Çocukların erken akademik becerileri ile duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Şehitkamil ilçe örneği)
With children's early academic skills emotion regulation skills examining the relationship between (Şehitkamil district example)
- Tez No: 958473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme becerileri, erken akademik beceriler, okul öncesi dönem, Emotion regulation skills, early academic skills, preschool period
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, erken çocukluk döneminde duygu düzenleme becerilerinin, erken akademik becerileri ile arasındaki ilişkisini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma, nicel araştırma modellerinden ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini 2024-2025 eğitim öğretim yılı Gaziantep ilinde, Şehitkamil ilçesinde okul öncesi eğitimi alan 5-6 yaş grubu çocuklar oluşturuken örneklemini ise örneklemini ise, 2024-2025 eğitim öğretim yılında Gaziantep ili Şehitkamil ilçesinde, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 5-6 yaş arası 383 çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada çocukların akademik becerilerini belirlemek amacıyla“Erken Çocukluk Dönemi Akademik Yeterlilik Ölçeği (EÇAYÖ)”ve duygu düzenleme becerilerini belirlemek amacıyla“Duygu Düzenleme Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler, paket istatistiksel program ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda elde edilen sonuçlara göre, araştırmaya katılan çocukların duygu düzenleme becerileri ile erken akademik becerileri arasında pozitif yönlü, zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca çocukların duygu düzenleme becerileri ve erken akademik becerilerinin; cinsiyet, kardeş sayısı, aile gelir düzeyi, anne eğitim durumu ve baba eğitim durumu değişkenleri arasında anlamlı bir ilişkisi olduğu belirlenirken; yaş ile anlamlı bir ilişkisinin olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the relationship between emotion regulation skills and early academic skills in early childhood. For this purpose, the research was designed using the relational screening model, which is one of the quantitative research models. While the universe of the study consisted of children aged 5-6 receiving preschool education in the Şehitkamil district of Gaziantep province, the sample consisted of 383 children aged 5-6 in preschool education institutions in the Şehitkamil district of Gaziantep province in the 2024-2025 academic year. In the study,“Early Childhood Academic Competence Scale (EÇAYÖ)”was used to determine the academic skills of the children and“Emotion Regulation Scale”to determine the emotion regulation skills. The obtained data were analyzed using statistical package program. According to the results obtained as a result of the analyses, it was determined that there was a positive and weakly significant relationship between the emotion regulation skills of the children who participated in the study and their early academic skills. In addition, the emotion regulation skills and early academic skills of the children; While it was determined that there was a significant relationship between the variables of gender, number of siblings, family income level, mother's education status and father's education status, it was determined that there was no significant relationship with age.