Storage management and indexing in object-oriented database management systems
- Tez No: 9583
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL ARKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: nesnesel veri tabanı sistemleri, yardımcı bellek, bilgi gizlenmesi, küçük granül olanağı, indeksleme, bütünleşik nesneler, çoklu sınıf sıradüzeni. iv, object-oriented database management systems, storage management, inheritance, data encapsulation, identity, schema evolution, degree of granularity, composite objects, indexing, identity index, equality index. m
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET NESNESEL VERİ TABANI SİSTEMLERİNDE VERİ SAKLAMA VE INDEKSLEME Reda AL-HAJJ Bilgisayar Mühendisliği ve Enformatik Bilimleri Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Erol Arkun Haziran 1990 Klasik veri tabam sistemlerinde kullanılmakta olan veri saklama ve indeksleme metotları nesne- sel veri tabanı sistemlerinde kullanılmaya uygun değildir. Bu tezde nesnesel veri tabanı sistem lerinde kullanılmaya uygun bir veri saklama modeli sunulmaktadır. Bu model nesne kimliği, çoklu sınıf sıradüzeni, bütünleşik nesneler, küçük granül olanağı ve çoklu sınıf sıradüzeni günlemesini içermektedir. Fazladan bellek kullanma ve güncelleme işlemlerindeki dezavantajlarına ragmen indeksleme, kütüklerde saklanan verilere hızlı bir şekilde erişimi sağlar. Bu çalışmada nesnesel veri taban ları için bir indeksleme metodu da önerilmektedir. Bu indeksleme metodu hem nesneleri, hem de her nesnenin bileşenlerini ayrı ayrı indeksleme olanağı sağlar. Böylece nesne kimliği ve bilgi gizlen mesi sağlanır. Çoklu smıf sıradüzeni üzerindeki değişiklikler oluşturulmuş indeksleri etkilemez. Bu metod, klasik veri tabanı yönetim sistemlerinde de kullanıma uygundur. Nesnesel veri tabanları için önerilen veri saklama ve indeksleme metotlarının bağıntısal veri tabanlarına dönüşümleri de sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STORAGE MANAGEMENT AND INDEXING IN OBJECT-ORIENTED DATABASE MANAGEMENT SYSTEMS Reda AL-HAJJ M.S. in Computer Engineering and Information Sciences Supervisor : Prof.Dr. Erol Arkun June 1990 Storage management and indexing methods used in existing conventional database management systems are not appropriate for the object-oriented database management systems due to the distinctive features of the later systems. A model for storage management suitable for object- oriented database management systems is proposed in this thesis. It supports object identity, multiple inheritance, composite objects, a fine degree of granularity and schema evolution. An index provides fast access to data stored in files at the price of using additional storage space and an overhead in update operations. Work has been carried out on indexing and an indexing method for the object-oriented database systems is proposed. Identity and equality indexes are treated. Object identity and information hiding are provided. Schema changes are handled without affecting existing indexes. It is general enough to be applicable to most existing object-oriented database systems. The mapping of the proposed storage and indexing approaches into a relational database scheme is also presented.