Toplum kökenli pnömoni hastalarında C3 düzeyi ve pnömoni ciddiyeti ilişkisi
The relationship between C3 levels and pneumonia severity in patients with community-acquired pneumonia
  1. Tez No: 958145
  2. Yazar: ADA KOSTAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH KALYON
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kompleman C3, CURB 65, PSI, Toplum Kökenli Pnömoni, CRP, Prokalsitonin, Sedimentasyon, Complement C3, CURB-65, PSI, Community-Acquired Pneumonia, CRP, Procalcitonin, Erythrocyte Sedimentation Rate
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
AMAÇ: Toplum Kökenli Pnömoni hastalarında serum C3 düzeyi ile CRP-Sedimentasyon ve Prokalsitonin arasındaki ilişkiyi göstermek ve C3 seviyesi ile CURB-65 ve PSI skorları arasında korelasyon olup olmadığını sorgulamak ve bu sayede C3 düzeyinin hasta tedavi yönetimine katkı verir bir biyobelirteç olup olmadığının tespiti bu çalışmanın amacıdır. GEREÇ YÖNTEM: Çalışmamıza, Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi İç hastalıkları Servisine Ocak 2025 – Mayıs 2025 tarihleri arasında pnömoni tanısı ile yatışı yapılan 50 hasta vaka grubu olarak ve pnömoni tanısı olmayan 50 hasta kontrol grubu olarak alınmıştır. Pnömoni tanısı olan hastalardan kan alınırken eş zamanlı olarak C3 düzeyi için ek numune alındı. C3, CRP, Prokalsitonin, Nötrofil-Lenfosit Oranı (NLO), Sedimentasyon, Üre, Kreatinin, Hematokrit, Sodyum, Arteriyal PH , PCO2, SP02, ateş, tansiyon, nabız sayısı, dakika solunum sayısı değerleri kaydedildi ve PSI ve CURB-65 skorları hesaplandı. Pnömoni tanısı olmayan hastalardan da rutin kan alınrken C3 düzeyi için numune alınmış ve C3 düzeyi CRP, Sedimentasyon, Prokalsitonin, Üre, Kreatinin, Sodyum, Hematokrit, Nötrofil-Lenfosit Oranı, ateş, tansiyon, nabız sayısı değerleri kaydedilmiştir. BULGULAR: Toplum Kökenli Pnömoni tanısı olan hastalar ve olmayan hastalar arasındaki CRP, Sedimentasyon, Prokalsitonin NLO farkı anlamlıydı. (p0,09) C3 ile NLO arasında ters yönlü bir ilişki bulundu. (r=-0.30) (p= 0,049) Benzer şekilde C3 ile PSI arasında negatif yönlü korelasyon saptandı. (r=-0.56) (p= 0,001) Ayrıca C3 seviyesi ile CURB-65 skoru arasında ters yönlü bir ilişki mevcut idi. (r=-0,35 ) (p=0,002) PSI ve CURB-65 skorunu oluşturan parametreler ayrı ayrı incelendiğinde Üre ve mental durumun negatif yönlü korelasyonun sebebi olduğu görüldü. (r=-0,383) (p=0,06) C3 ile hastaların yatış süresi arasında ilişki saptanmadı. (p=0.44). SONUÇ: C3 akut enfeksiyonu ve enflamasyonu göstermekte faydalıdır ancak pnömoni hastalığının derecesini ve şiddetini iyi yansıtamamaktadır.
Özet (Çeviri)
AİM : This study aims to investigate the relationship between serum C3 levels and CRP, erythrocyte sedimentation rate (ESR), and procalcitonin in patients with community-acquired pneumonia (CAP), as well as to examine whether there is a correlation between C3 levels and CURB-65 and PSI scores. By doing so, the study seeks to determine whether C3 can serve as a biomarker that contributes to the management of patients. MATHERİALS AND METHODS : The study included 50 patients hospitalized with a diagnosis of pneumonia in the Department of Internal Medicine at Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between January 2025 and May 2025 as the case group, and 50 patients without pneumonia as the control group. In patients with pneumonia, in addition to routine blood sampling, an extra sample was collected for C3 level measurement. Laboratory parameters including C3, CRP, procalcitonin, neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), ESR, urea, creatinine, hematocrit, sodium, arterial pH, PCO2, SpO2, body temperature, blood pressure, heart rate, and respiratory rate were recorded, and PSI and CURB-65 scores were calculated. In the control group, while routine blood samples were collected, additional samples were also taken to measure C3 levels, along with the recording of CRP, ESR, procalcitonin, urea, creatinine, sodium, hematocrit, NLR, body temperature, blood pressure, and heart rate values. RESULT: Significant differences were observed in CRP, ESR, procalcitonin, and NLR between patients with and without pneumonia (p0.09). A negative correlation was detected between C3 and NLR (r=-0.30, p=0.049). Similarly, C3 levels showed a negative correlation with PSI (r=-0.56, p=0.001) and CURB-65 scores (r=-0.35, p=0.002). When PSI and CURB-65 components were analyzed individually, it was found that urea and mental status accounted for the negative correlation (r=-0.383, p=0.06). No correlation was found between C3 levels and the length of hospital stay (p=0.44). 14 CONCLUSION : Although C3 is useful in demonstrating acute infection and inflammation, it does not adequately reflect the severity or extent of pneumonia.