Rize ilinin farklı yörelerinde yetiştirilen bazı çay klonlarının polifenol içerikleri
Polypiienol contents of some tea clones grown at different locations of Rize
  1. Tez No: 95842
  2. Yazar: EBRU ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MENŞURE ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Camellia sinensis, Polifenoller, Camellia sinensis, polyphenols. Lc i'UKSKKOOKt' "?'?* k-'KyU
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Ebru ŞENGÜL RİZE İLİNİN FARKLI YÖRELERİNDE YETİŞTİRİLEN BAZI ÇAY KLONLAREVIN POLİFENOL İÇERİKLERİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabiiim Dalı Danışman:Prof.Dr.Menşure ÇELİK Bu çalışma, Doğu Karadeniz'in 1. çay üretim bölgesinin sahil şeridinde ve iç kesimlerindeki 4 değişik yörede çay (donlarının (Derepazan-7, Fener-3, Tuğlalı-10 ve Kömürcüler- 1) yapraklarında farklı sürgün dönemlerindeki polifenol düzeylerinin belirlenebilmesi amacıyla yapılmış olup, iki yıl süresiyle yürütülmüştür. 1998 yılında en düşük polifenol miktarı 3. sürgün döneminde, Fındıklı'da (50 m yükseklik) Kömürcüler-1 klonunda % 21.61 olarak belirlenirken, en yüksek polifenol değeri 2. sürgün döneminde, Derepazan-7 klonunda Büyükköy (350 m yükseklik) mevkiinde % 33.34 olarak saptanmıştır. Klonlar arasında en yüksek polifenol miktarı Derepazan-7 klonunda belirlenmiş ve bunu sırasıyla Fener-3 ve Tuğlalı-10 klonlan izlemiştir. 1999 yılında en düşük polifenol miktarı 1. sürgün döneminde, Fındıklı (50 m yükseklik) mevkiinde Kömürcüler-1 klonunda % 20.90 olarak saptanmış, en yüksek polifenol miktan ise 2. sürgün döneminde, Büyükköy (350 m yükseklik) mevkiinde Derepazan-7 klonunda % 34.65 olarak tespit edilmiştir. Bu klonu sırasıyla Fener-3 ve Tuğlalı-10 klonlan izlemiştir. Her iki yılda da en yüksek polifenol miktan Büyükköy (350 m yükseklik) mevkiinde belirlenmiş, bunu sırasıyla Ulucami (200 m yükseklik), Hayrat fidanlığı (75 m yükseklik) ve Fındıklı (50 m yükseklik) izlemiştir. 2000, sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis Ebru ŞENGÜL POLYPHENOL-CONTENTS OF SOME TEA CLONES GROWN AT DIFFERENT LOCATIONS OF RİZE Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture Supervisor: Prof.Dr. Menşure ÇELİK This study was carried out to determine polyphenol levels of tea clones (Dcrcpazari-7, Fener-3, Tuğlalı-10 and Kömflrcüler-1) growing at the coastal regions and inner sides of Blacksea region for two years. The lowest polyphenol level was observed at the 3 rd shoot period in Fındıklı (50 m) Köm0rcüler-1 at a rate of 21.61 %. The highest polyphenol level was at the 2 nd shoot period in BOyiikköy (350 m) Derepazarı-7 clone at a rate of 33.34 % in 1998. The highest polyphenol level among clones was estimated in Derepazan-7, Fcncr-3 and Tuğlalı-10 followed each other. In 1999, the lowest polyphenol level was observed at the 1 rd shoot period in Fındıklı (SO m) Kömurcöler-1 at a rate of 20.90 %, the highest polyphenol level was at the 2 nd shoot period in Büyukköy (350 m) Derepazan-7 at a rate of 34.65 %. That was followed by Fener-3 and Tuğlalı-10. Data obtained were investigated statistically and it was concluded that the difference observed was important. As a total of two years results, the highest polyphenol level was obtained in Bûyükköy (350m) and Ulucami (200 m), Hayrat nursery (75 m) Fındıklı (50 m) followed each other. 2000, pages