HIV pozitif hastalarda CD4 düzeylerine göre BK virüsünün serolojik ve moleküler yöntemlerle araştırılması
Investigation of BK virus by serological and molecular methods according to CD4 levels in HIV positive patients
  1. Tez No: 958257
  2. Yazar: PELİN GÜNAYDIN TUFAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: BKV DNA, virüri, HIV, Real-time PCR
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Viroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş: BK virüs (BKV) enfeksiyonu, özellikle son yıllarda bağışıklık sistemi baskılanmış hastalardaki artış nedeniyle daha fazla görülmeye başlanmıştır. İmmunsupresyon, özellikle de hücresel immün yetmezlik, BKV reaktivasyonunun en önemli nedeni olarak görülmektedir. HIV-1 enfeksiyonu, günümüzde edinilen bağışıklık yetmezliğinin en sık nedenini temsil etmektedir. Hastalarda CD4 değerleri azaldıkça fırsatçı enfeksiyonların görülme ihtimali artmaktadır. HIV enfeksiyonuna bağlı uzun süreli immunsupresyon, BKV'yi AIDS hastalarına karşı“fırsatçı enfeksiyon”olarak nitelendirmiştir. Bu durum HIV hastalarında morbidite ve mortalite nedeni olabilir. Bu yüzden BKV enfeksiyonu erken tanısı, HIV (+) hastalarda oldukça önem arz etmektedir. Türkiye'de BK virüs ile ilgili çalışmalar daha çok organ nakil alıcıları ile yapılmıştır. HIV hastaları ile yapılan bir çalışma olmadığından biz de bu çalışmada hastanemizde HIV (+) saptanan hastalarda BK virüsünü serolojik ve moleküler yöntemlerle araştırmayı amaçladık. Yöntem: Hasta grubu için; 01.08.2019 - 01.06.2020 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları polikliniğine başvuran 64 HIV pozitif hastaya ait 64 idrar ve 62 kan örneği toplanmıştır. Kontrol grubu için; aynı tarihlerde aile hekimi polikliniğine başvuran 32 HIV negatif, bilinen bağışıklık sistemini baskılayacak hastalığı ve ilaç öyküsü olmayan sağlıklı bireylerden alınan 32 idrar ve 30 kan örneği çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalardan serum örneği kullanılarak ELISA yöntemi ile BKV IgG, idrar numunesi kullanılarak real time PCR yöntemi ile BKV DNA sonuçlarını araştırdık. Bulgular: Çalışma popülasyonunun %73,9'unda BKV serolojisi pozitifti. 64 HIV (+) hastanın 13'ünün (%20,3) idrarında BKV DNA görülürken kontrol grubundaki 32 gönüllünün, sadece birinde (%3) virüri saptadık. Virüri sonuçlarına göre HIV (+) hastalar ile sağlıklı gönüllüler arasında anlamlı bir fark bulundu (p: 0,025). HIV enfekte hastaları, CD4 düzeylerine göre gruplandırdığımızda; CD4 < 200 hücre/mm3 olan hastalarda idrarda BKV pozitifliğini daha fazla bulduk. CD4 200 hücre/mm3 sınırının altı ve üzerindeki değerler ile BKV DNA sonuçları arasında, istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p: 0,012). Sonuç: Sonuç olarak, HIV (+) hastalarda BKV IgG oranını %78,7; BKV virürisini %20,3 bulduk. HIV enfeksiyonunda hücresel ve humoral bağışıklık etkilendikçe BKV reaktivasyonu artacak ve nefropati dışında birçok klinik tabloya sebep olacaktır. Bu çalışmada hastaların HIV viral yükü artıp, CD4 sayısı düştükçe idrarda BKV DNA görülme sıklığının arttığını gösterdik. HIV (+) hastalarda sağlıklı bireylere göre hem BKV IgG antikor pozitifliğini, hem de BKV virürisini daha yüksek oranlarda bulduk. Bu durum immunsupresif hastalarda özellikle HIV'li bireylerde BKV enfeksiyonunun araştırılmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: BK virus (BKV) infection has been seen more frequently in recent years due to the increase in immunocompromised patients. Immunosuppression, especially cellular immune deficiency, is seen as the most important cause of BKV reactivation. HIV-1 infection represents the most common cause of immunodeficiency acquired today. As CD4 values decrease in patients, the likelihood of opportunistic infections increases. Long-term immunosuppression due to HIV infection has characterized BKV as an“opportunistic infection”against AIDS patients. This situation may cause high morbidity and mortality in HIV patients. Therefore, early diagnosis of BKV infection is very important in HIV (+) patients. Studies on the BK virus in Turkey was made with more organ transplant recipients. Since there is no study with HIV patients, we aimed to investigate BK virus in patients with HIV (+) in our hospital with serological and molecular methods. Method: The samples of the patients who came to İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital between 01.08.2019 - 01.06.2020 were used. For the patient group; 64 urine and 62 blood samples of 64 HIV positive patients who came to the Infectious Diseases Polyclinic were collected. For the control group; 32 urine and 30 blood samples were collected from 32 HIV-negative healthy individuals who came to the family physician outpatient clinic, who did not have a known immune system suppressing disease and a history of medication. We investigated the BKV DNA results by using BKV IgG using ELISA method and BKV DNA using real time PCR method using serum samples from patients. Results: BKV serology was positive in 73.9% of the study population. BKV DNA was observed in the urine of 13 (20.3%) of 64 HIV (+) patients, while viruria was detected in only one (3%) of 32 volunteers in the control group. According to viruria results, a significant difference was found between HIV (+) patients and healthy volunteers (p: 0.025). When we group HIV infected patients according to their CD4 levels; We found more BKV positivity in urine in patients with CD4