Nohut (cicer arietinum L.)'ta farklı gübreleme yöntemlerinin verim ve verim öğeleri üzerine etkileri
The Effects of different fertilizing methods on yield and yield components in chickpea (cicer arietinum L.)
  1. Tez No: 95848
  2. Yazar: NURDAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. HÜSEYİN GEÇİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nohut, gübreleme yöntemleri, verim, verim öğeleri, Chickpea, fertilizing methods, yield and yield components
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi NOHUT (Cicer arieûnum L.)' TA FARKLI GÜBRELEME YÖNTEMLERİNİN VERİM VE VERİM ÖĞELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Nurdan ŞAHİN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. H. Hüseyin GEÇİT Araştırma 1998 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Eser-87, Akçin-91 ve ILC-195 nohut çeşitleri kullanılmıştır. Araştırmada, üç nohut çeşidinde dört farklı gübreleme yönteminin |l- Ekim derinliğine tohum ile gübrenin birlikte verilmesi, II- Ekim derinliğinde tohum yatağının 5 cm yan tarafına (tek taraflı) verilmesi, III- Tohum yatağının 5 cm yan tarafına (tek taraflı) ve 10 cm derinliğe verilmesi, IV- Tohum yatağının 5 cm allına verilmesi] birim alan tane verimi, çiçeklenmeye kadar geçen süre, bitki boyu, meyve bağlayan ilk boğum yüksekliği, bitkide fertil bakla sayısı, bitkide tane verimi ve birim alan hasat indeksi gibi verim öğeleri üzerine etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Deneme ilkbaharda tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlaman olarak ekilmiştir. Çalışmada, I. gübreleme yönteminden IV. gübreleme yöntemine doğru gidildikçe her üç çeşitte de birim alan tane verimi, çıkış gösteren bitki sayısı, bitki boyu, meyve bağlayan ilk boğum yüksekliği, bitkide fertil bakla sayısı, bitkide tane verimi ve birim alan hasat indeksi değerleri artış gösterirken, çiçeklenmeye kadar geçen süre ve bakla bağlamaya kadar geçen süre değerleri azalma göstermiştir. Birim alan tane verimi 239.50 - 447.58 g/m2, bitki boyu 3433 - 45.62 cm, bitkide tane verimi 8.71 - 13.71 g ve birim alan hasat indeksi % 49.09 - 58.97 arasında belirlenmiştir. Araştırmada, incelenen özellikler bakımından tohum yatağının 5 cm altına gübrenin verilmesi yöntemi daha iyi sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS THE EFFECTS OF DIFFERENT FERTILIZING METHODS ON YIELD AND YIELD COMPONENTS IN CHICKPEA (Cicer arietinum L.) NURDAN ŞAHİN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor: Prof. Dr. II. Hüseyin GEÇİT The research was conducted at Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, University of Ankara in the year 1998. In the research investigate, chickpea cultivars. Escr-87, Akcin-91 and ILC-195 were used as material. In the research, effects of four different fertilizer methods (I - Placing seed and fertilizer together in sowing depth, II - Placing fertilizer near 5 cm of seed bed in sowing depth, III - Placing fertilizer near 5 cm of seed bed in 10 cm depth and IV- Placing fertilizer below 5 cm of seed bed) on the three chickpea cultivars yield components as seed yield per unit area, flowering period, plant height, first poding height, fertile pod number per plant, seed yield per plant and harvest index per unit area were determined. The experiment was established according to split plots of randomized blocks with three replications in the spring season. In the study, while seed yield per unit area, plant number of emergence, plant height, first poding height, fertile pod number per plant, seed yield per plant and harvest index per unit area increased, flowering period and pod setting period decreased from fertilizing method I through fertilizing method IV in three chickpea cultivars. Seed yield per unit area, plant height, seed yield per plant and harvest index per unit area were determined between 239.50 - 447.58 g/m2; 34-33 - 45.62 cm; 8.71 - 13.71 g and 49.09-58.97 % respectively. In the research, with respect to observed characteristics, placing fertilizer below 5 cm of seed bed is given better results than other methods.