Bazı yonca varyetelerinde kuru madde ve organik madde sindirilebilirlikleri ile metabolik enerji değerlerinin saptanması üzerine bir araştırma
A Research on the determination of metabolisable energy values with dry and organic matter digestibilities in some alfalfa varieties
- Tez No: 95820
- Danışmanlar: DOÇ. AYDAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kuru maddeler, Metabolik enerji, Organik maddeler, Sindirilebilirlik, Yonca, Zootekni, Alfalfa varieties, ceHulase method, organic matter digestibility, dry matter digestibility, metaboUsable energy, Dry matters, Metabolic energy, Organic matters, Digestibility, Alfalfa, Zootechnics
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Yüksele lisans Tezi BAZI YONCA VARYETELERİNDE KURU MADDE VE ORGANİK MADDE SÎNDtRÎLEBÎLÎRLİKLERİ ÎLE METABOLÎK ENERJİ DEĞERLERİNİN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Ayşe AKSOY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Aydan YILMAZ Bu araştırmada, İn vitro yöntemlerden sellülaz yöntemi uygulanarak sekiz yonca varyetesinin (1. ve 2. biçim) kum madde ve organik madde sindirilebilirlîkleri ile metaboük enerji değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla yonca örnekleri Trichoderma viride rmkroorganizmasmdan elde edilen sellülaz enzimi 3e 24 saat inkübasyona maruz bırakılmışlardır. Yapılan analizler sonucunda, yonca varyetelerinin (1. ve 2. biçim) kuru madde shdirilebftrrligi (%), organik madde sindirilebilirligi (%) ve metaboBk enerji (kcal/kg KM) değerleri sırasıyla; Kayseri için 54.05 ve 57.28; 47.67 ve 52.08 ile 1681.2 ve 1868.7, Büemsoy için 48.76 ve 57.42; 42.76 ve 52.56 ile 1509,3 ve 1887.7, Peru için 49.37 ve 58.84; 43.22 ve 54.21 ile 1520.6 ve 1954.5, Mirol için 48.63 ve 56.49; 42.76 ve 51.34 De 1520.5 ve 1847.8, Fortress için 49.06 ve 58.50; 43.21 ve 53.63 flel533.8 ve 1924.7, Bitlis için 51.34 ve 56.41; 45.80 ve 50.95 ile 1634 ve 1825.2, Hçİ için 45.65 ve 54.60; 39.04 ve 49.44 ile 1373.3 ve 1771.3, Mesa Sirsa içm ise 47.46 ve 53.49; 40.77 ve 48.15 ile 1432.9 ve 1720.3 olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, kuru madde ve organik madde sİndirHebİlirlİklerİ ile metabolİk enerji değerleri bakımından varyeteler ve biçimler arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.05). Yine, İncelenen kriterler bakımından Kayseri, Peru, Mirol, Fortress ve Bitlis arasındaki farklılıklar istatistiki olarak önemsiz bulunmakla birlîkte(P>0.05), bu varyeteler Elci ve Mesa Sirsa varyeteleri İle karşılaştırıldığında aralarındaki farklılıklar istatistiki olarak önemli bulunmuştur (F*0.05). 2000, 38 sayfa ANAHTAR KELÎMELERYonca varyeteleri, sellülaz metod, organik madde sndirflebîlirligi, kuru madde sindirilebilirligi, metabolik enerji
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis A RESEARCH ON THE DETERMINATION OF METABOUSABLE ENERGY VALUES WITH DRY AND ORGANIC MATTER DIGESTIBILrnES IN SOME ALFALFA VARIETIES Ayşe AKSOY Ankara University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Assoc. Prof. Aydan YILMAZ The purpose of this research İs determined the digestibilty of dry matter (DM) and organic matter (OM) and the value of metaboUsable energy (ME) of 8 alfalfa varieties (1 st and 2 nd cut) by using In vitro method (ceQulase method). For this purpose, alfalfa samples were incubated 24 hours by ceUulase enzyme that obtained from Trichoderma viride microorganism. According to the results of the analysis, DMD(%) and OMD(%) and MEfkcal/kg DM) values were 54.05 and 57.28; 47.67 and 52.08 with 1681.2 and 1868.7 for Kayseri, 48.76 and 57.42; 42.76 and 52.56 with 1509.3 and 1887.7 for Bflemsoy, 49.37 and 58.84; 43.22 and 54.21 with 1520.6 and 1954.5 for Peru, 48.63 and 56.49; 42.76 and 51.34 with 1520.5 and 1847.8 for Mirol, 49.06 and 58.50; 43.21 and 53.63 with 1533.8 and 1924.7 for Fortress, 51.34 and 56.41; 45.80 and 50.95 with 1634 and 1825.2 for Bitlis, 45.65 and 54.60; 39.04 and 49.44 with 1373.3 and 1771.3 Elçi, 47.46 and 53.49; 40.77 and 48.15 with 1432,9 and 1720.3 for Mesa Sirsa respectively. In conclusion, the differences in the digestibility of DM, OM and ME values the varieties the cutting times were found sitastically important (P<0.05). For the some parameters, the differences between Kayseri, Peru, Mirol, Fortress and Bitlis varieties were found sitastically in significant (P>0.05), and when these varieties compared with the Elçi and Mesa Sirsa varieties, the differences between them were found sitastically important (P<0,05). 2000, 38 pages