Tilapia balığı (oreochromis niloticus L.) larva ve yavruları üzerine amonyağın akut toksisitesi
The Toxicity of ammonia on tilapia (oreochromis niloticus L.) larvae and fingerlings
  1. Tez No: 95807
  2. Yazar: AYSEL ÇAĞLAN KARASU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Tflapia {Oreochrottds nüottcas% un-hratsed ammonia (NHs), toxicity TX YteEi^Ö?KETÎM KDRUW
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Teri TİLAFİA BALIĞI {Oreockromk nUoÜoıs L.) LARVA VE YAVRULARI ÜZERİNE AMONYAĞIN AKUT TOKSİSİTESİ Aysel Çağlan KARASU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sn Ürünleri AnabSim Dalı Danışman : Prot Dr. Güllen KOKSAL Bu çalışmada, TDapia (Oreocftrcmis rdloticus L. 1758) larva ve yavrularında iyonize olmamı; amonyağın (NH3) ortalama fildürücü konsantrasyonları (LC 50) ve bn konsantrasyonların oluşturduğu klinik semptomlar saptanmıştır. Deneme yenflemeU triyodeney yöntemi fle 2 seride yürütülmüş, beş farklı amonyak konsantrasyona ve bir kontrol gruba koüanümjştır. Deney süresi 48 saattir. LC 50 değerleri ise probit analiz yöntemine göre hesaplanmıştır. Sonnç olarak iyonize olmamış amonyağın (NHa) 48 saatte balıkların % 5Q*sîni öldüren konsantrasyonları larvalar icJn 1. seride 1.01 mg/L ve 2. seride 1.007 mg/L, yavm balıklarda ise L serîde 7.41 mg/L ve 2. seride 7.39 mg/L olarak saptanmıştır. Larva ve yavrularda davranışlar fle yavrularda dış bakıda gözlenebilen klhaik semptomlar ve solungaçlarda olnşan histolojik değişikliklerde incelenmiştir. Farklı amonyak konsantrasyonlarına manız kalan larvaların kontrol grubunun aksine çok hızlı hareket ettiği, şada dengesiz ve yan yattıkları gözlenirken, yavru balıkların hareketlerinde artma, titreme» düzgün olmayan yüzme şekli, suyun dışmdan hava yutmaya çalışma, solumun hızmda artma ve Ölüm gözlenmiştir. Ayrıca yavru banklarda dtş bakıda kontrol grubunun aksine vücut yüzeyinde ve solungaçlarda mnkoz salgıda artma, solungaçlarda hemorraji, güz yuvarında ve deride koyulaşma görülmüştür. Histolojik olarak incelenen solungaçlarda İse lamellalarda ayrılma ve mcebne saptanmıştır, 2000, 82 sayfa ANAHTAR KELİMELER : TİIapİa (Orcoclıromis nllottws\> İyonize olmamış amonyak (NHj), toksisile
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE TOXICITY OF AMMONIA ON TILAMA {Oreodmmis nüoüats L.) LARVAE AND FINGERLINGS Aysel Çağlan KARASU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries Supervisor: Prof. Dr. Gül ten KOKSAL la this stady, median lethal concentrations (LC 50) of un-lonised ammonia (NHfa) for the larvae, fingerfings of Tflapia (Oreochromis niloticas L. 1758) and the clinical symptoms which are brought about by these concentrations were determined. The experiment has been conducted with the method of renewal (semi-static) bfoassay on two series» five different ammonia concentrations and one control group have been used. The period of the experiment is 48 hours. As to the LC 50 values have been calculated with the method of probit analysis. The conclusion showed to be the concentration of the ammonia which fcflled SO % of the fish, this for larvae in the first series was 1.01 mg/L, in the second series was 1.007 mg/L, as to the fmgerfmgs tills turned out to be 7.41 mg/L in the first series and 7.39 mg/L in the second series. The behaviour of the larvae and fingerfings with the clinical symptoms that are visible on the fingerfings with external observation as well as histological variations on the gflfa have been studied. Tt has been observed that, contrary to the control group, larvae exposed to different concentrations of ammonia moved very rapidly, lost equilibrium in water and began to show sideway swimming, while with the fingerfings it has been observed that there were an increase in their movements, convulsions, spiral swimming, efforts to swallow air from the outer surface of water. Increase in ventilation and death. In addition, with the external observation the following changes have been observed with the fingerfings contrary to the control group: increase In the mucous secretion in the gffls and on the body surface, haemorrhage hi the gtUs, darkening in the eye and on the shin. White on the guts studied histologically separation and thinning on the lamellae have been established. 2000, 82 pages