Taşova Ovasının hidrojeoloji incelemesi
Hydrogeological investigation of Taşova plain
  1. Tez No: 95836
  2. Yazar: KEREM ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ CANİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elek analizi, gözeneklilik, geçirimlilik Su kimyası, Mesh analysis, Porosity, Permeabilty, Water chemistry
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TAŞOVA OVASININ HİDROJEOLOJİ İNCELEMESİ Kerem ERDEM ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Baki CANİK İnceleme alam Amasya ilinin Taşova ilçesi ve yakın civandır. Yaklaşık olarak 100 km2 lik bir alanı kapsar. Bu alan içindeki en büyük yerleşim yeri Taşova ilçesidir. Taşova meteoroloji istasyonunun verilerine göre 1996 yılında toplam yağış 430 mm. Sıcaklık ortalaması ise 15.8 °C dir. İnceleme alanı ve yakın civarında bölgenin temelini oluşturan metamorfik kaya topluluğu olan Turhal grubu bulunur. Burada düşük derecede metamorfizmaya uğramış volkanik malzemeli kumtaşı, silttaşı, kalkşist, kristalin kireçtaşı ve şeyi ardalanması görülür. Yaşı Permo-Triyas olarak kabul edilmiştir. Bunun üstüne uyumsuz olarak Alt-Orta Jura yaşlı Seyfe formasyonu gelir. Birim türlü kırıntılıları içeren çakıltaşı ile başlamaktadır. Çoğu gri ve yeşilimsi çamurtaşı, tüf, koyu gri renkli aglomera ve çeşitli renklerde marn ardalanması içerir. Bu birimin üstüne yine uyumsuz olarak Senomaniyen-Kampaniyen yaşlı Yumaklı formasyonu gelir. Tabanda yine çakıltaşı ile başlayıp kumtaşı, marn, tüf, aglomera ve killi kireçtaşı ardalanması ile devam eder. Üstüne uyumlu olarak Maestrihtiyen yaşlı Tersakan formasyonu gelir.Tabanda kumtaşı ile başlayıp ince-orta tabakalı bej ve yeşilimsi kireçtaşı, killi kireçtaşı, marn, volkanik kırıntılıkumtaşı, aglomera ve tüflerle ardalanmaktadır. Çalışma alanımız içinde Taşova'mn güneyinde oldukça büyük bir alam kaplar. Bu formasyonun üstüne uyumsuz olarak Orta Eosen yaşlı Kusuri formasyonu gelmektedir. Tabanda çakıltaşı ve daha sonra kumtaşı, silttaşı, kiltaşı ve marn ardalanması şeklinde devam eden bir fliş özelliği sunmaktadır. Bu formasyonun üzerine yine uyumsuz olarak Pliyosen yaşlı Çerkeş formasyonu gelmektedir. Kuzey Anadolu Fay kuşağının hareketleri sonucu oluşan çukurluklara karasal göl ve akarsu ortamında ardalanan çakıllı kumlu, killi ve siltli kırıntılıların doldurulmasıyla oluşmuştur. Çoğunlukla gevşek bir yapı göstermektedir. Topografyanın dik olduğu yerlerde bu gevşek yapı nedeni ile heyelanlar oluşmaktadır. Bu birimin üzerine ise Kuvaterner alüvyonu gelir.Bu alüvyon Taşova ovasım batıdan doğuya örtmüştür. Yeşilırmak vadisi boyunca ırmağın güncel yatağı içinde ise çakıl, kum ve siltli yeni alüvyon oluşumu sürmektedir. Vadinin her iki tarafında ise çakıl, kum, kil ve silt karışımı sekiler şeklinde eski alüvyon bulunmaktadır. Çerkeş formasyonundan alman numunelerin toplam gözeneklilikleri %30 ile %45 arasında, geçirimlilik değerlerinin ise 1,25. 1 0“2-3.25. 1 0”5 m/s arasında değiştiği belirlenmiştir. 2000, 63 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis HYDROGEOLOGICAL INVESTIGATION OF TAŞOVA PLAIN Kerem ERDEM ANKARA UNIVERSITY GRADUATE SCHOOL OF NATURAL APPLIED SCIENCES GEOLOGICAL ENGINEERING DEPARTMENT Supervisor: Prof.Dr. Baki CANÎK The study area comprises Taşova county of Amasya city and near surrounding area. It's approximately an area of 100 km2. Taşova county is the major residental area in the study area. The meteorological data from Taşova station indicate that the average annual precipitation in the year of 1996 is 430 mm. and the annual avarege temperature is 15,8 °C for the same year. Geological map of the study area (Scale: 1/25000) was constructed and a geological cross-section has been prepared through in the plain. The bottom of the stratigraphic column is composed of metamorphic rocks of Turhal Group in the study and surrounding area. Here, low degree metamorphosed sandstone composed of volcanic fragments, siltstone, calc-schist, crystalline limestone and shale interclations can be seen. It's accepted as Permo-Triassic aged. The basement is overlain with an unconformity by Seyfe formation aged Lower-Middle Jurassic. The unit starts with conglomerate including various fragment. It inculedes, gray and greenish mudstone, tuff, dark gray colored aglomarate, and various colored marl interclations. iiiThis unit is overlain again with an unconformity by the Cenomanian-Carnpanian aged Yumakli formation. At the bottom, it starts with again with conglomarate and continous with sandstone,marl,tuff,aglomarate and clayey limestone interclations. It is overlain with a conformity by Maestrichtian aged Tersakan formation. It is composed of at the bottom sandstone,fine-medium bedded beige and greenish colored limestone, clayey limestone, marl, volcanic fragmented sandstone, aglomarate, and interclated by tuff. It takes place greatest area at the south of Taşova in the study area. This formation is overlain with an unconformity by Middle Eosen aged Kusuri formation. It is composed of at the bottom conglomarate and continues with sandstone, siltstone,claystone, and marl alteration like a flysch properties. This formation is overlain with an unconformity by Pliyosen aged Çerkeş Formation.lt is formed by filling of fragments of sandy, clayey and silty interclations in the environment of terrestrial lake and fluvial environment, in the depressions formed by North Anatolian Fault zone activity. It mostly show loose structure. As a result of this loose structure landslides have been occurred near by the steep Topography. This unit is overlain by Quaternary Alluvium. This alluvium covers allover the Taşova plain. Through Yeşiltrmak valley new alluvium generation containing gravel, sand, and silt is continuing. In the both sides of the valley the old alluvium containing gravel sand clay and silt takes places like a terrace. Through the sample collected from Pliyosen (Çerkeş Formation) units, total porosities were found 0.30 to 0.45 and the hydraulic conductivities ranges between 1.25 10“2 -3.25 10”5 m/sec. 2000, 63 pages