patients, a total of 75 relatives of patients who met the inclusion criteria were studied with 80% power, 5% margin of error, and an effect size of 0.23 (Eker, Akar, & Yaldız, 2001). In the study, the Personal Information Form, the Caregiving Burden Scale adapted into Turkish by Inci and Erdem (2006), and the Revised Form of the Multidimensional Perceived Social Support Scale by Eker, Arkar, and Yaldız (2001) were used to evaluate. In the study, quantitative variables were presented using mean and standard deviation, and qualitative variables were presented using frequency and percentage. The differences in the distributions of quantitative variables according to groups were investigated using the significance test for the difference between two means and One-Way Analysis of Variance when there were two groups. Cross tables were created for qualitative variables and Chi-square tests were used for the relationships between relevant variables. P values calculated below 0.05 were considered statistically significant. Calculations were made with ready-made statistical software. (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 27.0. Armonk, NY: IBM Corp). Results: Of the 75 relatives of patients included in the study, 56% were female, the average age of the sample group was 49,24 52% were married, 30% were university graduates, 49.3% were employed, 36% were in good financial condition, 40% were in medium financial condition, 24% were in low financial condition, and 69% had never cared for another patient before.