Testing the performance of an adaptive control algorithm on a process
  1. Tez No: 9585
  2. Yazar: İRFAN BAŞTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN TULUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uyarlamalı denetim, bilgisayarlı denetim, tanıyım, en küçük değişintili denetim, doğrusal karesel denetim, en uygun denetim, öngörü, ardışık değişken kestirimi, özayarlanan düzengeç, zamanla değişen dizge. (, Adaptive control, computer control, identification, minimum variance control, linear quadratic control, optimal control, prediction, recursive parameter estimation, self tuning regulator, time varying systems SCIENCE CODE : 619-04.0İ» 1 1 1
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
ÖZET BİR UYARLAMALI DENETİM ALGORİTMASININ BİR SUREC ÜZERİNDE SINANMASI Baştuğ, İrfan Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Muh. Bölümü, Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Ersin Tulunay Temmuz 1990, 249 sayfa. Doğrusal, ayrık zamanlı, çok girdi ve çıktılı bir süreç benzeği için çevrimiçi ve çevrimdışı tanıyım algoritmaları geliştirilmiştir. Denetim için alt en uygun bir kıstas seçilmiştir. Tanıyım ve denetim algoritmaları birleştirilerek endüstride rahatça kullanılabilecek bir uyarlamalı denetleç (özayarlanan düzengeç) meydana getirilmiştir. Algoritmanın başarımı bilgisayarda benzetimler yapılarak ve sonra da laboratuvar koşullarında oluşturulan gerçek bir çok girdi ve çıktılı“Sıcak-su surecinde”sınanarak endüstri uygulamaları için deneyim kazanılmıştır. Elde edilen sonuçlar sıkça kullanılan başka bir uyarlamalı algoritmanın basarımı ile karşılaştırılmıştır. Deneysel sonuçlar uyarlamanın benzek kertesi küçük ve denetlenen değişkenler gurultu ile kirlenmişken bile, denetim amaçlarının sağlanmasında dayanıklılık getirdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TESTING THE PERFORMANCE OF AN ADAPTIVE CONTROL ALGORITHM ON A PROCESS Baştuğ, irfan M.s. Thesis in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ersin Tulunay July 1990. 249 pages Off-line and on-line identification algorithms for a linear, discrete time, Multi Input Multi Output ( MIMO ) process model are developed. A sub-optimal criterion is chosen for control. Identification and control algorithms are brought together, forming an adaptive controller (self tuning regulator ) to be used in industry conveniently. The performance of the adaptive control algorithm is tested by simulations on a computer and then by its application on a real MIMO system, the“Hot-water process”, which is formed under laboratory conditions. The results are compared with the performance of another frequently used adaptive control algorithm. Experimental results show that adaptation provides robustness in satisfying the control objectives even when the modelling order is small and when the controlled variables are contaminated with noise.