Yüksek sıcaklık süperiletkenlerde AC kayıpların incelenmesi
Investigation of AC losses on high temperature supercnnductors
- Tez No: 95843
- Danışmanlar: DOÇ. ALİ GENCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: M(t) mıknatıslanması, AC alınganlık, BSCCO (2223), AC kayıp, Harmonik alınganlık
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tea YÜKSEK SICAKLIK SÜPERİLETKENLERİNDE AC KAYIPLARIN İNCELENMESİ Muammer SEYLAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Ali GENCER Bu tezde; yüksek sıcaklık süperiletkenlerin AC harmonik alınganlık ve mıknatıslanma nicelikleri laboratuvar ortamında tasarımlanan ve FAST FOURIER TRANSFORM (FFT) cihazı ile birlikte çalışan özel bir elektronik magnetometre kullanımı ite ölçülmüştür. Kollanılan deney düzeneği, FAST FOURIER TRANSFORM (FFT) cihara, algılayıcı bobin ve bir opamp (işlemsel yfiksetteç) içeren bir elektronik devreden meydana gelmektedir. M(t) mıknatıslanması içindeki yüksek harmonik alınganlıkların mıknatıslanmaya olan katkılarının belirlenmesi, bize süperiletken numunelerin manyetik alan içindeki davranışlarının anlaşılmasına ve numune içinde meydana gelen AC kayıpların belirlenmesine önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Tezde öncelikle süperiletkenlerin manyetik özellikleri ve numune içinde oluşan AC kayıplar hakkında gerekli teorik bilgiler verildikten sonra harmonik alınganlık ölçümlerinin daha açık bir şekilde elde edildiği özel olarak tasarlanmış elektronik devre hakkında bilgiler sunulmaktadır. Ölçümler, çeşitli frekans ve ac alan değerlerinde BSCCO (2223) süperiletken numunesi üzerinde yapılmıştır. Ölçümlerle ilgili hem deneysel hem de teorik olarak tartışma, ilgili süperiletken numunenin yüksek kritik akım taşıma yeteneğini araştırmak için yapılmıştır. Ölçümlerin, ac kayıp mekanizmalarını araştıran modellerin sınırları hakkında yeterli bilgiler verebilecek nitelikte olduğu ortaya konulmuştur. 2000,65 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis INVESTIGATION OF AC LOSSES ON HIGH Tc SUPERCONDUCTORS MUAMMER SEYLAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assoc Prof. Dr. Ali GENCER In this thesis, AC harmonic susceptibilities of high temperature superconductoi and their magnetisation have been measurement by use of a home-made electron! magnetometer in conjunction with a FAST FOURIER TRANSFORM DEVICE. T1 measurements yield an understanding of AC losses in high temperatui superconductors. Technical details of the home-made electronic magnetometer ha\ also been given. In addition, the measurements obtained on a BSCCO (2223) bul ceramic high-Tc superconductor by means of the home-made magnetometer wei interpreted in terms of various theoretical models like Bean critical - state model t well as Clem's (1988) model Higher harmonic susceptibilities show both ac Gel and frequency dependence, which are related to the ac loss mechanisms < superconductors. Discussion is given bom experimentally and theoretically in ordc to investigate a potential capability of high temperature superconductors to can high critical current densities. 2000, 65 pages Keywords :M(t) magnetisation, AC susceptibility, BSCCO(2223), AC losses Harmonic Susceptibilities