Uydudan alınan yeryüzü görüntülerinde oluşan değişimlerin algılanması
Change detection in earth satellite images
- Tez No: 95819
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİYA TELATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Remote sensing systems, Satellite imaging systems, Change detection methods 11
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi UYDUDAN ALINAN YERYÜZÜ GÖRÜNTÜLERİNDE OLUŞAN DEĞİŞİMLERİN ALGILANMASI Fikret ARI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilimdalı Danışman: Yrd.Doç.Dr.Ziya TELATAR Bu çalışmada, uydu yardımı ile elde edilmiş yeryüzü görüntülerinde zaman içerisinde meydana gelen değişimleri bilgisayar ortamında algılamak Üzere kullanılabilecek çeşitli yöntemler araştınlmışttr. Bu amaçla, uydu sistemleri ve kullanılan görüntüleme sistemleri hakkında detaylı inceleme yapılmıştır. Çalışma içerisinde, mevcut yöntemlerin temel özellikleri verilmiş, deneysel çalışmalar yardımı ile yöntemler arasında performans karşılaştırması yapılmıştır. Oluşan değişimlerin algılanması için kullanılabilecek yeni bir yöntem olarak iki boyutlu momentler yöntemi önerilmiştir. Çalışma sonucunda, önerilen yöntemin uydu görüntülerinde değişim algılama için başarı ile kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. 2000, 73 sayfa ANAHTAR KELİMELER; Uzaktan algılama sistemleri, Uydu görüntüleme sistemleri, Değişim algılama yöntemleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis CHANGE DETECTION IN EARTH SATELLITE IMAGES Fikret ARI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronics Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr.Ziya TELATAR In this work, various algorithms for detection of changes in earth images taken from satellites were investigated. For this purpose, satellite systems and various imaging systems used in satellites were investigated. Fundamental properties of existing algorithms were given. Various experiments were made for testing the performances of all investigated and suggested algorithms. A new algorithm based on two dimensional moments was suggested for change detection. It was concluded that, purposed algorithm can be used for change detection in satellite images. 2000, 73 pages