A Microprocessor controlled three-wheeled locomotion system for robotic applications
- Tez No: 9586
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikroişlemcili kontrol, adı mi ayıcı motor, adımlayıcı motor sürme devresi robot hareketi. -iv, Microprocessor based control, stepping motor, stepping motor drive circuit, robot locomotion Science Cede: 6Q9.D1.Q2 -III
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET ROBOT UYGULAMALARI İÇİN MİKROİŞLEMCİ KONTROLLÜ ÜÇ-TEKERLEKLİ HAREKET SİSTEMİ DA?, Haluk Yüksek Lisans Tezi, Elek.-Elektronik Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Önder Yüksel Mayıs 1990, 94 sayfa Bu çalışmada üç-tekerlekli hareket sistemi tasarlandı ve geliştirildi. Her tekerleğin bir adımı ayıcı motor tarafından sürülmesi düşünülmüştür. Sayısal kontrol sistemlerinde hareket ettirici olarak çalıştıklarında bu motorlar mükemmel sayılırlar. Sisteme hareket vermek için her tekerlek, bir robotun tabanını oluşturabilecek dairesel bir yapıya aralarında 120 derecelik açı oluşacak şekilde bağlanmıştır. Bu düzenleme kütle merkezinin robotun merkezinde oluşmasını sağlayarak robota kararlılık kazandırmıştır. Tekerlekli sandalye kullanan hastaların sandalyelerine kolaylıkla uyarlanabilecek bu hareket sistemi için assembly dilinde bir program geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MICROPROCESSOR CONTROLLED THREE-WHEELED LOCOMOTION SYSTEM FOR ROBOTIC APPLICATIONS DAÖ, Haluk M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisors Prof. Dr. Önder Yüksel May 1990, 94 pages A three-wheeled locomotion system is designed and constructed in this study. Each wheel is thought to be drived by a stepping motor which is an excellent machine when applied as an actuator in digital control systems. To get the mobility, each wheel is fixed on a circular shaped frame which may form the base of a robot. Wheels are fixed to provide the angle between any two is 120 degrees. This arrangement will show the center of mass be located at the center itself and hence give the robot stability. A dedicated software for the locomotion system that could easily be adapted to the use of any wheel -chair for patients is developed in assembly language.