Ortaokul öğrencilerinin STEAM alanlarına ve mesleklerine yönelik görüşlerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of middle school students views on STEAM fields and professions in terms of different variables
  1. Tez No: 958598
  2. Yazar: FATMA CANBAZGİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL ERYILMAZ ÇEVİRGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, Kelime ilişkilendirme, Ortaokul öğrencileri, STEM eğitimi, STEAM disiplinleri, STEAM meslekleri, 21st-century skills, Word association test, Middle school students, STEM education, STEAM disciplines, STEAM careers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul yedinci sınıf öğrencilerinin STEAM alanları ve STEAM disiplinleri ile ilgili mesleklerle ilişkilendirdiği kelimelerin neler olduğunu, yedinci sınıf derslerine yönelik tutumlarını, 21. yüzyıl yetenek algılarını ve STEAM disiplinleri ile ilgili mesleklere olan ilgilerini belirlemektir. Ayrıca bu değişkenlerin demografik bilgi formundan elde edilen cinsiyet, okul türü ve benzeri değişkenlere göre olası farklılıkları ve değişkenler arası ilişkileri de araştırmak da araştırmanın amaçları arasında yer almaktadır. Araştırmanın evreni 2023-2024 eğitim-öğretim yılında bahar dönemi Eskişehir Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinde öğrenim görmekte olan ortaokul yedinci sınıf öğrencileridir. Seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden kartopu örnekleme yöntemine göre seçilen altı ortaokulda öğrenim gören 489 öğrenci örneklem grubunu oluşturmuştur. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel ve nedensel karşılaştırmalı desenler ile desenlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Ders Tutum Ölçeği”,“21. Yüzyıl Yetenekleri Ölçeği”,“Meslek Formu”ve“Kelime İlişkilendirme Testi”kullanılmıştır. STEAM disiplinleri ile ilgili mesleklerle ilişkilendirdiği kelimelerin çok çeşitlilik gösterdiği belirlenmiştir. Derslere yönelik tutumlarının kararsıza daha yakın biraz olumlu olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin derslere yönelik tutumlarının, 21. yüzyıl yeteneklerine sahip olmaya yönelik algılarının ve STEAM disiplinleri ile ilgili mesleklere yönelik ilgilerinin cinsiyet, okul, STEAM eğitimi farkındalığı, STEAM eğitimi alma değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to identify the terms that seventh-grade middle school students associate with STEAM fields and careers related to STEAM disciplines, as well as to examine their attitudes towards the subjects in the seventh-grade curriculum, their perceptions of 21st-century skills, and their interest in careers associated with STEAM disciplines. Furthermore, the study aims to explore potential differences in these variables based on demographic factors such as gender, type of school, and other related variables, as well as to investigate the relationships between these variables. The study population consists of seventh-grade middle school students enrolled in schools within the districts of Odunpazarı and Tepebaşı in Eskişehir during the spring semester of the 2023-2024 academic year. A sample of 489 students from six middle schools was selected using the snowball sampling method, a non-probability sampling technique. The research design was constructed employing relational and causal-comparative patterns, which are among the quantitative research methodologies. The data collection instruments utilized in this study include the“Attitude Scale for Subjects,”the“21st Century Skills Scale,”the“Career Form”and the“Word Association Test.”The results revealed that the words associated with careers in STEAM disciplines exhibited considerable diversity. Students' attitudes towards the subjects were found to be slightly positive, but closer to a neutral stance. Moreover, the study examined whether there were differences in students' attitudes towards the subjects, their perceptions of 21st-century skills, and their interest in careers related to STEAM disciplines, based on variables such as gender, school type, awareness of STEAM education, and participation in STEAM-related education.