Katı yakıtların reaksiyon verme yeteneklerinin incelenmesi
Investigation of reactivity of solid fuels
- Tez No: 95837
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER CANEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pyrolysis, coke.ignition temperature, gasification.thermal analysis ?££, tfteEKÖ?&ETÎM KDBDL0
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KATI YAKITLARIN REAKSİYON VERME YETENEKLERİNİN İNCELENMESİ Kadriye özlem SAYGI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Muammer CANEL Bu çalışmada ülkemizin önemli linyit rezervlerinden biri olan Soma yöresine ait Soma- Işıklar kompoze linyitinin karbonizasyonu ile elde edilen kokların yanma, karbondioksit gazı ile gazlaştırma, su buharı ile gazlaştırma tepkimelerine karşı reaktiflikJeri incelenmiştir. Soma linyiti 400°C ile 1000°C arasındaki yedi ayn sıcaklıkta koklaştınlmış, bu kokların tutuşma sıcaklıktan belirlenmiş ve 8S0°C- 1050°C arasında farklı sıcaklıklarda CO2 ile tepkimeye sokularak tepkime hız sabitleri hesaplanmıştır. Bu hız sabitlerinden yararlanılarak örneklerin reaktiflikJeri birbiriyle karşılaştırmıştır, ikinci bir gazlaştırma işlemi olarak orijinal linyit örneği 400°C - 600°C sıcaklık aralığında su buharı ile tepkimeye sokulmuş ve tepkimenin kinetik parametreleri belirlenmiştir. Bu çalışmada ayrıca piroliz sıcaklığıyla yapıdan ayrılan madde miktarının değişimi termal analiz yöntemleriyle incelenmiştir. 400°C- 700°C arasında elde edilen koklarda karbonizasyon sıcaklığı arttıkça CO2 ile gazlaştırma işlemindeki reaktiflik artmakta, 800°C den itibaren reaktiflikte azalma gözlenmektedir. Bu durum koklaştırma sırasında yüzeyin yapısındaki değişimlerle ilgilidir, örneklerin koklaşma sıcaklığı arttıkça uçucu madde miktarı azalmakta ve tutuşma sıcaklığı da artmaktadır. Anahtar Kelimeler : Piroliz, kok, tutuşma sıcaklığı, gazlaştırma, termal analiz. i
Özet (Çeviri)
ABSRACT Masters Thesis INVESTIGATION OF REACTIVITY OF SOLID FUELS Kadriye Özlem SAYGI Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Prof.Dr. Muammer CANEL In this study, the reactivities of cokes obtained by carbonization of Soma-Işıklar lignite was investigated.Soma-Isiklar lignite was carbonised at seven different temperatures between 400 °C and 1000 °C.The reactivity of samples in the ignition.gasification by CO2 and by water vapour reactions were determined.The ignition temperatures of the cokes were determined and the cokes were reacted with CO2 at different temperatures between 850°C and 1050°C.The reaction rate constants of the cokes were calculated.Reactivities of the samples were compared with each other by the help of the calculated rate constants.As a second gasification reaction.the orginal lignite was reacted with steam at the temperature range between 400°C and 600°C.Subsequently,the kinetic parameters of this rection were determined.In addition the relation between the amount of volatile matter separated from the the structure and the pyrolysis temperature was investigated by thermal analysis methods.The reactivities of the cokes obtained between 400°C and 700°C increased as the carbonization temperature increased in the gasification reaction with CO2.AİSO the reactivity decreased from 800°C to higher carbonization temperatures.This situation was related with changes on the surface structure of cokes.The amount of volatile matter decreased and the ignition temperatures of the samples increased by increasing by the carbonization temperature. 2000