Sulfonylürea grubu herbisitlerin chlorsulfuron'un buğday ürünü ve topraktaki kalıcılığının saptanması üzerine araştırmalar
Research on the determination of residue of one of sulfonylurea group chlorsulfuron in wheatk grains and soil
  1. Tez No: 95810
  2. Yazar: INAB M.M. ABD ALAZİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SOLMAZ SÖZERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Wheat, soil, herbicide, chlorsulfuron, residue, HPLC ix. ¥inm&âC&fi.mi &s*^t*
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SULFONYLUREA GRUBU HERBİSİTLERDEN CHLORSULFURON'UN BUĞDAY ÜRÜNÜ VE TOPRAKTAKİ KALICILIĞININ SAPTANMASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR İhab M.M- ABD ALAZÎZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Konuna Anabilim Dab Danışman : Yrd. Doç.Dr. Solmaz SÖZERİ Bu araştırma, İ999-2000 yıllan arasında tarla ve laboratuvarda olmak üzere İki aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Tarla çalışmalarında Gerek 79 çeşidi kışlık buğdayın kardeşlenme (erken dönem) ve sapa kalkma (geç dönem) dönemlerinde sulfonylurea grubu berbisitlerden chlorsulmron'un lg/da ve 2g/da dozu uygulanmıştır. Buğday hasadından sonra ilaçlı ve kontrol parsellerden buğday Ürünü ile toprak örnekleri alınmış ve bu örnekler oda sıcaklığında 6 ay depolanmıştır. örneklerdeki chlorsulroron kalıntısının belirlenmesi için, Bordeaux vd (1994) 'e göre metil alkol ve fosforik asit ekstraksrycn yöntemi uygulanmıştır ilacın standardı, en düşük tespit limiti, geri kazanım oranı ve kalıntı miktarlarının belirlenmesinde, ekstrakte 20 \SL HPLC ye enjekte edilerek chlorsulfiırcn'un 0.005. 0.01. 0.1 ve 1 ppm' deki standardına ait kalibrasyon kurvesi ile HPLC kromatograrnlan elde edilmiştir. Cblorsul&ron'un buğday ürününde en düşük tespit limiti 0.0042 ppm, geri kazanım oranı ise %83.9 olarak bebrlennûştir. Ig/da dozda (erken dönem) İlaç uygulanan buğday ürününde chlorsulfuroa'un kalıntı miktarı; 0.0297 ppm, lg/da dozda (geç dönem) 0.0322 ppm, 2g/da dozda (erken dönem) 0.02694 ppm ve 2g/da dozda (geç dönem) ise 0.03687 ppm olarak saptanmıştır. Chlorsulfiıron'un topraktaki kalıntısının belirlenmesinde de buğday ürününde uygulanan ekstraksiyon yöntemi ve hesaplamaları Imu^uıılmıştır. Buna göre; topraktaki chlorsulfiıron'un en düşük tespit limiti 0.0119 ppm, geri kazanım oram ise %80.6 olarak bulunmuştur. Topraktaki cnlorsulfuron'un kalıntı miktarları ise, lg/da dozda (erken dönem) 0.0145 ppm, lg/da (geç dönem) 0.01389 ppm, 2g/da (erken dönem) 0.0145 ppm ve 2g/da (geç dönem) 0.0132 ppm olarak saptanmıştır. 2000, 58 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Buğday, toprak, herbisit, chlorsulfuron, kalıntı, HPLC
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis RESEARCH ON THE DETERMINATION OF RESIDUE OF ONE OF SULFONYLUREA GROUP CHLORSULFURON IN WHEAT GRAINS AND SOIL thab M.M. ABD ALAZJZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor Asst.Prof.Dr. Solmaz SÜZERİ This research was carried out as a two step research in the field and laboratory in 1999-2000. Chlorsulfiiron was applied in two doses lg/da and 2g/da at two periods early and late to the winter wheat variety Gerek 79. After harvest samples of wheat grains and soil were collected from both treated and control plots. Samples were stored at room temperature for 6 months. The method developed by Berdeaux et al. (1994) methanol, water and phosphoric acid was used for extraction. For determination of the standard of the chemical lower limit recovery rate and amount of residue HPLC chromatography was used. Twenty pi of 0.005, 0.01, 0.1 and 1 ppm of chlorsulfiiron were injected for drawing the calibration curve. In wheat grain the lower determination limit of chlorsulfiiron was 0.0042 ppm and the recovery rate 83.9 %. In early and late period where the dose İn lg/da the amounts of chlorsulfiiron residues were 0.0297 ppm and 0.0322 ppm respectively, whereas in early and late period where the dose 2g/da were 0.02694 ppm and 0.03687 respectively. For the determination of cUorsulfuron residues in the soil samples the same extraction method that was used for wheat samples extraction was used. According to this method the lower limit of chlorsulfiiron was 0.01 19 ppm and the recovery rate was 80,6 %. In soil sample where lg/da was applied the amounts of chlorsulfiiron residues in early and late period were 0.0145 ppm and 0.01389 ppm respectively whereas 0.0145 and 0.0132 ppm were obtained with 2g/da doses with early and late periods respectively. 2000, 58 pages